Z Rangem miałem mało doczynienia (jechałem z 2 razy ..). Jest fajnie. Nawet ładnie jak na ex brytyjczyka

.. komfortowo itd ale wiele nie moge powiedziec.
Navigatora męczę juz 4ty rok .. zrobiliśmy nim ponad 100 tys km.
Wczoraj akurat machnąłem sobie nim trasę wzdłuż Polski i z powrotem.
Więc trochę o nim opowiem. Jest to pojazd wybitnie hamerykański. Nie jakieś gówno dla facetów, którym wydaje się, że mają jajka...
Ale zarazem ma typowe amerykańskie wady. Plastiki - to na pewno (chodź navigator po 2005r ma już piękne wnętrze..). Jak to w amerykańcu co jakiś czas trzeba coś zrobić.. one bezawaryjność widziały puki siedziały w salonie. My wymienialiśmy 2 cewki (to one bezpośrednio dają iskre na świece), komputer zawieszenia (raz wymienialismy a później się i tak spalił .. to ponownie..), sprężarke zawieszenia (złamał się korbowodzik .. i to ona spowodowała spalenie się sterownika zawiasu)... tak to jeden swożeń, tarcze i takie oczywiste sprawy

A. I ostatnio poszedł i silniczek przestawiający reduktor (zachciało mi się napędu na 4WD .. po przełączeniu zapiął 4L .. i się jechać niedało bo tak szarpał i wył

) + oczywiście skóra niezbyt trwała. A teraz o zaletach - cała reszta. Piękny dźwięk, duża moc .. wygodny (chodź trzeba się przyzwyczaić, ze kark czasami boli bo zagłówki są tylko dla picu

.. mimo wszystko wczoraj po kilku stówach przejechanych czułem się jak bym zrobił 20km ..). Spalanie - w trasie udało mi się osiągnąć 16,2l / 100km
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
co jest niezłym wynikiem. Gaz? Odradzam chodź podobno da się zrobić żeby chodził dobrze (tylko po odłączeniu jednej z lambd od komputera do benzyny .. niestety na tej już nie chodzi jak z fabryki). Dynamika? Owszem jest .. typowo amerykańska

100km/h leci .. i to lekko
Miejsca od groma ,, tylna kanapa wyciągana .. konia z kopytami się wcisnie. Nagłośnienie BDB.
Ok co ja się tu będę rozpisywał.. i tak mi to nie wychodzi składnie więc zakończę tak: Lincoln nie zawiódł nas nigdy tak naprawdę .. ogrom wyjazdów na wakacje, na zawody na drugi koniec polski .. ciagle z przyczepą .. SKubaniec robi dużo większe wrażenie od Range i nie mówię tu tylko o przechodniach, których poraża ten wielki grill czy ryk silnika .. mowa tu głównie o kierowcy i pasażerach. Amerykanin to amerykanin. DLa mnie istnieją tylko Gwiazdy i potwory zza kałuży
A. Przypomniał mi się jeszcze jeden minus. Przewody od klimy są strasznie długie przez co trafiają się czasem nieszczelności, które z kolei nie łatwo wychwycić...
Jak mi się cos jeszcze przypomni to dopisze.
Pzdr
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex