MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 4:01 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,
Jako że z żalem się rozstałem z Omegą, a Euro cały czas na poziomie i po Porsche 924 nie opyla się jechać, szukam alternatywy na auto do codziennej jazdy. Kryteria są takie że do wydania mam jakieś 7000PLN, auto ma być ciekawe pod jakimś względem, nietuzinkowe, najlepiej od naszych zachodnich sąsiadów, nie BMW, może być mesio ale w201 ( za mały ) nie wchodzi w grę ani beczka ( za stary - mam /8 ). Może być kabriolet. Po prostu musi mnie czymś zachwycić. Wpadł mi do głowy Ford Windstar http://moto.allegro.pl/item602413063_do ... aczyc.html
i chciałem się coś o nim dowiedzieć. Jak to to znosi LPG, awaryjność, dostępność części, jak sobie radzi z automatem, na co zwracać uwagę itp.

Chyba że ktoś podsunie mi jakiś inny pomysł.

P.S. Kiedyś na forum ktoś chciał ożenić Chryslera LeBaron Cabrio dobre to auto?

Czekam na propozycje.

Pozdrawiam!

Obecnie: W124 200E '89

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

nałogowo siadaja skrzynie jak autem sie jezdzi agresywnie- silnik czasem tez padnie ale czesci tanie- jak bedzie w stanie dobrym i łagodnie traktowany to bedzie zył.Najwazniejsza jest skrzynia bo to jest 50% wartosci auta. [zlosnik]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Ostatnio zmieniony ndz kwie 05, 2009 1:36 pm przez MERCEDES 4 EVER, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior

widziałem to konkretne auto - jak miałem gmc safarii to był u mnie ten Pan z synem tym wozem i chciał go zostawić w rozliczeniu, raczej zadbany egzemplarz choć jakoś tak szczególnie dokładnie go nie oglądałem bo nie byłem za bardzo zainteresowany. Koleś zna się na Hamerykańskiej motoryzacji - o GMC wiedział więcej ode mnie. Jakoś mi świta, że wspominał coś o tym że naprawiał/wymieniał skrzynie w tym aucie. raczej maniak takich wozów ale do tego konkretny.

nie wiem na ile pomogłem tą wypowiedzią ale tyle zapamiętałem z 30minutowego spotkania.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
Jezdzilem pare dni w stanach takim windstarem z takim samym silnikiem rocznik '97. Wygodne auto, nie zepsulo sie przez te pare dni [zlosnik] Tylko troche muł w 7 osob i palił sporo...
A LeBaron jest caly czas na sprzedaz, http://www.allegro.pl/show_item.php?item=569660451 w bardzo ladnym stanie ;)

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8210720

Jak dla mnie bardzo oryginalne auto, wypas ciekawy, i stylistyka, która robi na mnie wrażenie. Za 7 idzie dostać niezła sztuke. Przyjął bym takiego fordziaka.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja osobiście windstara bym nie polecał... Znajomy ma takiego od 2 lat i mase rzeczy w nim wymienił, oczywiście skrzynie też zaraz po zakupie, ale niestety auto dalej często u mechanika stoi... Patrząc na raporty awaryjności to niestety potwierdza sie że nie są to auta na których zawsze można polegać... Tyle ode mnie, mam nadzieje że jakoś pomogłem [oczko]

CITROEN XM 2,1TD
SKODA OCTAVIA 1,9TDI

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Scorpio wygodne, duże, aczkolwiek 2.9 24V odradzam, szczególnie automatyczna skrzynia jest awaryjna, ale myślę, że takie 2.0 na manualu to całkiem ciekawe rozwiązanie :)

Tytuł:
swój chłop

Windstar-a nie polecam. Jeździłem prawie rok Aerostar-em. Jest to poprzednik Winiego i mechanicznie jest on o niebo lepszy od Windstara. Wini ma wrażliwą skrzynkę. Tak jak wcześniej opisane - skrzynia jest widocznie źle skonstruowana skoro jest awaryjna (bardziej niż nie jedna starsza). Możliwe,że w USA nie psuje się bo.....tam mają gładkie drogi. Nie wiem dlaczego tak siadają często ale warto podkreślić,że jest ona już sterowana elektronicznie. Problemy to zaworki padają,płyty sterujące mają zwarcia,sterowniki. Z częściami do skrzyni (tarczki,uszczelniacze) nie ma problemu ale z resztą elektryki już nie ma łatwo i tanio. W każdym razie dlaczego ludzie sprzedają za śmieszne pieniądze Windstary skoro by mogli naprawić sobie skrzynie? Bo jak napisał powyżej kolega...cena naprawy może dorównać do połowy wartości auta.
A wracając do Aerostar-a. Jest o żywotniejszy. Silniki 3.0 są w porządku choć można się nagrzebać przy elektryce (częste awarie) ale nie są to awarie wykluczające z jazdy. A co do skrzyni - jest 4 biegowa+lock up ale pierwsze 3 biegi są sterownie hydraulicznie a tylko 4 bieg załącza komputer silnika i sterownik. Ja przez cały czas użytkowania klnąłem tylko na problem z zapłonem. Niekiedy jeden cylinder mi nie pracował na postoju. Reszta nie zawodna. Po prostu skonstruowany jak stare autka - prosto i jasno :) No i bardziej przypominal Amerykańca niż Wini :) Choć dostęp do silnika makabra i spalanie..... Na mieście trochę duuużo żarł :(
Tak,że ja nie polecam ładować się w Windstara. Jak już chcesz kupić sobie jakiegoś Van-a to może rozglądnij się za Voyager-em? Jest równie dobrze wyposażony i jak się domyśłam lepiej dopracowany. No i oczywiście jest ich o wiele więcej na naszych drogach tak,że części dostępne są łatwiej. No i wygląda bardziej na amerykański niż Wini. Wini bardziej przypomina europejskiego Van-a. A jak już kupić autko za oceanu to niech sie już chociaż prezentuje na drodze jak amerykański 8)

Wejdź na to forum i popytaj. Chłopaki na pewno odpowiedzą Ci i dobrze coś doradzą.
http://www.asu.pl/index.php

I podsumowując:
Dawniej produkowali bardziej żywotne i mniej awaryjne samochody. Od +/- połowy lat 90-tych produkcja chyba się skupiła na masówce - byle jak aby jeździł przez okres gwarancyjny. Oszczędność na materiałach robi swoje - krócej wszystko działa niż w starych autach.

ps. Słyszałem kiedyś powiedzenie,że MB 190 się rozkraczy,rozsypie ale skrzynia automatyczna będzie działać dalej :) We współczesnych autach raczej to nie możliwe....... <br>Dodano po 14 minutach.:<br> Aha.
Pompy wspomagania są źle skonstruowane - w każdy Ford-zie amerykańskim z silnikami 3.0 i 3.8 . Jęczą ale nie padają od razu :)
No i nie łódź się,że będzie on spalał 14 L/100km gazu w mieście - na trasie może uda się zejść do 11-12 ale przy raczej stałej prędkości i przy włączonym nadbiegu tzw, lock-up.
Silniki są nie do zajechania ( 3.8 ) ale ich wrażliwą stroną są uszczelki pod głowicą (często wydmuchuje). W silnikach 3.0 już ten problem nie występuje.

Silniki te montowane były również w Ford-ach Taurus,Thunderbird oraz w Mercury Sable i w Lincoln-ach Continental i pokrewnych z lat 90.
W sumie Mercury i Lincoln to jest Ford tylko budy inne :) Podzespoły takie same - bliźniacze. Choć w Winim może jest inna kratownica z przodu ale na 90% jest to samo.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W zasadzie prawie wszystko już zostało powiedziane...
Koncepcja jeżdżenia czyś ciekawym, nawet na codzień, godna pochwały.
Mój dobry kolega dostał coś takiego (z silnikiem 3,8 ) w spadku od taty. Ten zafundował sobie Durango 5 i coś tam litra z 2003.
Pojazd nieprzyzwoicie wygodny i super się sprawdzał jako "wesoły autobus" ;) Z jakością było jednak nie najlepiej.
Jeździł tym około pół roku. Ciągle coś z nim było nie tak (od elektryki po uszczelkę pod głowicą), mimo, że traktował autko bardzo dobrze. Spalało mu toto ok 16-18 l LPG/100km. Twierdził, że jak nie utopi w niego 200-300pln na naprawy pierdół miesięcznie to jest wielkie święto. Poza tym jako pojazd codzienny był zbyt zwalisty, mało poręczny, przez co niepraktyczny.
Sprzedał, kupił Audi 5000 2,2Turbo z '87 na pełnym wypasie i jak go widzę jak jedzie to jest zawsze uśmiechnięty ;) I mimo, ze to tylko audi, przez ciekawą wersję, i tak jest rozpoznawalny z daleka. I nie meczy mnie ciągle żeby mu coś doradzić, pomóc. Śmiga i się śmieje. A całość wyszła go 6,5kPLN...

Honda CBX 650 '83
i kilka moto z KDL, następne w planach... ciągle mało rdzy w garażu

Tytuł:
postmajtek

Audi z quattro i silnikiem 5-cio cylindrowym
np. c3 (avant) 2,2t q

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
A tam Audi.. [oczko]
A co powiesz na Cadillaca Seville z początku lat 90tych? solidne fury, naprawdę fajne (jedyny minus, że FWD) a i łyknąć można nie drogo. Silniki wielkością nie przerażają a i z LPG współpracują.
Lub Eldo (np. http://www.moto.allegro.pl/item60186952 ... dzacy.html ) Tylko trzeba uważać na ten silnik 250cid ..

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
Klubowicz

BrunoGiamatti pisze:
http://www.moto.allegro.pl/item601869520_cadillac_oplacony_jezdzacy.html ) Tylko trzeba uważać na ten silnik 250cid ..

hehe, to auto mialobyc na codzien do jezdzenia, a nie do krecenia. Swoja droga to ostatni model, ktory mial rame. 1985 to oficjalnie koniec ery ram w USA i wejscie nadwozi samonosnych.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00