MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 4:00 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam!
Jako ze w moje skromne progi zawital nowy plastikowy nabytek o dosc juz wyrafinowanym poziomie komplikacji jak na moje dotychczasowe doswiadczenia domoroslego mechanika, zaczalem sie zastanawiac co to bedzie jak cos w nim wysiadzie. Mowa o Berlingo 2.0 HDI z 2001 roku.
Dotychczas jezdzilem autami starymi, w ktorych szczytem finezji bylo uzycie probnika elektrycznego tudziez w skrajnych przypadkach elektronicznego miernika napiecia (ale to juz bylo szalenstwo [zlosnikz] ). . W powyzszym aucie takie metody moga spowodowac jedynie dalsze uszkodzenia elementow nim sterujacych.
Jako, ze w najblizszych latach kolejnymi nabytkami do wozenia tylka/do pracy beda raczej auta w miare nowoczesne, przydalby sie jakis przyrzad do diagnozowania. Widze, ze na rynku jest sporo prostych interfejsow diagnostycznych, ktore (przynajmniej teoretycznie) mozna podlaczyc pod zlacze diagnostyczne auta i na podstawie tabeli kodow odczytac z grubsza co w trawie piszczy. Glownie chodzi mi o to, ze nie chce byc zupelnie bezradny i nie zdawac sie na laske autoryzowanego serwisu, ktory wymieni mi jakis modulik za 100zl a za usluge skasuje kolejne 400zl.. Mysle, ze kazdy, ktory choc troche potrafi pogrzebac przy swoim aucie rozumie moje rozterki.
Teraz pytanie. Jakiego interfejsu poszukiwac? Czy sa one rzeczywiscie uniwersalne? Na ile sa skuteczne, trwale i niezawodne? W jakim przedziale cenowym powinienem sie poruszac? A moze dac sobie spokoj i szykowac grube setki na uslugi warsztatow?
Czy przykladowo cos takiego nada sie do podstawowych czynnosci diagnozowania bolaczek auta? http://www.allegro.pl/item594919458_int ... n_usb.html
Zaznaczam, ze nie zamierzam uruchamiac warsztatu, wiec nie zaopatrze sie w profesjonalny tester diagnostyczny za 20 i wiecej tys zl.. Potrzebny mi przyrzad, ktory w polaczeniu z laptopem pomoze mi choc z grubsza okreslic przyczyne niedomagania.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nie ma interfejsu do wszystkich aut za kilkaset złotych. Jeżeli chce Ci się siedzieć godzinami i czytać różne fora i poradniki to coś tam sobie zdiagnozujesz. Ale dużo lepiej podjechać do diagnosty który za około 50zł odczyta Ci te kody błędów. Najprościej diagnozuję się grupę VW, o diagnozowaniu MB to zapomnij, potrzebny jest multiplekser, a większość interfejsów pokazuje niestworzone błędy.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

jak już chcesz w miarę bezproblemowo czytać podstawowe kody obd, bez bawienia się w soft który raz działa a raz nie, czy kabelek który się rozpada zanim cokolwiek z nim zrobisz pomyśl o czymś takim http://www.allegro.pl/item588737003_obd ... owosc.html
tylko za nic nie powiem czy będzie dobrze działał z berlingo hdi, na pewno nie działa z c5 2.0 hdi - więc tu może być lipa, ale podstawowe rzeczy nawet o MB powie

Tytuł:
wiarus junior

Witam, posiadam już pare lat interfejst diagnostyczny carsoft do mb. Szczerze mówiąc prawie wogóle z niego ne korzystałem ale chciałbym go sprawdzić tylko zagubiem płytkę z oprogramowaniem. Czy da się gdzieś zassać z neta ?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00