MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 10:25 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam. Moj brat ma do wydania na autko okolo 11000zł. Mam w zwiazku z tym kilka pytan [zlosnikz] Czy mial ktos stycznosc z oplem vectra B oraz np astra2. Glownie to auto ma byc w miare oszczedne, silnik benzynowy maks 1,6 a diesel to juz nie ma roznicy... Nastepnie czy ktos mial do czynienia np z nissanem almera i ogolnie z japonczykami (wiem ze sa niezawodne ale chodzi o ceny czesci bo slyszalem ze nie jest tak kolorowo...) Co byscie polecali i z jakimi silnikami. Nie ukrywam ze najchetniej to kupilby diesla i w gre nie wchodza zadne samochody francuskie [zlosnik] Dodam tylko ze brat nie lubi zbytnio malych samochodow [zlosnikz] <br>Dodano po 9 minutach.:<br> Myslal jeszcze o seacie toledo tym produkowanym od 1999 ale sa troche drozsze i nie wie czy warto doplacic... z gory dzieki za wszelkie sugestie [zlosnik]

CITROEN XM 2,1TD
SKODA OCTAVIA 1,9TDI

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ja mam takie małe porównanie, bo głównie w swoim zyciu jeździłem "niemcami" i jeden raz japończykiem.

Moim pierwszym wozem po zrobieniu prawka była audi a6 2.5tdi. Cudo. Później ojciec zmienił na okulara, dlatego tutaj jestem ;) no też kunsztowne auto. Wcześniej byłem wożony i czasami miałem okazję się przejechać fordem mondeo 1.8 benzyniak, pierwsze auto w którym poczułem co to znaczy klima :D ogólnie świetny wóz, fajnie się tym jeździło. Był też mercedes zwany "beczką", nie wiem jaki to model... 2.4 diesel. Komfortu jeszcze w żadnym innym aucie nie znalazłem lepszego. Chwile śmigałem też bmw 3 z 2005 roku, 2.0 diesel - rakieta, ale coś w stylu gokarta niż samochodu jeśli chodzi o wygodę :roll: był też mercedes c klasa 2.0 benzyniak chyba 150km... frajda podobna do bmw ale wygoda lepsza :)

no ale do czego zmierzam: po wyjeździe na zarobek do Irlandii poruszałem się tam Toyotą corollą hatchback. Silnik 1.4 benzyna. I faktycznie: niezawodny, bezawaryjny, dość żwawy i elastyczny jak na taką pojemność, oszczędny... raczej nie, chyba, że przy bardzo spokojnej jeździe, ale co najważniejsze\najgorsze: TO AUTO NIE MA DUSZY. Każde niemieckie auto jakim śmigałem miało to coś w sobie... taką pasję i... no ciężko to opisać. Ta toyota tego nie miała :\ może wydawać się to dla kogoś zbędne, ale zrobiłem nią około 2tyś mil i nie czułem się jakoś dobrze w tym samochodzie. Pomijając 100% plastiku, to po prostu nie było tej chęci wsiadania i przejechania się dla przyjemności jak to było z innymi autami którymi jeździłem.

Gdybym kupił takie auto na krótką metę to bym to jeszcze przebolał, ale po kilku latach to marazm i zgryzota jak Boga kocham... także tyle z mojej strony odnośnie japończyka ;)

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

no i wlasnie o to chodzi z tym japoncem... Oczywiscie najlepszy bylby w 124 ale brat sie zastanawia czy nie lepiej kupic mlodsze autko... Dylemat jak cholera bo 11tys to nie jest malo pieniedzy (przynajmniej dla mnie...) dzieki kolego za szybka odp a czekam na wypowiedzi na temat podanych opli i np toyoty avensis. Beczka to oczywiscie 123 [zlosnik]

SKODA FABIA 1,2HTP 2004r

fso POLONEZ 1,6GLi 1995r NO GAZ NO STRESS:)

CITROEN XM 2,1TD

SKODA OCTAVIA 1,9TDI

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Moja zona od 5 lat śmiga Toyota Avensis z 1999 roku 2.0 wersja SOL. Auto bezawaryjne (pomijam materiały eksploatacyjne) prawie - przez ten czas wykitował nam silniczek od spryskiwaczy. W ASO to bździdło kosztuje 465 złotych. Silniczek od DU Tico za 25 zł daje spokojnie rade :)
Mamy teraz przejechane ponad 260 tys km i od 140 tys km auto śmiga na cyklonie. Olej bierze tak ok 200/300 ml na 15000 km i tak ma od czasu kiedy ją mamy. Bardzo wygodne auto. W cztery osoby można naprawdę wygodnie się przemieszczać. Części nie są tanie ale rzadko potrzebne. Generalnie za częściami omijać szerokim łukiem ASO. Zaglądać do JC Auto, Saga Auto i inne Intercarsy.
Mieliśmy jeden dzwon i 2 stłuczki i muszę przyznać, że to naprawdę bezpieczne auto.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania odnośnie tego auta to wal śmiało.

Pozdrawiam

Worek

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6526627
auto znajomego. 90 koni daje radę, przestronne, wygodne, klima jest, przebieg fabryczny a nie magiczne 160 tysiecy ;) ogolnie jezeli jestes zainteresowany daj znac na pw i sie dogadamy, dam numer do znajomego :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00