MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 11:41 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior

Witam,

mam pytanie troche nie na temat, ale moze ktos mi doradzi,
mam zamiar kupic telewizor, w cenie do 2500, jak najwiecej cali i przy jak najlepszej jakosci, wiem ze tak to tylko w erze [zlosnik] ale mam nadzieje ze bedzie wiadomo o co chodzi.
Generalnie bardziej mi zalezy na jakosci niz wielkosci ekranu, ale 30" to minimum, ale najbardziej zadowolilo by mnie cos ok 40"

i jeszcze jedno lamerskie pytanie, co lepsze plazma czy lcd? o co w tym chodzi, na co zwracac uwage, no i ktore wybrac.

na wytlumaczenie mojej niewiedzy wplywa to iz nie jestem popsolitym katowaczem telewizornika i ten przybytek luksusu, do szczescia jest mi wogole nie potrzebny, wobec czego moje zainteresowanie telewizorami jest conajmniej male, az do tej chiwli [zlosnikz]
Telewizor kupuje dla mojej kobity, a nie chcialbym kupic jakies zlomstwa, dlatego zwracam sie do szanownego grona [oczko]

oczywiscie sa jeszcze ultoki i inne takie, ale nic sie z nich nie dowiedzialem, a bajzel w glowie na ten temat jest wiekszy niz byl [szalone]

z gory dzieki za pomoc

Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo
Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi
Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa"
Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz"
Mercedes W123 78r. 2.4D automat

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

niedługo stanę przed takim samym dylematem - :D:D:D

poniżej link do artykułu w gazecie - może Ci coś pomoże

http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61606, ... wizor.html

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

jeżeli chcesz oszczędzić sobie czytania tego wywodu to przejdź na sam dół - linki
jakieś pół roku temu chyba rodzice przymierzali się do zakupu telewizora "płaskiego", więc zacząłem szukać i czytać na ten temat, żeby nie kupili jakiegoś bubla w promocji.

I powiem jedno... im więcej czytasz tym mniej wiesz ;/ jest tysiąc pięćset sto dziewięćset zależności i możliwości co namąci Ci niezmiernie w głowie. Podzielę się z Tobą jednak tym, co zapamiętałem z tamtych lektur, ale nie daje gwarancji, że to wszystko prawda i traktuj to raczej jako wskazówki:

Przekątna obrazu: uzależniona jest od tego w jakiej odległości będziesz siedzieć od telewizora. Zakup 42' cali przy fotelu oddalonym od takiego telewizora o 2 metry mija się z celem bo będziesz widzieć kwadraty. Tutaj znowu jest co najmniej kilka teorii na temat obliczania odległości od telewizora względem szerokości ekranu... ale musisz już sam pogooglać bo ja mam dość :P

Moi rodzice zakupili 37cali. Nie narzekam, obraz dość ładny. Trzeba pamiętać jednak, że to co często widać w sklepach, te czysto-krystaliczne obrazy to filmy/prezentacje w rozdzielczości HD lub filmy dvd. Nie oczekuj takiej jakości oglądając klan czy tvn turbo w telewizji.
Kolejną sprawą jaką będziesz się musiał martwić to odpowiednie podłączenie telewizora. Jakośc kabli i ich rodzaj ma chyba znaczenie. Dla polepszenia obrazu można też zmienić taką jedną funkcję w ustawieniach TV, ale nie pamietam dokładnie jaką.

Plazma vs LCD

Tu znowu: jak zaczniesz czytać co wybrać to zostaniesz przy starym kineskopowym tv...
Przy plaźmie zwraca się uwagę na niby lepszy kontrast, odrobinę lepszą jakość obrazu, brak "smużenia" i szeroki kąt pod jakim dobrze widać obraz (właściwie 180 stopni). Minusem jest wysoki pobór prądu (chociaż podobno ciągle ulepszają zarówno i plazmę i lcd więc te zalety i wady mogą się zmieniać) i efekt "wypalania" się ekrany z czasem- 10-15 lat.

lcd to z kolei mniejszy pobór prądu, chyba naturalniejszy obraz, niższa cena (to też wszystko mogło się zmienić). Minusem jest niestety ten kąt widzenia: jeżeli oglądasz czasami TV nie siedząc centralnie przed ekranem, tylko mocno z boku to obraz na lcd może tracić barwy i się przyciemniać (jeżeli masz monitor lcd w kompie to popatrz na niego pod różnym kątem)

Ja osobiście skłaniałbym się do lcd, to dojrzalsza technologia, a przy wyborze odpowiedniego TV jakość obrazu i tak będzie świetna.

no ale tak jak zaznaczyłem na samej górze tego posta, to jest to co pamiętam, mogłem trochę pomylić, mogło się coś pozmieniać. Polecam lekturę:
1. FORUM
2. Plazma vs LCD
3. [url=http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=16410]
Odległość a szerokość TV
[/url]

Do tego na tym forum jest taki jeden gość. Polecił mi go kumpel. Z tego też, co czytałem na tym forum (tylko pamiętaj to było pół roku temu) ten gość może przyjechać do Ciebie do domu z 3-4 telewizorami i cały dzień poświęci na to, żeby dobrać najlepszy dla Ciebie. Nie pamiętam jaki jest koszt takiej zabawy, ale wychodziło na to, że stosunkowo niedrogo.
Spróbuj się zarejestrować i zapytać go o to. Gość jest z Olsztyna. Nick na forum: Kiki

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Od miesiąca jestem posiadaczem plazmy 42cale Lg PG6900 z nagrywarką fajna sprawa można sobie nagrać jak nie masz czasu albo nie ma ciebie w domu . zużycie prądu zmienne max 310 kw/h czy dużo nie wiem LCD stałe ok 160kW/h. cena chyba 2600. [zlosnik] Warto odwiedzić stronę www.ceneo.pl i poczytać opinie użytkowników i który telewizor ma najwięcej gwiazdek Obraz zależy też od rodzaju sygnału czy kablówka czy N.

Zawiozę do ślubu 510 263 758

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Nick na forum: Kiki

Polecam osobę. Kupiłem dwa TV opierając się na jej analizach.
Najpierw odpowiedz sobie na pytanie do czego jest potrzebny - do kompa, zwykłej kablówki, HD,... + odległość od telewizora.
Nie ma TV co ogarnie wszystko dobrze.
Wejdz na tamto forum podane wyżej i dowiesz się na czym to polega.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
dario1 pisze:
Od miesiąca jestem posiadaczem plazmy 42cale Lg PG6900 z nagrywarką fajna sprawa można sobie nagrać jak nie masz czasu albo nie ma ciebie w domu . zużycie prądu zmienne max 310 kw/h czy dużo nie wiem LCD stałe ok 160kW/h.

Jezu stary toż to mała elektrownia.

Worek

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zegarek pisze:

ehem... z tego co mi wiadomo Kiki to facet :P

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Maksio pisze:
zegarek pisze:

ehem... z tego co mi wiadomo Kiki to facet :P

A Miriam był/o/a kobietą [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5552450
A ja powiem Ci tak:
Dla żony kup zwykłego 100 hz 29" CRD-ka, czyli zwykły telewizor,
a sobie kup projektor i dobry ekran lub jedna ściana na biało.
Od niedawna właśnie takiego zestawu używam, rewelacja.
Projektor Epson EH-DM2 z wbudowanym odtwarzaczem DVD i DIVX możesz podłączyć do niego dowolny sprzęcik np. jakąś TV cyfrową, czy kompa i śmigasz filmy na ekranie 150” np.

FSO Warszawa Truck 1995 1.6, FSO Polonez Caro 94r 1.6GLE (Złombol-car), Jakieś Exeo, Koreański Mercedes Korando 98r.

Tytuł:
swój chłop

Od roku oglądam PHILPSA LCD 42cale (max ilość pikseli nie pamiętam ile) jestem zadowolony :o :P

Tytuł:
wiarus junior

dzieki za pomoc, troche mnie zaczyna pienic, bo nie sadzilem ze telewizor bedzie trudniej kupic niz samochod.
ja tam wole czasy kiedy bylo jedno wejscie antenowe i jeden kabel do sieci, dla mnie to swiat i ludzie

nie jestem az tak zacofany zebym nie wiedzial co to piksele, rozdzielczosc czy czestotliwosc odswierzania, ale nie moge wyjsc z podziwu na jaki gwint w telewizorach technologia HD czy cos w tym stylu plus reszta "wypasu" skoro telewizja jest nadawana sygnalem analogowym, moze poza paroma stacjami.

nie nawidze "markietow" ale tam najlatwiej cos porownac na oko, bo wszystko stoi kolo siebie

wiec kolejne pytanie, co sadzicie o marce LG i Samsung.
probowalem zdobyc pare opinii od znajomych i czytalem opinie np w porownywarce cenowej i wychodzi ze ludzie sobie chwala.

nawet od sprzedawcy w MM slyszalem ze po co placic za sony czy panasonica skoro to jest to samo, i teraz mam zonka, czy to faktycznie prawda czy jakas lipa.
w sumie wszystko jest przesiakniete chinszczyzna, wiec sam juz nie wiem

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja mam plazme Panasonica 42'' od ponad roku i jestem zadowolony z jakości obrazu, polecam.
A tak przy okazji kolega martines999, jak długo masz tą gwiazdkę?

ex MB W123 300TD 82`TAXI
ex Fiat CC 700

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

gieniek pisze:

LG - nikt chyba nie ma dobrej opinii o tej firmie, robi wszystko i kiepsko. Nie ma rzeczy tej firmy, którą kupiłem i się nie zepsuła po niedługim okresie użytkowania.

Samsung - przejaskrawione, nienaturalne kolory, tylko po to, żeby ładnie w sklepie przyciągało wzrok. Przy oglądaniu czegoś dłużej można się porzygać.
Telewizory średnie, ale za to monitory niezłe robią.
Nie przypominam sobie, żeby Kiki kiedyś pochwalił jakiegoś LCD Samsunga.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

gieniek pisze:
nie jestem az tak zacofany zebym nie wiedzial co to piksele, rozdzielczosc czy czestotliwosc odswierzania, ale nie moge wyjsc z podziwu na jaki gwint w telewizorach technologia HD czy cos w tym stylu plus reszta "wypasu" skoro telewizja jest nadawana sygnalem analogowym, moze poza paroma stacjami.

bo większość leci właśnie na takie bajery, ale jak wiadomo większość to idioci ;) wystarczy poczytać opisy różnych produktów z gazetek i zobaczyć jakie funkcje/cechy/"wypas" są promowane i jak się człowiek trochę zna to nie wie czy płakać czy się śmiać.

gieniek pisze:
probowalem zdobyc pare opinii od znajomych i czytalem opinie np w porownywarce cenowej i wychodzi ze ludzie sobie chwala.

Nigdy nie idź tropem "czy to dobra marka ? tak. Ok to biorę" i akurat kupisz MODEL który będzie totalnym kaszanem. Zapomnij w ogóle o markach, prestiżu itd. Oglądaj telewizory pod kątem tego jaką jakość obrazu nadają. Teraz praktycznie ze wszystkim na świecie jest tak, że firmy które latami wypracowały sobie opinię solidnych i niezawodnych żerują na tym produkując buble a ludzie i tak to kupują bo np. "o, widzisz to jest mercedes, solidna marka !" A później się okazuje, że z warsztatu nie wyjeżdzają... Z tego co wyczytałem na forum to prawdziwy mercedes skończył się w 98r. czy jakoś tak, tyle lat minęło a ludzie nadal kupuja. Działa wypracowany prestiż. Oczywiście upraszczam trochę, ale mam nadzieję, że rozumiesz zasadę działania. NIE PATRZ NA FIRMĘ !

zegarek pisze:
Samsung - przejaskrawione, nienaturalne kolory, tylko po to, żeby ładnie w sklepie przyciągało wzrok. Przy oglądaniu czegoś dłużej można się porzygać.

dla potwierdzenia tego co napisałem wyżej zacytuję te bzdury kolegi Zegarka. Moi rodzice zakupi samsunga 37' cali i nie ma nawet mowy o tych pierdołach które wypisałeś. Trafiliśmy dobry model które nieźle współpracuje z cyfrą+ i obraz jest godny polecenia, a miałem porównanie oglądając tv u kilku znajomych na różnych płaskich tv. Nasz samsung wypada w czołówce.

dlatego tutaj jestem

Tytuł:
wiarus junior

gieniek pisze:

Cytuj:
Nigdy nie idź tropem "czy to dobra marka ? tak. Ok to biorę" i akurat kupisz MODEL który będzie totalnym kaszanem. Zapomnij w ogóle o markach, prestiżu itd. Oglądaj telewizory pod kątem tego jaką jakość obrazu nadają. Teraz praktycznie ze wszystkim na świecie jest tak, że firmy które latami wypracowały sobie opinię solidnych i niezawodnych żerują na tym produkując buble a ludzie i tak to kupują bo np. "o, widzisz to jest mercedes, solidna marka !" A później się okazuje, że z warsztatu nie wyjeżdzają... Z tego co wyczytałem na forum to prawdziwy mercedes skończył się w 98r. czy jakoś tak, tyle lat minęło a ludzie nadal kupuja. Działa wypracowany prestiż. Oczywiście upraszczam trochę, ale mam nadzieję, że rozumiesz zasadę działania. NIE PATRZ NA FIRMĘ !

Tak masz racje, zle ujalem pytanie, jestem swiadomy tego ze tak jest i bardziej zalezy mi na jakosci, trwalosci i bezawaryjnosci.
druga sprawa to taka ze obawiam sie taniego sprzetu ktory ma dobra jakosc obrazu, bo LG i Samsung w relacji Jakosc Obrazu/Cena/Wypas do takich naleza, bo nie zawsze co ladne z zewnatrz moze byc dobre w srodku
wedlug mnie opinie uzytkownikow sa najbardziej wiarygodnym zrodlem, i wszedzie gdzie nie zajgladne, to telewizorow tych dwoch marek sprzedaje sie najwiecej (chyba) i oceny uzytkownikow sa wysokie

rok temu jak kupowalem kompa mialem podobny problem, chociaz temat komputerow jest mi blizszy to i tak na tym samym to polegalo
wiec skoro podzespoly w LG sa takie same jak w sony to po co przeplacac???

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00