Witam posiadaczy gwiazdek.
Ostatnimi czasy nabyłem dostawczego Mercedesa 207D. 2.4 klekoczącej pojemności. Jako, że wcześniej byłem posiadaczem W115 2.2 więc po zanurkowaniu pod silnik i otwarciu pokrywy w kabinie łza się w oku zakręciła. Trochę już przy nim podłubałem ( ma już wszystkie biegi
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
) ale problemem jest silnik. Chodzi mi mianowicie o zdjęcia (rysunki) kompletnego 2.4D. Interesuje mnie układ cięgieł i sposoby montażu sprężyn wszelakich na przepustnicy (chyba) i pompie wtryskowej. Wydaje mi się że brakuje mi pewnych elementów.

Silnik chodzi na bardzo wysokich obrotach. Możliwości regulacji obrotów standardowych pokrętłem są znikome. Ponadto nie gaśnie kontrolka świec ( tzn gaśnie ale dopiero po uruchomieniu) Palę na czuja po liczeniu do 20stu. Wydaje mi się, że coś jest pokombinowane z elektryką bo jest jakiś przycisk dorobiony obok hebla do grzania świec i odpalania. ( Też przygasają kontrolki jak go wcisnę). Generalnie kupiłem go za psie pieniądze ( jak na dostawczaka z 84' z prawie nówką paką) więc zdawaliśmy sobie z bratem sprawę z potrzeby licznych napraw ale chciałbym to zrobić jak najlepiej i wrócić do orginału po tych kowalskich przeróbkach. Książka fachowa w drodze ale chciałbym już coś podłubać. Nie znalazłem innego działu więc jak wbiłem się w nie właściwy to sorki