MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 8:58 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Wiem że to nie forum skody ale może pomożecie [zlosnikz] Mój tata ma następujący problem z ogrzewaniem tylnej szyby: w sobote normalnie działało jak należy, grzało całą szybe a wczoraj już nie za bardzo... Grzeją nie wszytkie linie tzn mniej więcej od góry działa 6 a następnie np 5 nie działa potem znowu kilka działa i kilka nie działa... Nie wiem co może być przyczyną ale może Wy mi pomożecie [zlosnikz] Z góry wielkie dzięki za odp [zlosnikz] Aha i przypomniało mi sie jeszcze jedno... Padła wycieraczka tylnej szyby, zrobiła niepełny obrót i stanęła, czy to może być silnik wycieraczki?? Nic się z nią nie działo przez 90 kkm a teraz coś z tyłu nie bardzo działa :-? Prosze o pomoc

CITROEN XM 2,1TD
SKODA OCTAVIA 1,9TDI

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Jeżeli grzeją nie wszystkie linie to prawdopodobnie zostały przerwane. Należy dokładnie przyjrzeć się paskom, które nie grzeją i poszukać miejsca przerwania a następnie zakleić je zakupioną wcześniej w sklepie elektronicznym lub samochodowym maścią przewodzącą. Z wycieraczką może być różnie - mógł się spalić silnik lub też zatarł się trzpień poruszający wycieraczką. Miałem podobną sytuację w Focusie - wyjąłem obudowę z silnikiem i trzpieniem a następnie rozruszałem, wyczyściłem i przesmarowałem aluminiowy trzpień, na którym zebrał się biały osad.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wielkie dzieki za odp [zlosnikz] Z tymi przerwanymi liniami to właśnie tak myślałem że zostały przerwane, na tylnej szybie mamy zamontowaną roletke i chyba ona spowodowała zatarcie... W drugim przypadku przeczyszcze a jak to nic nie da to chyba zostaje ten silnik.... :-?

SKODA FABIA 1,2HTP 2004r

fso POLONEZ 1,6GLi 1995r NO GAZ NO STRESS:)

CITROEN XM 2,1TD

SKODA OCTAVIA 1,9TDI

Tytuł:
swój chłop

A jak ten silnik jest tam zasilany? Z jakiegoś złącza, czy poprzez przewody w przelotce klapy? Im też bym się przyjrzał. Najlepiej podstawić za silnik żarówkę o mocy jakieś 60W (od reflektora), załączyć wycieraczkę, poruszać przewodami i sprawdzić, czy nie gaśnie.
Szyba albo faktycznie ma wytarte/przerwane paski oporowe albo tez problem z zasilaniem.
PS. Sprawdź na krótko silnik wycieraczki (podłącz zasilanie bezpośrednio na niego). Sprawdź dobrze masę na klapie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00