MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 3:30 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam
Z racji tego, że ludziska mają tu różne hobby poza MB, to pozwolę sobie zapytać.
Jestem na etapie wymiany swego telefonu. Do tej pory używałem Nokii 9300, czyli tkzw. "komunikatora". Chętnie bym używał go nadal, ale mam go już 4 lata i zwyczajnie zaczyna czasami delikatnie szwankować. Naturalnym następcą dla tego byłyby E90, ale jego cena mnie trochę... onieśmiela.
Czy ktoś mógłby polecić jakiś model alternatywny. Priorytetem jest pełna klawiatura (dużo piszę) dobrze, aby obsługiwał excela, worda (ewentualnie inny edytor tekstów). Dobrze też, aby móc w miarę bezinwazyjny sposób przekopiować bazę danych, bo mam tego naprawdę dużo w 9300. Zorientowani w obecnej promocji Ery Biznes proszeni są także o wyrażenie opinii. Choć w sumie nie jestem jakoś związany emocjonalnie z operatorem - mogę zmienić bez żalu.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
Szymon

W124 280TE '92 - Oliwka - ex
W124 300TD '92 - Czarna Wdowa - ex

wiarus junior

Polecę ci nokie E71, E75 lub nadchodzącą N97. Wszystkie mają qwerty. E71 jest z nich najtańsza. Dodatkowo nie powinieneś mieć problemów z przegraniem danych ze starego telefonu.

Ostatnio zmieniony pt kwie 24, 2009 12:41 pm przez WojtekW, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Brat kupił sobie ostatnio coś takiego:http://www.allegro.pl/item608697172_idealne_htc_tytn_ii_wifi_hsdpa_gps_3xgratisy_gwar.html

Spełnia wymogi podane przez Ciebie i cena dużo niższa....

Mercedes A208 200Kompressor Avantagrde- wóz na lato

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Na przerzucaniu danych z telefon na telefon genialnie sie nie znam, ale zdaje mi sie ze jak bedziesz przerzucal najpierw na kompa to uda ci sie...

...ja z tego co jest w Erze obstawiam:

- SzczonyEricsson X1 - na Winzgrozie Mobile (ale chyba mobile nie jest taki straszny ;) )
- ktorys z Blackberry jesli potrzebujesz telefonu zeby byc online ze swoja skrzynka pocztowa, telefon typowo do pracy

HTC z powyzszego linku nie polecam...wg mnie w porownaniu z 9300 klawiatura jest sporo gorsza...i telefon ten dosc szybko sie niszczy - znam dwa przyklady.

Niedlugo bede stac przed podobnym dylematem co ty i bede sie powaznie zastanaiwac...z jednej strony kusi X1 czy HTC Touch Pro i ich Windows Mobile i mnogosc programow, a z drugiej E90 z Symbianem, ktory po przygodzie z SE p990i troche mnie irytuje (w 9300 byl przyjemniejszy).

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
swój chłop

Z przegraniem danych nie będzie problemów. Kontynuując umowę z Erą, tzn podpisując znowu, sami Ci zgrają Twoje dane na telefon za free. Mają odpowiednie kable, aby sprzęgać pomiędzy sobą - wieści od kierownika salonu ERY, bo sam myślę nad zmianą telefonu i się już pytałem jak to jest z danymi z telefonu.

Jednak jaki model telefon Ci nie doradzę, bo nie operuję akurat na tych urządzeniach... nie ta półka...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja bym na Twoim miejscu pozostał przy komunikatorze. Moim zdaniem Nokia E90 jest fantastycznym telefonem, co prawda brakuje mu troszkę Windowsa, ale oczywista jest prostota obsługi i wiele przydatnych czasem aplikacji no i naprawdę przyzwoity aparat fotograficzny. Jeśli miałbyś jakieś pytania co do tego telefonu to pisz tutaj albo na priv, bo tak się składa że jestem szczęśliwym posiadaczem tej komórki. Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jeśli potrzebujesz organizatora za przyzwoitą cenę, to mam do sprzedania toshibę g900. Na gwarancji, używana, oryginalnie bez sim locka.

Spełnia wymagania, tzn ma QWERTY, wi fi, bluetooth, ekran w wysokiej rozdzielczości 800x480 pikseli, obsługa office, windows mobile 5 PL, ale można wgrać WM 6.

Kupiłem jakiś czas temu, ale nie wykorzystuję możliwości w nawet 20%. Wykorzystywałem jako nawigację*, ale dostałem oddzielną i teraz szukam zwykłego telefonu.

*Nawigacji wbudowanej nie ma, ale współpracuje z modułem zewnętrznym GPS i automapą 5 czy co tam sobie wgrasz.

Więcej danych tutaj: http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=1274

Po więcej info zapraszam na priv.

Pozdrawiam
Piątal

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja bym się trzymał dalej Nokii, jeśli Ci za drogo teraz to poczekaj, za chwilę będzie taniej ;) Do tego nikt Ci łaski nie robi, bierzesz PCSuite i sobie sam wszystko zgrasz ;)

Ew. coś z SE, reszta to zazwyczaj badziew z LG i Toschibą na czele [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wiele osób trzyma się Nokii z przyzwyczajenia, ale prawda jest taka, że te telefony były bardzo dobre w czasach nokii 3310. Od tamtego czasu na rynku zrobiła się rewolucja a nokia została 100lat za murzynami (a przynajmniej za konkurencją). Wystarczy spojrzeć na to jakie telefony oferuje choćby SE a jakie nokia (zwykłe porównanie parametrów). To co teraz dla nokii jest standardem ja miałem w SE s700i dobre 4 lata temu...

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nokia teraz to faktycznie już nie to samo co za czasów wspominanych 3310, czy 6310(i), ale Ty chyba mało telefonów miałeś w ręce bo mimo wszystko większość "flagowych" telefonów Nokii jest solidnych.

Co do wyposażenia w stosunku do ceny to faktycznie SE wypada zawsze lepiej, ale co do jakości wykonania większości SE nie będę się wypowiadał.

Z Nokią jest właśnie trochę jak z Mercedesem, za markę się płaci :) Chociaż w przypadku Nokii raczej niezawodność jest bardziej utrzymywana niż w Mercedesie :E [oczko]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Damian.Ryba pisze:
Jeśli miałbyś jakieś pytania co do tego telefonu to pisz tutaj albo na priv, bo tak się składa że jestem szczęśliwym posiadaczem tej komórki.

To ja też coś zapytam. Czy można do E90 wgrać jakąś lepszą przeglądarkę www (bo ta co jest nie pokazuje całej zawartości stron, w takiej postaci, w jakiej mam na normalnym komputrze)?
Aplikacje... Czy dałoby się jakoś poprawić funkcjonalność wbudowanego edytora plików Excel? Mam w kompie plik, w którym zapisuję przebieg, obsługę i tankowania auta. W telefonie np. ten edytor nie wyświetla wykresów w Excelu - czy da się to jakoś usprawnić?
Czy da się wgrać program Skype, lub podobny (jeśli tak, to jaki najlepiej) działający na tej samej zasadzie i obsługujący konto Skype?
Wbudowany aparat fotograficzny - czy można jakoś zachować własne ustawienia ISO, lampy, itp., tak, żeby ustawienia te nie powracały do domyślnych po wyłączniu i ponownym włączeniu aparatu?
I jeszcze jedno... Ponieważ przyzwyczajony jestem do dość zaawansowanego wiekowo telefonu (1999 rok, czyli taki jakby klasyk, 7110), nie podobają mi się te nowoczesne dzwonki, które wydobywają się z telefonideł produkowanych w ostatniej dekadzie, tym bardziej nie znoszę melodii śpiewanych, granych, bądź tańczonych. Czy można zainstalować więcej normalnych dzwonków do takiego nowoczesnego komunikatorka?

Pozdrawiam.

W201 190D 1993 Signalrot
Ex: S123 300TD, S124 E300 Diesel, S124 E220 x 2, S124 300TE-24, W124 250D, VW 1302, VW 1200, BMW E39 523iA

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
To ja też coś zapytam. Czy można do E90 wgrać jakąś lepszą przeglądarkę www (bo ta co jest nie pokazuje całej zawartości stron, w takiej postaci, w jakiej mam na normalnym komputrze)?

E90 jest oparta na systemie Symbian - śmiało można wgrać inną przeglądarkę. Osobiście korzystałem z Opery mini. Jest też rozszerzona, płatna wersja Opery Mobile z większą ilością funkcji na których Tobie zależy (m.in pluginy flash potrzebne do wyświetlania kompletnej strony), którą to właśnie bym polecił.

W sumie kolega bardzo dobrze radzi wziąć Toshibe G900 - ma dość spory wyświetlacz w dużej rozdzielczości 800x480 co jest mimo wszystko do tej pory rzadkością w PDA. No i dotykowy wyświetlacz, który na prawdę ułatwia zarządzanie urządzeniem.
Muszę też powiedzieć, że posiada rewelacyjną klawiaturę QWERTY. Miałem to urządzonko w rękach i na żadnym innym tak dobrze mi się nie pisało jak na Toshibie.
Co najważniejsze system oparty jest na platformie WM na który znajdziesz multum potrzebnych Tobie aplikacji (m.in skype)

Co do oferty ery.. Widziałem ostatnio G1 - według mnie porażka. Klawiatura to nieporozumienie, strasznie źle się pisze w szczególności jeżeli ktoś ma duże dłonie. Do tego system android - coś w stylu IPhone - mniejsza dostępność aplikacji (można zmienić odpowiednio soft aby móc instalować inne aplikacje, ale to sporo roboty) Nie polecam przede wszystkim ze względu na ergonomie.

X1 - także tym się bawiłem. W wolnej sprzedaży będzie droższy od Toshiby G900, jednak design wg. mnie posiada o wiele ładniejszy. W ofercie ery był jakiś czas temu. Z bebechów ma chyba więcej pamięci systemowej, lepszy aparat, AGPS i HSUPA w porównaniu z powyższą G900.
Co do klawiaturki - nie jest tak wygodna jak w Toshibie, jednak da się na niej bezproblemowo pisać.
Można się zapytać ile by kosztował w danej ofercie. Jako koledze z forum doradzę Tobie, że w przypadku przedłużania umowy warto delikatnie pomarudzić konsultantom ;) zmieniło się trochę w algorytmach sprzedaży i wbrew pozorom przy aneksie można ładnie zejść z ceny szczególnie będąc klientem biznesowym ;)

Co do Win Mobile - nie taka wingroza straszna jak na PC :lol: grunt to znaleźć ładnie ugotowany soft i wrzucić na urządzenie.
Poprawa wydajności potrafi nieźle zdziwić.

Podsumowując:

niska cena
duże możliwości
świetne zarządzanie telefonem (dotykowy ekran, MS activesync, mnóstwo aplikacji)

PDA
X1, G900, któryś z modeli HTC

Miałem dość sporo Nokii na symbianie od 6600 po N95 i muszę szczerze przyznać wyższość urządzeniom z WM. E90 ma przede wszystkim mniejszy wyświetlacz, większą cenę i brak dotykowego panelu. Nokia to przede wszystkim telefon, a te wszystkie PDA które poleciłem to coś więcej.. To komputer z funkcją telefonu:)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

od siebie tylko dodam że warto się przesiąść na jakikolwiek model firmy HTC, firma solidna i wykonanie oraz design na wysokim poziomie o możliwościach nie wspominając. Użytkuję od pół roku HTC Touch HD T8282 i jestem bardzo zadowolony a system WM 6 naprawdę nie jest taki zły, sprzęt chodzi płynnie i się nie wiesza(zawiesił mi się tylko 2 razy jak do tej pory)...ma świetny wyświetlacz dotykowy 3,8' i piękną głębie kolorów. Klawiatura QWERTY FULL oraz kilka innych układów ale po zainstalowaniu pewnej aplikacji w języku ojczystym możemy pisać naprawdę bardzo wygodnie dwoma kciukami trzymając telefon w pozycji poziomej [oczko] Wbudowany moduł GPS naprawdę super współpracuję z każdą mapą..ja ma TomToma i chodzi to pięknie!! Narzędzia jak Exel,Word i inne są w standardzie. Skype oraz gg również działają tez problemu...generalnie jest dużo aplikacji w necie na ten system więc jest w czym wybierać. Szczerze polecam ten model jako uniwersalny z mega możliwościami...do wad zaliczyć trzeba czas trzymanai bakterii :-? przy dłuższej zabawie to 24h to max...ale ponoć można dorwać bardziej pojemne baterie , które przedłużają ten czas o jakieś 30%.
Pozdrawiam Arti Zortox

MB S123 280TE 82r.-GRÜN Gurke=OGÓR
MB S124 280TE 96r.-BeetrooT
http://mackuz.bolinko.org/is/img5/11764 ... CT7881.jpg

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Xytras pisze:
Nokia teraz to faktycznie już nie to samo co za czasów wspominanych 3310, czy 6310(i), ale Ty chyba mało telefonów miałeś w ręce bo mimo wszystko większość "flagowych" telefonów Nokii jest solidnych.

Co do wyposażenia w stosunku do ceny to faktycznie SE wypada zawsze lepiej, ale co do jakości wykonania większości SE nie będę się wypowiadał.

Jednak się mylisz- nie jeden telefon miałem w rękach i nie jednego używałem. Co do solidności, to zależy ona od modelu- np. nokia 6260 po paru tygodniach była obdrapana jak gdybym w zębach ją nosił a po roku padła i serwis powiedział, że nie naprawi na gwarancji. Miesiąc później ten sam model, ta sama historia u mojego taty (jeszcze się nie zdarzyło, żeby serwis nokii komuś z moich znajomych coś naprawił na gwarancji. Zawsze mówią że awaria z winy użytkownika).
Z SE też zawsze łatwo schodził lakier, ale już np. C902 mojej dziewczyny jest wykonany bardzo solidnie i mogę polecić. Aparat foto w SE też zawsze był dużo lepszy niż w nokiach (oczywiście w tej samej klasie cenowej).

Koledzy polecają X1 albo HTC. Faktycznie dobry wybór, ale już zupełnie inna liga cenowa. Nie wiem jak teraz ceny dokładnie się mają, ale pół roku temu X1 albo htc HD to był wydatek rzędu 1500zł (jeśli ktoś nie ma abonamentu na firmę).

Jeśli ktoś jest zainteresowany, to moja toshiba ma małą rysę na wyświetlaczu (na włączonym jej praktycznie nie widać), więc mogę oddać okazyjnie.... powiedzmy 500zł + wysyłka. Nie pamiętam ile tam jest jeszcze gwarancji, ale chyba coś między rok a 1.5 roku.

Na koniec dorzucam dobry poradnik dla kupujących...
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=123302.0

Pozdrawiam.
Piątal

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeszcze jedna nurtująca mnie sprawa i dość denerwująca... Gdzie w telefonie E90 ustawia się wyświetlanie listy odebranych SMS-ów tak, żeby nadawca SMS-a był widoczny w kolejności: Imię Nazwisko (a nie Nazwisko Imię)?
Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

W201 190D 1993 Signalrot
Ex: S123 300TD, S124 E300 Diesel, S124 E220 x 2, S124 300TE-24, W124 250D, VW 1302, VW 1200, BMW E39 523iA

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00