jeżeli chcesz oszczędzić sobie czytania tego wywodu to przejdź na sam dół - linki
jakieś pół roku temu chyba rodzice przymierzali się do zakupu telewizora "płaskiego", więc zacząłem szukać i czytać na ten temat, żeby nie kupili jakiegoś bubla w promocji.
I powiem jedno... im więcej czytasz tym mniej wiesz ;/ jest tysiąc pięćset sto dziewięćset zależności i możliwości co namąci Ci niezmiernie w głowie. Podzielę się z Tobą jednak tym, co zapamiętałem z tamtych lektur, ale nie daje gwarancji, że to wszystko prawda i traktuj to raczej jako wskazówki:
Przekątna obrazu: uzależniona jest od tego w jakiej odległości będziesz siedzieć od telewizora. Zakup 42' cali przy fotelu oddalonym od takiego telewizora o 2 metry mija się z celem bo będziesz widzieć kwadraty. Tutaj znowu jest co najmniej kilka teorii na temat obliczania odległości od telewizora względem szerokości ekranu... ale musisz już sam pogooglać bo ja mam dość
Moi rodzice zakupili 37cali. Nie narzekam, obraz dość ładny. Trzeba pamiętać jednak, że to co często widać w sklepach, te czysto-krystaliczne obrazy to filmy/prezentacje w rozdzielczości HD lub filmy dvd. Nie oczekuj takiej jakości oglądając klan czy tvn turbo w telewizji.
Kolejną sprawą jaką będziesz się musiał martwić to odpowiednie podłączenie telewizora. Jakośc kabli i ich rodzaj ma chyba znaczenie. Dla polepszenia obrazu można też zmienić taką jedną funkcję w ustawieniach TV, ale nie pamietam dokładnie jaką.
Plazma vs LCD
Tu znowu: jak zaczniesz czytać co wybrać to zostaniesz przy starym kineskopowym tv...
Przy plaźmie zwraca się uwagę na niby lepszy kontrast, odrobinę lepszą jakość obrazu, brak "smużenia" i szeroki kąt pod jakim dobrze widać obraz (właściwie 180 stopni). Minusem jest wysoki pobór prądu (chociaż podobno ciągle ulepszają zarówno i plazmę i lcd więc te zalety i wady mogą się zmieniać) i efekt "wypalania" się ekrany z czasem- 10-15 lat.
lcd to z kolei mniejszy pobór prądu, chyba naturalniejszy obraz, niższa cena (to też wszystko mogło się zmienić). Minusem jest niestety ten kąt widzenia: jeżeli oglądasz czasami TV nie siedząc centralnie przed ekranem, tylko mocno z boku to obraz na lcd może tracić barwy i się przyciemniać (jeżeli masz monitor lcd w kompie to popatrz na niego pod różnym kątem)
Ja osobiście skłaniałbym się do lcd, to dojrzalsza technologia, a przy wyborze odpowiedniego TV jakość obrazu i tak będzie świetna.
no ale tak jak zaznaczyłem na samej górze tego posta, to jest to co pamiętam, mogłem trochę pomylić, mogło się coś pozmieniać. Polecam lekturę:
1.
FORUM
2.
Plazma vs LCD
3. [url=http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=16410]
Odległość a szerokość TV[/url]
Do tego na tym forum jest taki jeden gość. Polecił mi go kumpel. Z tego też, co czytałem na tym forum (tylko pamiętaj to było pół roku temu) ten gość może przyjechać do Ciebie do domu z 3-4 telewizorami i cały dzień poświęci na to, żeby dobrać najlepszy dla Ciebie. Nie pamiętam jaki jest koszt takiej zabawy, ale wychodziło na to, że stosunkowo niedrogo.
Spróbuj się zarejestrować i zapytać go o to. Gość jest z Olsztyna. Nick na forum:
Kiki