MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 5:55 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Czasami wygodnie byłoby skorzystać z kanału bądź najazdu.

Kiedyś było sporo ogólnodostępnych na stacjach benzynowych itp. Obecnie coraz trudniej taki znaleźć. Może umieścimy w tym temacie listę znanych nam obiektów?

Łódź
  • Popiełuszki - najazd przy parkingu między Maratońską a Wyszyńskiego
  • róg Przybyszewskiego i Puszkina zaraz za serwisem opon i obok stacji benzynowej
  • róg ul.Kilińskiego i wjazd w osiedle przy ul. Juliusza Słowackiego- obok parkingu strzeżonego- klucze u stróża parkingowego

Ostrów Lubelski
  • najazd - na stacji Orlen w Ostrowie Lubelskim ( przy trasie W-815),

Poznań
  • Poznań- ulica forteczna (przy wjezdzie do firmy IWETA)

Skierniewice
  • stacja benzynowa Orlenu ul. Waryńskiego

Szczecin
  • najazd przy garażach na skrzyżowaniu ulic Ruskiej i 9 Maja (pomorzany)

Warszawa
  • Najazd betonowo ceglany - Pole Moktowskie na przeciwko akademika Riviera

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Ostatnio zmieniony ndz lis 08, 2009 9:15 pm przez voytas, łącznie zmieniany 3 razy.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Poznań u mnie na warsztacie [zlosnik] 783 143 204 8)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

W Szczecinie pamiętam był taki najazd przy garażach na skrzyżowaniu ulic Ruskiej i 9 Maja (pomorzany), ale czy jeszcze jest, to żadnej części ciała nie dam sobie uciąć.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Poznań- ulica forteczna (przy wjezdzie do firmy IWETA) kiedys wjezdzałem na ten najazd i jego konstrukcja była solidna, choc slyszalem od ludzi abym uwazał bo niby jest stary i moze sie zawalic pod ciezarem auta. Naszczescie nic mi sie nei stało [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Najazdy w Łodzi:

- róg Przybyszewskiego i Puszkina zaraz za serwisem opon i obok stacji benzynowej;

- róg ul.Kilińskiego i wjazd w osiedle przy ul. Juliusza Słowackiego- obok parkingu strzeżonego- klucze u stróża parkingowego;

- kiedyś były jeszcze (teraz nie wiem- dawno nie korzystałem) przy Zajeździe na Rogach przy wylocie z Łodzi na Stryków- róg Strykowskiej i Rogowskiej- najazdy na parkingu, gdzie cyklicznie organizowane są KJS-y.

Na razie tyle sobie przypomniałem.

Voytas- jeśli będziesz mieć problemy ze zlokalizowaniem to dzwoń- 723 34 34 34- naprowadzę Cię ;)

BTW W przyszłym roku będę robić wylewkę w garażu (na razie jest tam utwardzone klepisko z wysypanym tłuczniem ceglanym) i zastanawiam się nad wykopaniem kanału (odwlekam to z roku na rok- jak zrobię wylewkę bez kanału to pewnie będę żałować, a kasa ciągle rozchodzi sie na inne, ważniejsze prace przy wykończeniu domu). Może macie doświadczenia związane z budową kanału- chodzi mi o konstrukcję ścian wewnętrznych kanału, które zabezpieczą przed osuwaniem się gruntu. Szukam taniego (nie mylić z tandetnym lub niebezpiecznym) pomysłu. Nauczony już 5 letnim doświadczeniem z remontem kapitalnym starego domu, wiem że niektóre konstukcje można wykonać, korzystając z niestandardowych rozwiązań, znacznie taniej, przy zachowaniu podobnej funkcjonalności i estetyki.

Tytuł:
wiarus junior

pabloxt pisze:

BTW W przyszłym roku będę robić wylewkę w garażu (na razie jest tam utwardzone klepisko z wysypanym tłuczniem ceglanym) i zastanawiam się nad wykopaniem kanału (odwlekam to z roku na rok- jak zrobię wylewkę bez kanału to pewnie będę żałować, a kasa ciągle rozchodzi sie na inne, ważniejsze prace przy wykończeniu domu). Może macie doświadczenia związane z budową kanału- chodzi mi o konstrukcję ścian wewnętrznych kanału, które zabezpieczą przed osuwaniem się gruntu. Szukam taniego (nie mylić z tandetnym lub niebezpiecznym) pomysłu. Nauczony już 5 letnim doświadczeniem z remontem kapitalnym starego domu, wiem że niektóre konstukcje można wykonać, korzystając z niestandardowych rozwiązań, znacznie taniej, przy zachowaniu podobnej funkcjonalności i estetyki.

u mnie wykopalismy z ojcem i bratem taki fundament szpadlem ( przedluzanym szpadlem ktory na koncu byl wyciagany linka) zalalismy betonem i kamulami pozniej wybralismy srodek otynkowalismy i wuala kanal gotowy :)

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Tak mi się skojarzyło, że jest to zupełnie odwrotna metoda, niż ta w przypadku robienia obwarzanków, gdzie najpierw bierze się dziurkę a później okeja się ją wokół ciastem ;)

Dzięki blackmilk, o to właśnie chodziło. Pomysł dobry i ciekawy. Jaką szerokość fundamentu zastosowałeś ?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Garaż z kanałem w moim domu w m-ść Serniki Kolonia pow. Lubartów - 605 261 019
Najazdy jakie znam:
-na stacji Orlen w Ostrowie Lubelskim ( przy trasie W-815),
-przy trasie K-19 między Kockiem a Radzyniem Podlaskim. Nie pamiętam miejscowości. Po prawej stronie jadąc od Kocka. Widać go z drogi.

P.S. Jak robiliśmy kanał to wykopaliśmy dół o wymiarach nieco większych od założonego wymiaru kanału. Następnie w dole wymurowaliśmy z białej cegły ściany kanału zalewając betonowy lekko zbrojony wieniec na samej górze. Po związaniu betonu zasypaliśmy to co zostało dookoła kanału i wylaliśmy wylewkę na podłodze garażu nie zapominając o ramce z kątownika na deski go zakrywające. Ja znam taki sposób. Nie wiem czy najszybszy i najlepszy ale się sprawdził.

Honda CBX 650 '83
i kilka moto z KDL, następne w planach... ciągle mało rdzy w garażu

Tytuł:
swój chłop

Miejsce Warszawa Pole Moktowskie na przeciwko akademika Riviera.

Typ: Najazd betonowo ceglany

Sam nie korzystałem, ale często parkuje auto w okolicy i widziałem, że często ktoś uzywa.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

w Lodzi jest jeszcze najazd na parkingu na Aleksandrowskiej (wjazd od Wici) na przeciwko ABB, obok biedronki. Parkingowy bierze pare zlotych za wjazd. Nie wyglada szczegolnie solidnie ale staly raz na nim dwa samochody i sie nie zawalil.

Ostatnio zmieniony ndz lis 15, 2009 9:00 am przez Huzar, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

droga rawicz- góra jakieś 5 km za rawiczem w strone góry na parkingu w lesie jest takowy.

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

postmajtek
Awatar użytkownika

Witajcie.

Jeśli jeszcze chodzi o Łódź, to mam kanał w garażu, na ulicy Strykowskiej.

Zawsze w miarę możliwości udostępnię Szanownym Kolegom.

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus junior

pabloxt pisze:
Tak mi się skojarzyło, że jest to zupełnie odwrotna metoda, niż ta w przypadku robienia obwarzanków, gdzie najpierw bierze się dziurkę a później okeja się ją wokół ciastem ;)

Dzięki blackmilk, o to właśnie chodziło. Pomysł dobry i ciekawy. Jaką szerokość fundamentu zastosowałeś ?

szerokosc samej tej lawy to na szerokosc szpadla by sie ziemia nie obsuwala
aha dodam ze mielismy dosc ubity zwir z glina troche wiec sie nie obsuwalo cale szczescie
pozniej na boku rozwijalismy folie by kanal nie saczyl sie woda no kamole + beton

kanal jak ta lala gydyb nie to ze ja pierwszy raz w zyciu tynkowalem to mozna by powiedziec ze to arcydzielo [zlosnik]

zapomnialem dodac ze szpadel mielismy ze sztylem takim ponad 2m i z przodu jedna osoba wyciagala na sznurku - taka dzwigo koparka reczna [zlosnikz]

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00