MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 5:55 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Czesc, mam maly/duzy* problem na allegro
*- niepotrzebne skreslic i napisac ktore jest niepotrzebne =p

ponizej wklejam post ktory napisalem juz na forumprawnym, jesli jest ktos w stanie napisac cos konkretnego co mi pomoze bede wdzieczny

"Witam, mam nastepujacy problem,

wystawilem na allegro 2 laptopy, pieniadze dostalem na konto ale pomylilem adresy i obaj kupujacy dostali 2 laptopy roznych marek lecz o bardzo podobnej konfiguracji jednak nie to co dokladnie bylo przedmiotem aukcji:

1-wszy kupujacy dostal laptopa nieco slabszego i bez torby ( chociaz byla w opisie aukcji) jednak zrozumial ze to byla pomylka, laptopa zaakceptowal i nawet nie zadal zadnej doplaty - z nim nie mam problemu

2-gi kupujacy otrzymal laptopa innej firmy ( mniej znanej ) lecz o lepszych parametrach oraz z torba - oczywiscie w pelni sprawny i gotowy do pracy - z tym kupujacym mam problem

kupujacy poczatkowo powiedzial ze odesle mi komputer a nastepnie ja mam mu odeslac pieniazki badz wyslac laptopa takiego jak wylicytowal - zgodzilem sie na to poniewaz pomylilem paczki i jest to moja wina ze dostal nie to co wylicytowal

nastepnie po okresie ok tygodnia zrezygnowal, chcial tylko i wylacznie pieniazki na swoje konto, rowniez sie na to zgodzilem ale zaznaczylem ze chcialbym aby odeslal mi laptopa za pobraniem i doliczyl dodatkowo koszty przesylki na co on sie nie zgodzil, interesowala go tylko wplata na konto

po jakims czasie uznalem, ze odesle kupujacemu pieniazki na konto ale nie zrobilem tego jeszcze do tej pory

kupujacy nr 2 sie wkurzyl zglosil na allegro oszustwo, skorzystal z programu ochrony kupujacych allegro a nastepnie zglosil sprawe na policje ( dowiedzialem sie o tym dzisiaj rano ) poniewaz z allegro korzystam naprawde rzadko i nie sprawdzalem co tam sie dzieje

posiadam dowod nadania paczki i nie mialem na mysli oszukania czy wyludzenia pieniedzy od kupujacych, to byla pomylka z mojej strony,

co mam w tym momencie zrobic zeby nie poniesc konsekwencji prawnych?
czy przed pojsciem na policje mam przelac kupujacemu pieniazki i pojsc z dowodem wplaty w reku ?
wg innych postow, ktore czytalem na tym forum kupujacy powinien mi odeslac najpierw przedmiot czyli zrobic tak jak sie umowilismy na poczatku, czy tak mam sie wytlumaczyc na policji ?

jesli popelnilem jaks blad w swoim rozumowaniu to prosze o korekte oraz licze na szybka odpowiedz poniewaz sprawa jest dosc pilna dla mnie, jeszcze w tym tygodniu musze sie zglosic na policje i chcialbym sie przed tym jakos przygotowac

poniewaz nie wiedzialem w jakim dokladnie dziale zamiescic swoj post chcialem prosic moderatora o ewentualne przesuniecie go do odpowiedniego dzialu

z gory dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam" - post zamieszczony przezemnie na forumprawne.org

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jak dla mnie to zasada jest taka iż by uwzględnić reklamację najpierw należy odesłać sprzęt.

Tytuł:
swój chłop

Zgadzam się. Ty czekasz na tego laptopa, aby Ci odesłał za pobraniem + koszty przesyłki. Jakby u mnie tak było to bym tak konkretnie napisał. Najlepiej wydrukuj sobie obie aukcje+maile świadczące o twojej pomyłce i chęci wymiany towaru i jego odpisaniach (dwóch osób). Ogólnie kupujący zgadza się na warunki sprzedającego. Tak więc nawet jeśli pomyliłeś się, powinien zaakceptować formę z jaką mu przedstawiasz w sprawie reklamacji zgodności towaru, a nie, że kupujący nagle Ci wyskoczy z tekstem odnośnie może jeszcze zwrotu kosztów związanych z napisaniem maili i zawiedzenia się na Twojej pomyłce - czyt. stracie zaufania (koszty moralne)

Tytuł:
postmajtek

niestety nie posiadam korespondencji poniewaz wszystko odbywalo sie bezposrednio przez telefon, tak dokladnie to ujal - brak zaufania i dlatego nie odesle mi laptopa w przedstawiony przezemnie sposob

dzieki za odpowiedz, oczywiscie bede wdzieczny za opinie innych osob

dla zainteresowanych wkleje link z forum prawnego z tym samym watkiem:

http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/ ... ukcji.html

byc moze w przyszlosci komus innemu pomoze moj post =) oczywiscie napisze po spotkaniu na policji jak sprawa sie zakonczyla

------------------------------------------------------------------------------

wszystko skonczylo sie po mojej mysli =))) na szczescie znalazlem kilka maili, ktore wyslalem do nabywcy laptopa i sprawa umorzona =))

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

nic si enie przejmuj
mialem taka sprawe tylko odwrotnie
ja wplacilem kase koels mi nie oddal towaru i nie oddal mi te zpieniedzy, do tej pory bujam sie z gdanszczanbinem.

zgloslem sprawe na policje o oszustwo ...

On mi nie wyslal bo sie zdenerwowal na mnie ze go ofukalem ze zwleka z wysylka .. mamy to wszystko w mailach,

I teraz to co ciebie dotyczy
Policja umorzyla postepowanie bo SPRAWCA NIE DZIALAL OD POCZATKU Z ZAMIAREM OSZUSTWA ...
nic zlego nie zrobiles .. mow prawde .. przeczytaj ten paragraf .. trzeba od poczatku dzialac z premedytacja .. nawet jak teraz dostaniesz laptopa poczta, a kasy mu nie oddasz przez 2 lata, ni ebedziesz ukarany za oszustwo.

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Twój operator telefonii podtrzymuje kopie zapisu Twoich rozmów (wszystkich swoich klientów) przez kilka tygodni - później są one kasowane. Przydatne jeśli ktoś grozi komukolwiek przez telefon że zabije lub połamie i zgodnie z treścią paragrafu adresat groźby może obawiać się jej spełnienia - wówczas ów operator w odpowiedzi na polecenie Policji/Prokuratury wyda tymże kopie tych zapisów.

Zalecam również korzystać z opcji "nagraj" w telefonie komórkowym przy rozmowach z klientami potencjalnie problemowymi.

Honda VT 1100 SHADOW
Ex: MB W123 300 d '79
Ex: BMW E32 735i '87
Ex: Honda VF 750 F

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

amatox pisze:
Zalecam również korzystać z opcji "nagraj" w telefonie komórkowym przy rozmowach z klientami potencjalnie problemowymi.

..można się przejechać !!! możesz nagrywać pod warunkiem że współrozmówca zostanie o tym poinformowany przed rozpoczęciem zapisu rozmowy i wyrazi na to zgodę poprzez nie rozłączenie się.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

amatox pisze:
Twój operator telefonii podtrzymuje kopie zapisu Twoich rozmów (wszystkich swoich klientów) przez kilka tygodni - później są one kasowane.

niczego takiego nie robi, nie wprowadzaj ludzi w błąd.
jedyne, co zostaje standardowo - i to na min. 24 miesiące, w teorii na 5 lat, w praktyce nigdy nie jest kasowane - to kto, do kogo, skąd, jak dlugo telefonowal.
co innego z SMS. <br>Dodano po 13 minutach.:<br>
TOXIC pisze:
..można się przejechać !!! możesz nagrywać pod warunkiem że współrozmówca zostanie o tym poinformowany przed rozpoczęciem zapisu rozmowy i wyrazi na to zgodę poprzez nie rozłączenie się.

uwzieliscie sie, czy co?

swoje rozmowy mozesz nagrywac.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

sneer nie wprowadzam w błąd. Przed ponownym skomentowaniem zalecam kontakt telefoniczny z BOK Twojego/swojego operatora. Informacje takie uzyskałem w wyżej przez siebie napomnianej sprawie - wykorzystać tego nie wykorzystałem (okazało się zbyteczne).

BMW E32 750iA '91 magia V12 8)

Ford Fiesta 1.3 [LPG] (do pracy)

Honda VT 1100 SHADOW

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

sneer pisze:
uwzieliscie sie, czy co?
swoje rozmowy mozesz nagrywac.

nie uwzięliśmy się, ale zwróć uwagę jak dzwonisz np do banku albo pod infolinię z zamówieniem to miły żeński głos zawsze informuje "w trosce o blla bla bla informujemy że wszystkie rozmowy są nagrywane /rejestrowane/ jeżeli nie wyrażają państwo na to zgody prosimy o rozłączenie się"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Swoje rozmowy mozesz nagrywac do woli, bez powiadamiania uczestnikow - nikt Ci tego nie zabroni. Co innego nagrywanie rozmow osob trzecich (podsluchiwanie).

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

amatox pisze:
sneer nie wprowadzam w błąd. Przed ponownym skomentowaniem zalecam kontakt telefoniczny z BOK Twojego/swojego operatora.

od kiedy operator stanowi prawo?!
przed ponownym skomentowaniem proponuję znaleźć przepis prawny, który tego zabrania. <br>Dodano po 15 minutach.:<br>
TOXIC pisze:
nie uwzięliśmy się, ale zwróć uwagę jak dzwonisz np do banku albo pod infolinię z zamówieniem to miły żeński głos zawsze informuje "w trosce o blla bla bla informujemy że wszystkie rozmowy są nagrywane /rejestrowane/ jeżeli nie wyrażają państwo na to zgody prosimy o rozłączenie się"

jesli uslyszysz ktoregos dnia w sluchawce "od decyzji naszych konsultantów przysługuje wyłącznie kasacja do Sądu Najwyzszego" to uznasz ich autorytet w sprawie stanowienia prawa w RP?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

sneer - wydajesz się być niezbyt poważnym człowiekiem... retorycznie zapytam - zadzwoniłeś do BOK? Chociaż może załatwiłeś sprawę na infolinii bez nagrania się? ......

nie dam się wciągnąć w trollowanie, zatem wysiadam z tego wątku, pozdrowienia dla Ciebie sneer.

BMW E32 750iA '91 magia V12 8)

Ford Fiesta 1.3 [LPG] (do pracy)

Honda VT 1100 SHADOW

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00