MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 12:56 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 34862
Witam,

Zakupiłem taką antenkę, i mam mały problem,
Niestety posiada ona 4 piny, a ja za nic w swiecie nie wiem jak ją podłączyc.
Jak odepne ten modół, to zostają tylko 2 piny.Po podaniu na nie napięcia antena działa. Ale niestety nie wiem co i jak aby działało to z tą przyłączaną elektroniką.
W w116 mam niby kostke do anteny 4 pinową,ale starego typu, kwadratową, a ta jest płaska.

Był bym wdzięczny za opisanie w jakikolwiek sposob schematu połączeń,bądź o rysunek, do któego pina co podpiąc.

oto numer anteny:
Obrazek
a to złączka o której pisałem:
Obrazek
pod tą zaślepką po prawej stronie jest kolejny pin,ale jest on połączony z czwartym...

z góry dziękuję za pomoc!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam!
Obrazek
Sygnał sterujący to po prostu +12V które się pojawia na tym pinie po włączeniu radia.

A jeszcze złącze dorzuce:
Obrazek
Sorry za jakość ale pod ręką miałem tylko telefon.

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 34862
wow :)
dziekuje bardzo ,

o to chodzilo.
[zlosnik]

Tytuł:
nowy

Witam, jako nowy użytkownik Forum i oraz W 124 300D 24v pozdrawiam miłośników Mercedes . No i problem : jak powinnno działać sprzęgiełko i sterownik w tej antenie? Moją zreanimowałem poprzez oczyszczenie, usunięcie zimnego lutu w sterowniku i wymianę bata, niestety nie chce się chować ani wysuwać :cry: . Myślę, że problemem jest ten mały kołeczek w kształcie litery "C" przenoszący napęd z jednego kółka zębatego na drugie. Jest już starty i wyskakuje z zagłębienia. Dorobiłem nowy, trochę dłuższy, ale też wyskakuje. Sterownik wyłącza silniczek po dojściu bata w skrajne położenie oraz wykonaniu 2-3 obrotów kółka zębatego słyszalnych jako przeskakiwanie tego kołeczka na zagłębieniu. Może sterownik powinien wyłączyć silniczek natychmiast po wysunięcu/schowaniu anteny? Widziałem jednego Hirschmanna tak właśnie pracującego. Może jeszcze jakieś połączenie jest do przelutowania? Czy ten sterownik jest przeciążeniowy, czy czasowy?
Mam nadzieję, że jasno wszystko opisałem :)
I jeszcze jedno, ta antena ma otwór odpływowy, który powinien , przy jej pochyleniu , znajdować się w najniższym punkcie. U mnie była odwrócona o 180 st., otwór znalazł się ok. 3 cm powyżej dna puszki i widać było, że stała wewnątrz woda. Pewnie to doprowadziło do zapieczenia bata. Sprawdźcie sobie jak jest u Was. Moja była tak zamontowana fabrycznie i był to ewidentny BABOL.

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00