MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 12:47 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam kolegów. Z obserwacji forum, wiem że jest tutaj sporo fachowców nie tylko z dziedziny motoryzacji, więc proszę Was o pomoc :)

Posiadam internet radiowy - całkiem nieźle się to sprawuje, jednak po zakupie laptopa chciałem uwolić się od kabli i stworzyć sobie małą sieć wifi.

Z początku myślałem, że jest możliwość zakupu urządzonka, które po podpięciu kabla od anteny zewnętrznej (dość spory odbiornik, który mam na dachu) i ewentualnej konfiguracji będzie emitować sygnał, bez potrzeby włączania komputera stacjonarnego.

Jako, że praktycznie na tworzeniu sieci domowej się nie znam, zaufałem w pełni sprzedawcy. Kupiłem router, który owszem potrafi funkcjonować samodzielnie, jednak sygnał emituje przez tą samą antenę co pobiera.
Sieć zabezpieczyłem, jednak była to bardzo mało wydajna opcja, bo cała moc sygnału była dostępna na zewnątrz (najlepiej jeszcze będąc na dachu [zlosnik] ) więc lipa [szalone]

Stwierdziłem, że machnę na to wszystko ręką, jeżeli da się stworzyć chociaż tego typu schemat (oczywiście PC włączony):

Obrazek

Tryby pracy urządzenia:

AP Access Point.
Client Client-Infrastructure / Client Ad-Hoc.
Bridge
WDS Repeater
Universal Repeater
WISP
WISP + Universal Repeater
Gateway AP + Router.

Mam wszystkie dane od usługodawcy. Próbowałem użyć trybu gateway - miałem internet w stacjonarnym, ale łącząc się przez wifi laptopem, bądź podłączając go przez LAN już nie.
Jeżeli ktoś się na tym zna to będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dobrą wskazówką dla mnie będzie chociaż jaki tryb z powyższych mam wybrać.

Ostatnio zmieniony czw gru 24, 2009 6:16 pm przez Bohdan86, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ja mam tak zrobione.

jeśli działa Ci na internet na PC, to kabel z karty sieciowej w PC łączysz z wejściem WAN na routerze. konfigurujesz router WiFi i wszystko powinno śmigać jak trzeba.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Trochę walki i się udało. Co prawda w dużej mierze pomógł kreator konfiguracji sieci, ale ważne że działa.
Tryb to AP+router

Podziękowania dla kolegi Uli za pomoc w samą zadymę Świąteczną :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00