MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 7:07 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witajcie :) Tej jesieni zamierzam zakupić swojego pierwszego mercedesa ;) Do dyspozycji mam niestety tylko marne 5 tysięcy złotych...

Byłbym wdzięczny za wszelkie rady, Wy od dawna w tej tematyce jesteście, ja nie.

Chciałbym się dowiedzieć na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie; co się szczególnie często psuje (to niezwykle solidne samochody, ale za taką cenę nie oczekuję cudów :) ); jaki model za taką cenę najlepiej kupić; na co później zwracać uwagę podczas użytkowania, żeby utrzymać w jak najlepszym stanie... No ogólnie takie podstawowe sprawy. Domyślam się, że najlepiej silnik diesla ? Dość często widuje się benzynowe czy nawet z instalacją gazową, ale wiele niezbyt dobrych rzeczy o takich słyszałem - trzymać się więc z daleka od nich ?

I od czego zacząć naukę podstaw mechaniki, bo chciałbym sobie przy nim trochę sam grzebać (oczywiście w podstawowym stopniu, cudów na pewno nie zdziałam), a nigdy nie miałem z samochodami od strony technicznej nic wspólnego :) Muszę nadrobić kolosalne zaległości w tej kwestii, będę wdzięczny za rady, jak się najlepiej do tego zabrać, może są jakieś książki na rynku dostępne czy coś :) mam sporo wolnego czasu.

Od czegoś trzeba zacząć :)
Myślę, że napiszę tu jeszcze sporo postów.

Pozdrawiam.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Do tej kwoty znajdzie rozsądne W201 na szerokiej listwie ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Co do pierwszej części pytania to szukajka nie gryzie...co prawda tematy o 124, ale silniki w w201 te same...a pewnie o tych modelach myslisz...

Co do gazu:
http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... ht=124+lpg

klasyk gatunku współtworzony przezmnie:
http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... ht=124+lpg

O autach i o lpg:
http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... upn%2A+201

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Witamy, tej kwocie to albo 123 (beczka) albo 201 (190ka), diesle są z reguły o większych przebiegach, więc lepeiej się kierować stanem auta niż paliwem, oczywiście zdając sobie sprawę z realiów spalania i ew. komplikacji z LPG,
Diesle w tych autach są mocno bezobsługowe (wiele sie nie nauczysz), benzyny to już potrafi być kopalnia wiedzy [zlosnik] , ale za to w dieslach często reszta auta jest w dużo gorszym stanie...
Głównie zwracaj uwagę na bezwypadkowość auta, korozje, stan napędu -zawieszenie jest tanie w tych autach... Nie trzeba się bać automatów, ale trzeba je dokładnie sprawdzić, czy nie szarpią i jak przerzucjają biegi -jesli są sprawne są równie niezawodne jak manuale...
wyjący most oznacza raczej 7cyfrowy przebieg...

powodzenia [zlosnikz]

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Jak by dobrze poszukać i potargować to za 5-taka można i 124 wyszarpać. Przy czym, jak już pisałem wiele razy, jeżeli masz na auto 5.000 zł to nie kupuj auta za 5.000 zł. Kup za max 4.000, a tysiaka zostaw na "pakiet startowy", czyli oleje, drobne naprawy itp. Nie można oczekiwać od samochodu za cenę niewiele wyższą od średniej krajowej, że wszystko będzie sprawne, nowy olej, eleganckie oponki itp. A 1.000zł i tak może być krucho.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

A. Liberty pisze:
Witajcie :) Tej jesieni zamierzam zakupić swojego pierwszego mercedesa ;)

Czołem. :) Podstawowe pytanie - czy to ma być zwykły samochód na co dzień, czy raczej hobby?

W pierwszym przypadku szukałbym 201, ewentualnie 124, jeżeli trafi się jakiś znośny egzemplarz. A w drugim 123 lub nawet 115, ale tutaj już blacha będzie raczej do większych "poprawek". ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja polece ci Babybenza czyli 190-tke. Moim zdaniem powinienes kupic benzyne albo benzyne z gazem.Za ta kase diesel moze byc juz zajechany ale to tylko moje zdanie.

Tytuł:
wiarus junior

Szanowny A. Liberty,
każdy MD serii 124/190 za 4-5 tyś złociszy jest zajechany, zmęczony, ma tysiąc drobnych usterek, 100 lat a niekiedy jeszcze dwie czołówki i dachowanie na koncie. I co z tego? Ano nic. Kup jakiś w miarę trzymający się egzemplarz i - dzięki pancernej konstrukcji MB - masz szansę na pojeżdzenie przez jakiś czas.
Nie ma darmowych obiadów ani cud-miód limuzyn za 5 tyś.
Pozdrawia radośnie Leopold

Tytuł:
swój chłop

W zeszłym roku wytargowałem z kolegą AMG moją beczkę za 5700. Samochód nie wymagał żadnych wkładów na początku. Po 3 miesiącach wymieniłem olej i kilka pierdół (zamknąłem się w 1000 zł) Samochód nie miał i nie ma ognisk korozji, silnik w stanie rewelacyjnym. Cały czas go pieszcze i pewnie nie jedną rzecz jeszcze przy nim zrobię. Gdybym jeździł nim jednak na codzień, to cała operacja w tych 6500 by się zamknęła. Myślę, że 123 będzie łatwiej znaleźć.

Pozdrawiam.

-----------------------------
BMW e34 518 - sprzedam!
Renault Laguna 2.0 dCi 150 KM AT

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00