MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 11:38 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 58 Następna

Jazda na światłach przez cały rok?
TAK 55%  55%  [ 65 ]
NIE 45%  45%  [ 54 ]
Liczba głosów: 119
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

No wlasnie jako ze znowu powrocila dyskusja o tym czy jazda na swiatlach potrzebna jest caly rok jestem ciekawy co wy o tym myslicie. Moim zdaniem jazda na swiatlach caly rok nie powinna byc obowiazkowa jezeli ktos czulby potrzebe wlaczenia swiatel w dzien o doskonalej widocznosci to i tak by to zrobil natomiast w druga strone nie mozna jak ktos nie chce to i tak musi jechac na swiatlach. Co wy o tym sadzicie?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Napewno pojazd z włączonymi światłami jest łatwiejszy do zauważenia, ale jak kiedyś obowiązek ten dotyczył tylko motocykli to jak widziałeś w lusterku światło, to było wiadomo, że za kilka sekund będzie cię wyprzedzał motocykl. Teraz motocykle "giną" między lampami samochodów i trudniej je zauważyć.
Także jakbym nie jeździł motocyklem to może byłbym za jazdą samochodem przez cały dzień na światłach bo to zwiększa bezpieceństwo kierujących, ale jeżdżę na 2oo i jestem zmuszony jeździć na drogowych (wiem że to niektórych denerwuje) bo większość kierowców samochodów mnie nie zauważa.
Także i tak źle, i tak nie dobrze.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Ja jeżdżę na osobnych specjalnie w tym celu zamontowanych "dziennych" - świecą tylko z przodu. I jedynie takie rozwiązanie ma dla mnie sens.

Ostatnio zmieniony czw cze 25, 2009 1:27 pm przez Student, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Ja uważam że powinno się cały rok jeździć na światłach i tyle :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

dla mnie ta jazda na światłach nie jest wcale jednoznaczna -oczywiście lepiej widać auto, ale statystyki pokazują że wcale nie jest mniej wypadków -nie wchodząc tu w szczegóły czy kierowcy czują się zbyt bezpiecznie, czy po prostu nie ma to prostego przełożenia, co do motocyklistów, to faktycznie sa mniej widoczni.
Ponieważ są za i przeciw argumenty, to szczerze mówiąc ta cała sprawa stała dla mnie niezbyt ważna, bo tak naprawdę jak pokazuje życie nie wiele to zmienia, jedynie co mnie przekonuje na przeciw to to że w skali makro spalamy wiele ton paliwa bez potrzeby...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nie da się ukryć, że pojazdy są bardziej widoczne ale podejrzewam, że pytanie pojawia się znów po badaniach które wykazały że liczba wypadków się nie zmniejszyła po wprowadzeniu tego przepisu.
W UK gdzie teraz jestem większość kierowców aut osobowych nie włącza świateł nawet jak pada czy jest już szarówka. Kierowcy ciężarówek z kolei mają włączone światła prawie zawsze.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Janfocus pisze:
dla mnie ta jazda na światłach nie jest wcale jednoznaczna -oczywiście lepiej widać auto, ale statystyki pokazują że wcale nie jest mniej wypadków

Dokładnie tak. Jak dla mnie ... nie ma to aż takiego sensu. Poza tym kierowcy są przyzwyczajeni do pojazdów na światłach i tych przypadkowych "bez świateł" się już nie zauważa .. + motocykliści i mamy spory problem na głowie. Ja był bym za zniesieniem tego .. mimo iż jednak pojazd na światłach jest zdecydowanie lepiej widoczny nawet w dzień.

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Student pisze:
Ja jeżdżę na osobnych specjalnie w tym celu zamontowanych "dziennych" - świecą tylko z przodu. I jedynie takie rozwiązanie ma dla mnie sens.

tak jest bodajze w Kanadzie i pod tym się również podpisuję. szczególnie jadąc w korku mając słońce za plecami (np. trasa Łazienkowska w Warszawie po południu...), to stopy można przeoczyć.
dla mnie zawsze samochód z zapalonymi światłami będzie lepiej widoczny, dodatkowo jest pewien przekaz podprogowy - IMO dość istotny - jeśli świecą się światła, to pojazd jest w ruchu. Dodałbym do tego zapomniany pomysł, żeby przy włączeniu hamulca z przodu świeciły się zielone światła, co miałoby informować pieszych oraz pojazdy wyjeżdżające z głównej - a nie mające pewności że podporządkowany raczył zauważyć znaki.

jeśli kogoś "znieczula" jazda przy oświetlonych pojazdach, to tym bardziej będzie go znieczulać przy nieoświetlonych.

dla mnie jedyne argumenty 'przeciw' to motocyklisci (sam odczulem na wlasnej skorze). Spalanie mozna moim zdaniem pominac.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Rozumiem wszystko co piszecie ale (zawsze jest jakieś ale)

Jeżeli nie jeździć na światłach cały dzień to kiedy je włączać
- kiedy warunki są odpowiednie na światła ?
- do kiedy jeździć bez włączonych świateł ?

Dla jednego już należy włączyć inny będzie latał po mieście przez całą noc bez świateł bo przecież lampy świecą ;)

Wsiadasz do auta i włączasz światła - sprawa załatwiona jednoznacznie

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
Rozumiem wszystko co piszecie ale (zawsze jest jakieś ale)

Dla jednego już należy włączyć inny będzie latał po mieście przez całą noc bez świateł bo przecież lampy świecą ;)

Wsiadasz do auta i włączasz światła - sprawa załatwiona jednoznacznie

nie do konca- moim zdaniem wiecej jest minusów
- przypadkowe oslepianie w dzień
- większe spalanie,emisja CO
-zuzycie lamp,zarówek (wcale nie sa tanie np H7 po 20zł sztuka)
- w jezdzie miejskiej zupełnie niepotrzebne

A wszystko to mozna rozwiazac poprzez swiatła do jazdy dziennej jakie promuje od jakiegos czasu AUDI.Zywotność diód jest praktycznie nieograniczona i niepobieraja praktycznie nic prądu.I tym prostym sposobem i mamy oswietlone auto oraz jest to zrobione z głową.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
nie do konca- moim zdaniem wiecej jest minusów
- przypadkowe oslepianie w dzień
- większe spalanie,emisja CO
-zuzycie lamp,zarówek (wcale nie sa tanie np H7 po 20zł sztuka)

A wszystko to mozna rozwiazac poprzez swiatła do jazdy dziennej jakie promuje od jakiegos czasu AUDI.Zywotność diód jest praktycznie nieograniczona i niepobieraja praktycznie nic prądu.I tym prostym sposobem i mamy oswietlone auto oraz jest to zrobione z głową.

Z tym oślepianiem w dzień i spalaniem to żeś Waćpan walnął w grubej rury. Trochę mi to strach przed Unią i Euro przypomina. A LED'y w Audi kosztują tyle, że H7 masz na całe życie i dzieci także.

Ja stawiam krzyżyk przy światłach cały dzień/cały rok.

tyberiusz - ja też codziennie jeżdżę motocyklem, jak miałem pojedyńczą lampę to podobnie jak Ty jeździłem na drogowych, teraz mam zarówno obrysówki jak i dodatkowe na lightbarach + obrysówka na błotniku. Nieźle daje i w korku mnie widzą. I muszą jeszcze słyszeć :)

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Nieźle daje i w korku mnie widzą. I muszą jeszcze słyszeć

hehe, tak właśnie myslałem, że mam ciut przycichy wydech. Tyle, że rzędowa czwórka to nie V2 HD i dźwięk mniej donośny [oczko]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:

A może pozostawić to inteligencji prowadzącego pojazd? Przecież kierowca to nie debil, a jeśli jest debilem to nie powinien prowadzić pojazdu i dostać uprawnień do jego prowadzenia.

Ja uważam że nie powinno być obowiązku jazdy na światłach. Jazda na światłach po mieście w słoneczny dzień jest całkowicie idiotyczna.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
MERCEDES 4 EVER pisze:
nie do konca- moim

Z tym oślepianiem w dzień i spalaniem to żeś Waćpan walnął w grubej rury. Trochę mi to strach przed Unią i Euro przypomina. A LED'y w Audi kosztują tyle, że H7 masz na całe życie i dzieci także.

Ja stawiam krzyżyk przy światłach cały dzień/cały rok.

mnie oslepiaja roznje masci popierdy gdzie jak siadzie 5 osob i nikt nieobnizy poziomu swiateł to wali po oczach az miło.A stare dziadki i baby naginają na drogowych i tez walą po oczach az boli.... o to mi chodzi.Poza tym mam nacodzien stycznosć z przegladami wiec wiem jakie sa efekty.Szybkie zuzycie zarowek, expresowe zuzycie plastikowych kloszy lamp przednich,padjace zarniki i przetwornice dosc szybko od ciagłego ON/OFF.Niestety swiatła mijania normalnie sa uzywane w ciagu nocy gdzie sa inne temperatury a teraz pracuja w innych.Pewnie ze mozna powiedziec ze trudno i trzeba wymienic -tylko nie kazdy ma na lampe ktora czasem kosztuje 2-3 tys zł sztuka.Ale to niewazne- moim zdaniem to przepis bezsensowny bo ma wiecej wad niz zale i tyle.

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

tyberiusz pisze:
jestem zmuszony jeździć na drogowych (wiem że to niektórych denerwuje)

Nawet bardzo, chyba nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo oślepiasz innych kierujących. Co z tego że zwrócisz na siebie uwagę skoro dla innych będziesz tylko świetlistym punktem!

MERCEDES 4 EVER pisze:

Zgadzam się, obowiązkowe używanie świateł w ciągu dnia powinno dotyczyć obszarów niezabudowanych. W mieście, a zwłaszcza w korku światła są zupełnie niepotrzebne.

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 58 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00