MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 8:51 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

Znalazłem sobie niszową posadkę i w ramach rekrutacji muszę się zaprezentować na temat, który z grubsza brzmi "poprawa skuteczności napraw na drodze". Strugam więc gwałtownie prezentacje i mam już niejakie sukcesy. Mam zatem uprzejmą prośbę o burzę mózgów na zadany temat. Zwłaszcza interesują mnie doświadczenia z praktycznego wykonywania pomocy drogowej. Może nie będę uzewnętrzniał swoich głębokich przemyśleń, żeby nie wypaczać dyskujsyi - wiecie, moje doświadczenia z doraźnych napraw w zaimprowizowanej scenerii, mają się więcej niż luźno do codziennej praktyki assistance. W każdym razie proszę się nie krępować, wrzucając najbardziej niedorzeczne pomysły - nigdy nie wiadomo skąd nadejdzie iluminacja.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wyposażenie samochodu pomocy drogowej:
- w rozkładany kanał najazdowy wyposażony we wciągarkę
- stanowisko diagnostyczne z oprogramowaniem do identyfikacji uszkodzeń w popularnych markach samochodów jeżdżących po polskich drogach, takich jak Mercedes itd.

Aby jednak odpowiedzieć na Twoje pytanie/zagadnienie najpierw należy przeprowadzić badania na temat: najczęściej występujące awarie samochodów podczas podróży.

Mając wyniki takiego badania wyposażamy auta pomocy drogowej w urządzenia pozwalające je zdiagnozować i usunąć

Mamy wtedy na samym początku dużą skuteczność i pewność, że zainwestowane w wyposażenia samochodów środki szybko nam się zwrócą,.

Kilku speców od ankiet na forum mamy, a więc nie powinno z jej wykonaniem być większych problemów

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Kali, znając Komina, to chyba miał na myśli poprawę skuteczności napraw na drodze w tzw. własnym zakresie, czyli "Jak kawałek drutu może uratować życie", a tutaj Komin ma chyba najbogatsze doświadczenie spośród nas wszystkich. Chyba, że się mylę? Komin, sprecyzujesz zakres tematu?

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

kali pisze:
Wyposażenie samochodu pomocy drogowej:
- w rozkładany kanał najazdowy wyposażony we wciągarkę

I nadmuchiwany garaż, gdyby się rozpadało.

Doktor, chyba nie podałeś swojej strony w CV!?

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cytuj:
Aby jednak odpowiedzieć na Twoje pytanie/zagadnienie najpierw należy przeprowadzić badania na temat: najczęściej występujące awarie samochodów podczas podróży.

Jak sądzę dostęp do takiej wiedzy będę miał po zatrudnieniu. Chodzi o to by potraktować zagadnie jak najszerzej. Staram się spojrzeć na to jako na problem operacyjny - zdaje się było takie zagadnienie na zarządzaniu (tylko ja jestem inżynierem silnikowcem cholera jasna), np. Naprawa zaczyna się od telefonu, więc najpierw musi wszystko zagrać w call center (ma pojechać samochód patrolowy a nie holownik); na miejsce trzeba dojechać w możliwie krótkim czasie (wyposażenie w nawigację, jechać samochodem? motocyklem? a może polecieć?); jak pan mechanik dotrze na miejsce to powinien mieć chęć i środki żeby naprawy dokonać na miejscu, a nie odholowywać delikwenta do siebie (czyli musi mieć na przykład parasol gdy pada i zachęte finansową żeby się położyć w kałuży i wypruć pół zawieszenia) itp. Zadanie pojmuje tak, że mam się wykazać multiinstrumentalizmem w podejściu do zagadnienia.
To co piszesz podsuwa mi pomysł, że ten pion powinien mieć prototypownie przyrządów serwisowych, żeby można było elastycznie zakomponowywać wyposażenie serwisówki. Trzeba by było też premiować obywatela jak, który tam wydłubie fajny przyrząd i wejdzie on na wyposażenie.
Cytuj:
Chyba, że się mylę? Komin, sprecyzujesz zakres tematu?

Jest tak jak w pierwszym poście. Potrzebuje doświadczeń zawodowego człowieka pomocy drogowej, moje doświadczenia to 100% druciarstwo. Zacząłem już nawet dzwonić po pomocach drogowych z takim właśnie dziwnym zapytaniem - fajnie się z ludźmi gada, nie spodziewałem się, że ktoś w godzinach pracy wykaże chęć współpracy z natrętem.
Cytuj:
nadmuchiwany garaż, gdyby się rozpadało.
chyba nie podałeś swojej strony w CV!?

Ten garaż to dobre, tylko jak zrobić żeby puszki nie pospadały z półek w stanie złożonym. Strona mi wierzgnęła i leży bez ducha, raz kiedyś pokazywałem to jednemu pracodawcy, ale się spłoszył i już potem poluzowalem.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

czy nawet do czysto hipotetycznego podejscia jako przykladu może poslużyć taki oto service: http://www.rac.co.uk/web/

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
airkomin pisze:
moje doświadczenia to 100% druciarstwo.

Komin za skromny jesteś [zlosnik]

Wg mnie to praca/zlecenie/zadanie czysto teoretyczne :( aby wybadać cię czy masz chęci wyobraźnię i jakis tam warsztat analityczny.

W dzisiejszych czasach w tych elektronicznych autach naprawy na drodze chybe jednak odchodzą w dal razem z drutem wyrwanym z płotu do naprawy wycieraczek [zlosnik] miałem taką przygodę [zlosnik].

Dzisiaj po nieautoryzowanym otwarciu maski auto wpada w panikę a silnik w stan serwisowy [zlosniki]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Pamietam jak na autostradzie w Niemczech przy niesprawnym W211 kombinował Pan z MB, ubrany w biały nie pobrudzony kubraczek z laptopem na kolanach...

...i decydował na lawete czy nieznaczacy za wiele blad ktory mozna naprawic w serwisie po dojechaniu do celu podrozy...

...a tak na marginesie, najglupszy pomysl od Assistance jaki widzialem, odczulem na wlasnej skorze...w Warcie assistance dziala jesli sytuacja wydazy sie bodajze 15 czy 25 km od siedziby firmy z ktora podpisana jest umowa...jak wydazyla mi sie przygoda z niesprawnym autem na obrzezach Lodzi i majac assistance moglem sie nim najwyzej pode....ć to bylem nie lada zdenerwowany...

...naszczescie W124 z moim ojcem na pokladzie przyjechalo i zaciagnelismy auto na holu...ech jak dobrze ze MB lubil kichnac gazem to przynajmniej porzadna linka holownicza byla w bagazniku...

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00