MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 5:55 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam szanownych forumowych kolegów,

wiem, że specyfika tego forum nie porusza raczej zagadnień prawnych, ale na forum zdarzają się osoby z takową wiedzą albo z wiedza empiryczną, dlatego bym prosił o poradę

kumpel zakupił tubę na allegro (opcja kup teraz) i po podłączeniu okazało się, że tuba trzeszczy, załamuje dźwięki i ogólnie można ją sobie wsadzić... że tak brzydko powiem. Posłuchałem tego jak gra i pierwsze co pomyślałem to "odeślij babce tube bo masz takie prawo w ciągu 10 dni bez podania przyczyny", no ale kobieta napisała taką oto wiadomość:
Cytuj:
Witam,
nie rozumiem o czym Pan mówi: kupił Pan używany głośnik, który oglądał Pan na zdjęciach na których wszystko było pokazane. Widać na nich otarcie na głośniku i zadrapanie na czerwonej okleinie, ale proszę nie mówić, że okleina odchodzi albo, że głośnik jest zużyty. Na jakiej podstawie Pan tak twierdzi??? Ma Pan jakieś urządzenie do pomiaru żywotności głośników czy co???
Ja wystawiłam głośnik do sprzedania za 149 zł a do tego doliczyłam przesyłkę za 20 zł. Jak się później okazało za przesyłkę do Pana musiałam zapłacić 42 zł więc sprzedałam praktycznie ten głośnik za 127 zł.
Nikt do zakupu akurat mojego głośnika Pana nie zmuszał, mógł Pan zapłacić więcej i kupić sobie nowy głośnik. Trzeba licytować rozważnie i kupować tylko jeśli jest się w 100 % pewnym. Jeśli chodzi o cofnięcie transakcji to nie wchodzi ona w grę: przesyłka kosztowałaby Pana kolejne 42 zł, a ja nie mam żadnej pewności że te usterki czyli np. odchodząca okleina, której nie było kiedy sprzedawałam produkt jest spowodowana Pańską ingerencją.
Pozdrawiam....DENET

i teraz bym prosił o porady jak to ma wyglądać dokładnie cała ta procedura odesłania (koszty przesyłki pokryje oczywiście mój kolega, no ale nawet wtedy ponad 100zł zostałoby mu w kieszeni)

sam też lecę googlać i później najwyżej napiszę jak się sprawa rozwinęła

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Podstawowe pytanie, czy to była licytacja czy kup teraz?
Jeżeli licytacja, to sprzedawca nie musi przyjąć zwrotu.

Sorki nie doczytałem, kup teraz...
W takim razie sprzedawca musi przyjąć, poszukaj w necie art na ten temat w kodeksie cywilnym i niech kolega go prześle babce, zmięknie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

boss87 pisze:
Sorki nie doczytałem, kup teraz...
W takim razie sprzedawca musi przyjąć, poszukaj w necie art na ten temat w kodeksie cywilnym i niech kolega go prześle babce, zmięknie.

Co prawda jestem prawniczym lajkonikiem, podzielę się jednak moimi wątpliwościami... Czy nie jest przypadkiem tak, że termin zwrotu towaru dotyczy allegro jedynie w zakresie podmiotów gospodarczych oraz nowych towarów???

Moim zdaniem w przypadku zakupu od osoby fizycznej oraz rzeczy używanej (myślę, że każdy z tych argumentów wystarczy osobno) termin 10-cio dniowy nie obowiązuje.

Słuchamy fachowców [zlosnikz] [oczko]

Tytuł:
wiarus senior

na używany sprzet nie ma 10 dni zwrotu, a z tego co widze tuba była używana.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5048999
Powinien to zgłosić do Allegro, jako towar nie zgodny z opisem, jeżeli w opisie aukcji nie było ujętę, że głośnik, może trzeszczeć, buczeć, itp.

Niech skorzysta z fomularza na swoim koncie i Allegro się tym zajmie.

CHRYSLER SEBRING 2.7 V6 2004r. - ex
JEEP GRAND CHEROKEE LTD 4.7 V8 1999r. - ex

BEZ GWIAZDY NIE MA JAZDY!!!

W124 E220 1995r. - ex
W124 250D 1992r. - ex
W124 200E 1991r. / E220 1994r. - SZCZEPAN - ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mr_simon pisze:
Powinien to zgłosić do Allegro, jako towar nie zgodny z opisem

Strata czasu. Kupiłem od jakiegoś leszcza opony co niby miały po 6-6,5 mm kazda i wszystkie z 2005. Przyszły takie: 2 z 2005 bieżnik 5,5 mm 1 z 2004 4,5 mm i jedna z 2003 5 mm. Założyłem spór odczekałem cyba 120 dni czy jakoś tak. Allegro mi napisało, że mam złożyć sprawę na policji. Postanowiłem się w to nie babrać. Staneło na tym, że dogadałem się z kolesiem, że mi zwróci 200 zł. CZekałem czekałem i czekałem na przelew a tu nic. Po jakimś czasie wymyśliłem rozwiązanie.

Wszedłem na naszą-klasę. Znalazłem gamonia, skopiowałem 25 stron jego znajomych, zapisałem sobie do jakich szkół chodził w jakich miejscowościach itp. Ogólnie wszystkie dane jakie tam znalazłem a to gigantyczna wiedza wbrew pozorom. Napisałem mu, że jak w tym tyogdniu nie zobaczę pieniędzy na koncie to napiszę list w którym zawrę z kim tak na prawdę mają do czynienia, do wszystkich jego znajomych i powysyłam do szkoł do jakich chodzi/chodził. Nie był już taki kozak [zlosnik]

Ex: S210 420E 1996

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Allegro olewa nie tylko towary niezgodne z opisem, ale nawet to że pacjent nie wyda towaru.
Kupiłem silnik ze skrzynią za 200zł, to mi gówniarz odpisał, że mu spadł i pękł.Potem wystawił komentarz, że ja nie odebrałem towaru.
Allegro napisało mi , że oni tylko są platformą do sprzedaży i się nie angażują w takie spory ehh.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Tylko zgloszenie na Policje niestety

ps. ewntualnie metoda pana, ktoremu sprzedawca chcial wcisnac poradnik o windykacji dlugow :-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

[url=http://www.lex.com.pl/serwis/du/2000/0271.htm]USTAWA
z dnia 2 marca 2000 r.
o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.
(Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.)[/url]

Rozdział 1

Umowy zawierane poza lokalem przedsiębiorstwa

(...)
Art. 2. 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy.
2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).
3. W razie odstąpienia umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Art. 3. 1. Kto zawiera z konsumentem umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, powinien przed jej zawarciem poinformować konsumenta na piśmie o prawie odstąpienia od umowy w terminie, o którym mowa w art. 2 ust. 1, i wręczyć wzór oświadczenia o odstąpieniu, z oznaczeniem swojego imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresem zamieszkania (siedziby); obowiązany jest także wręczyć konsumentowi pisemne potwierdzenie zawarcia umowy, stwierdzające jej datę i rodzaj oraz przedmiot świadczenia i cenę.
2. Konsument, na żądanie przedsiębiorcy, poświadcza na piśmie, że został poinformowany o prawie odstąpienia i że otrzymał wzór oświadczenia o odstąpieniu od umowy.

korzystałem z tego przepisu i w moim przypadku sprzedający zawsze oddawał kase.

przykładowe odstąpienie:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ale w przypadku sprzedaży przez osobę fizyczną zasada 10 dni nie działa.
Dotyczy to tylko zakupów dokonanych od podmiotów gospodarczych.

Polecam lekturę Kodeksu Cywilnego - można się wiele dowiedzieć bez zadawania zbędnych pytań. Tam naprawdę jest wszystko szczegółowo opisane.

Ja prawnikiem nie jestem, ale zapoznałem się z artykułami KC, które mi były potrzebne i bez chodzenia po poradę do prawnika dotychczas zawsze sobie dawałem radę - mówię tu o prawie cywilnym.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomysły, sprawa już się wyjaśniła i to zupełnie okrężną drogą... w każdym razie ten temat mi się przyda, ponieważ sam znalazłem się w trudnej sytuacji, kiedy po zakupie głośników do komputera i dokonania przelewu nie otrzymałem ich do tej pory (przelew 09.10., a dzisiaj mamy 15.10)

sprzedawca twierdzi, że przelewu nie otrzymał, ale z konta bankowego magicznie nie wyparowało 187zł (no i uprzedzając pytania: numery konta się zgadzają...)

także dzięki Panowie

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Miałem niedawno podobną sytuację, tylko, że sprzedający przez miesiąc wpierał mi, że wysłał towar, ale jakoś nie pisał nic o reklamacji na poczcie, ani nie podał mi numeru nadania, żebym mógł sprawdzić, tylko ciągle kazał czekać... Jak kazałem zwrócić pieniądze i napisałem, że sprawę zgłaszam na policję, to się zaczął stawiać.

Jednak po otrzymaniu wezwania na przesłuchanie szybko zmiękł i przesyłka się błyskawicznie znalazła.

Allegro raczej olewa takie tematy, ale policja nie, jeśli się uprzesz, żeby go ścigać.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

na szczęście po wysłaniu im screena z potwierdzeniem dokonania przelewu sprzedawca przyznał się do popełnienia błędu i wczoraj wysłał głośniki a dzisiaj je odebrałem i więcej problemów już nie było

tylko po co płacić za kuriera i otrzymywać paczkę 7 dni później... ? (chyba tylko dla ubezpieczonej paczki ehh)

dlatego tutaj jestem

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00