Cytuj:
To ja też coś zapytam. Czy można do E90 wgrać jakąś lepszą przeglądarkę www (bo ta co jest nie pokazuje całej zawartości stron, w takiej postaci, w jakiej mam na normalnym komputrze)?
E90 jest oparta na systemie Symbian - śmiało można wgrać inną przeglądarkę. Osobiście korzystałem z Opery mini. Jest też rozszerzona, płatna wersja Opery Mobile z większą ilością funkcji na których Tobie zależy (m.in pluginy flash potrzebne do wyświetlania kompletnej strony), którą to właśnie bym polecił.
W sumie kolega bardzo dobrze radzi wziąć Toshibe G900 - ma dość spory wyświetlacz w dużej rozdzielczości 800x480 co jest mimo wszystko do tej pory rzadkością w PDA. No i dotykowy wyświetlacz, który na prawdę ułatwia zarządzanie urządzeniem.
Muszę też powiedzieć, że posiada rewelacyjną klawiaturę QWERTY. Miałem to urządzonko w rękach i na żadnym innym tak dobrze mi się nie pisało jak na Toshibie.
Co najważniejsze system oparty jest na platformie WM na który znajdziesz multum potrzebnych Tobie aplikacji (m.in skype)
Co do oferty ery.. Widziałem ostatnio G1 - według mnie porażka. Klawiatura to nieporozumienie, strasznie źle się pisze w szczególności jeżeli ktoś ma duże dłonie. Do tego system android - coś w stylu IPhone - mniejsza dostępność aplikacji (można zmienić odpowiednio soft aby móc instalować inne aplikacje, ale to sporo roboty) Nie polecam przede wszystkim ze względu na ergonomie.
X1 - także tym się bawiłem. W wolnej sprzedaży będzie droższy od Toshiby G900, jednak design wg. mnie posiada o wiele ładniejszy. W ofercie ery był jakiś czas temu. Z bebechów ma chyba więcej pamięci systemowej, lepszy aparat, AGPS i HSUPA w porównaniu z powyższą G900.
Co do klawiaturki - nie jest tak wygodna jak w Toshibie, jednak da się na niej bezproblemowo pisać.
Można się zapytać ile by kosztował w danej ofercie. Jako koledze z forum doradzę Tobie, że w przypadku przedłużania umowy warto delikatnie pomarudzić konsultantom

zmieniło się trochę w algorytmach sprzedaży i wbrew pozorom przy aneksie można ładnie zejść z ceny szczególnie będąc klientem biznesowym
Co do Win Mobile - nie taka wingroza straszna jak na PC

grunt to znaleźć ładnie ugotowany soft i wrzucić na urządzenie.
Poprawa wydajności potrafi nieźle zdziwić.
Podsumowując:
niska cena
duże możliwości
świetne zarządzanie telefonem (dotykowy ekran, MS activesync, mnóstwo aplikacji)
PDA
X1, G900, któryś z modeli HTC
Miałem dość sporo Nokii na symbianie od 6600 po N95 i muszę szczerze przyznać wyższość urządzeniom z WM. E90 ma przede wszystkim mniejszy wyświetlacz, większą cenę i brak dotykowego panelu. Nokia to przede wszystkim telefon, a te wszystkie PDA które poleciłem to coś więcej.. To komputer z funkcją telefonu:)