MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 3:10 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam

Co prawda jeszcze przez jakiś czas nie będę zmieniać samochodu ale wiem bardzo dobrze, że to mimo wszystko wymaga czasu, zastanawiam się nad dwoma modelami takimi jak w temacie kwota tak około 26-28tys. mam jednak dylemat bo szczerze powiedziawszy wizualnie bardziej mi się podoba BMW ale serce mówi Mercedes, wiadomo teraz to jest takie gdybanie bo nie ma to jak porównać konkretne modele.
Co Wy byście wybrali szanowni forumowicze, bo jeden i drugi model ma swoje plusy wiadomo forum mercedesa to niby większość powinna być bardziej za W210 ale wiem że kilka osób z forum posiada też Bawarskie wyroby w garażu.

Ps w W210 3,2 jest silnik R6?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mi sie cos wydaje ze dzis w Europie juz tylko BMW robi R6....

...reszta Vki...na forum jestes dlugo i pewnie wiesz jaki link wisi we wspolczesnych MB...

E320

MB jest duzo wieksze, BMW znow wg mnie lepiej wykonczone, nie wiem czy za te pieniadze spotkasz uczciwego diesla od BMW...bo nie wiem czy warto pchac sie w commonraila ktory moze miec juz nalatane z 300 tys km...moze lepiej jakies 530i [zlosnik]

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja bym wybrał 530 D, dużo lepsze prowadzenie, auto nastawione bardziej "na kierowcę", silnik który zdobył wiele nagród, ocynkowane nadwozie, niższa cena zakupu (niestety przy odsprzedaży też już niżej).
Osobiście uważam że BMW wyprzedza technologicznie inne firmy a na mnie "oczaki" nie robą wrażenia za bardzo - stare merce były zdecydowanie lepsze.

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

Tytuł:
wiarus junior

No i zapomniałeś dodać, że w BMW nie musisz wiercić serca i dokładać jakiegoś włosko/polskiego gówna (LPG) aby jeździć przyzwoicie tanio.

BMW o wiele lepiej trzyma się drogi (ja jeździłem 520D 177KM) - no i standardową moc 184 KM można spokojnie podnieść do 200-220 KM. Dostajesz przy tym moment małej lokomotywy.

3,2 w benzynie w LPG ci tego nie da.

Tytuł:
wiarus senior

Od zawsze byłem fanem mercedesa ale w przedziale aut od 2000 roku moim zdaniem bmw zdecydowanie wygrywa .
Pomijając stylistykę bmw jest poprostu lepiej dopracowane a silnik 3 litrowy common rail to jeden z lepszych diesli ogólnie .
193 KM przy średnim spalaniu 8,5 l uważam za dobry wynik .
BMW lepiej się trzyma drogi i jest bardziej przyjazne kierowcy - kokpit pod kierowcę , super hamulce , precyzyjny układ kierowniczy .
Szczerze polecam bmw ale kupuj tylko z prywatnych rok w Niemczech .
Sam miałem duże opory przed kupnem bmw głównie ze względu na opinie jakim ta marka "cieszy się " w Polsce ale przekonałem się do bmw i raczej następne auto też będzie bmw .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
postmajtek

Mogę szczerze polecić Ci silnik 3.0d w BMW... sam mam go w X5, rewelacja!, auto które waży 2,6t spala w mieście (tylko miasto!) około 11-11,5 litra przy automacie, klimie, etc... benzynowy silnik będzie bardziej paliwożerny/gazożerny, a do tego z dużo uboższym momentem obrotowym..., X5 mimo tej wagi odjeżdża większości aut na drodze i to czuć w środku jak wciska w fotel...
Zaś co do stylistyki to kwestia gustu... mnie BMW 5 się podoba po lifcie, a okular jakoś mniej, może dlatego że jest ich tak wiele na taxi, zaś dużym minusem BMW jest zawieszenie... nawet w X5 siada... a auto mam z przebiegiem 200tyś... pewnym bo jestem pierwszym właścicielem od nowości, no ale za to tak jak piszą przedmówcy precyzja prowadzenia na maxa... to auto czujesz!, dosłownie!... dla porównania w XC90 i ML tego nie ma... próbowałem oba te auta, a precyzja prowadzenia we wszystkich testach jest potwierdzana dla BMW, a więc pewnie 5 ma podobnie...

Audi Cabrio B4 2.3 '92 (do sprzedania)
Toyota Supra 3.0T '89 (przeszłość)
... i co?... oczywiście SL rządzi, moje najlepsze autko! Powala mocą, komfortem, wykonaniem...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No troszkę zdziwiłem się odpowiedziami ale szczerze powiedziawszy też jakoś bardziej do 530D się skłaniałem, byłby to mój pierwszy diesel, auto oczywiście starałbym się kupić w Niemczech w sumie to mam nawet ta pole do popisu mojej dziewczyny kuzynka na stałe tam mieszka a jej chłopak trochę bawi się w skupowanie tam aut, jak coś kupię to się pewnie pochwalę ale to jeszcze troszkę czasu

Tytuł:
wiarus senior

miałem w210 320TE 4matic i jest to świetne autko, nie wiem jak reaguje na GAZ. Ja bym brał 320, cisza, przyzwoite osiągi i przyzwoite spalanie.
szczerze polecam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

mam 530d w kombiku i jest to naprawde super fura. obecnie niestety nosze sie z zamiarem sprzedazy - http://otomoto.pl/bmw-530-diesel-touring-C6036917.html

Cos odemnie - auto pali ok. 7l na trasie. jest duze, przestronne i bardzo wygodne. Proponuje abys unikal automata, przy przebiegach 200tys padaja. zreszta polecam forum bmw - www.bmw-klub.pl/forum. kopalnia wiedzy. dowiesz sie tam wszystkiego o tym aucie.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

TReneR 1szy właściciel w Polsce [zlosnik]

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja natomiast proponuje, żebyś przejechał się i jednym i drugim autem i wybrał co Tobie bardziej pasuje. Ustaw się z właścicielami, obejrzyj, powąchaj, dotknij i sie przejedź. Każda opinia jest subiektywna, więc nie koniecznie to co pasuje innym, będzie tym czego szukasz.
Piszę dlatego, że powoli nasze forum trzeba będzie przemianować na MB/8 Club Poland Wybierz BMW Jest Lepsiejsze [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mercedesy po 1996 roku "maja jakies tam i swoje plusy, nie zapominajmy jednak o tym, żeby te plusy nie przysłoniły nam minusów" [zlosnik]

Kiedyś:

Dziś:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
To w co mam wierzyc ?

Jak chcesz to nawet we wrozki ;) [zlosnik]

Kiedyś:

Dziś:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Taki maly offtopic... Dzisiaj mialem przyjemnosc przejechac sie z klientem jego nowiutkim Audi A6 2.0TDI. Auto niby ladne i tluste, z wygladu. Zapowiadalo sie niezle i... nigdy sie tak bardzo nie rozczarowalem autem od czasu przejazdzki Jaguarem XJ6. Taczka, panowie i jeszcze raz taczka... Niby zadnych luzow bo w koncu nowka, nic nie skrzypi i nie puka, bo nowka, a jednak taczka. W dodatku silnik brzeczy jak w jakims tanim fordzie. Gosc wyjechal z ciasnej uliczki, troche przycisnal i auto wyjechalo jak jakis tramwaj.. brak tu oczekiwanej reakcji zawieszenia jak przystalo na dostojna limuzyne, auto zatelepalo, podskoczylo i pojechalo.. Zenujace..
Przejechalem sie kiedys taka BMW E39 i tam, mimo ze zawieszenie bardziej sprezyste niz w MB, to jednak przyjemne i takie jakiego bym oczekiwal. MB to juz klasa sama w sobie, wiec nie ma sensu nic wiecej pisac. A to cud nowe Audi? Mialem odczucie taniej chinskiej tandety, mimo bardzo dobrych rekomendacji jakie ta marka zbiera od uzytkownikow.. Dobra, musialem to z siebie wypluc. Koniec OT :)

Kolego, tak jak tu koledzy sugeruja, przejedz sie jednym i drugim, sam zobaczysz do ktorego auta serce Ci bardziej zabije. Sa to auta bardzo wygodne a jednak rozne w charakterystyce napedu i zawieszenia, rzecz gustu jak to sie mowi. Na pewno nie bedziesz rozczarowany! Tylko nie kupuj A6 ;p
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Borys 2 litry w takiej kolubrynie to wiadomo ze fajerwerkow nie bedzie :)

a ja powiem tak chcesz jezdzic komfortowo bierz Merca proste :) a jak cchesz mniej komfortowo za to dynamicznie polatac to BMW i tyle co tu duzo gadac obie marki sa uznawane za najmniej awaryjne itd itd itp to co tu porownywac, Ja jezdze 10mc w roku bemka i 2mc mietkiem i szczerze powiem ze wole te 2 miesiace starym dobrym w124 komfortowo odpoczywajac podczas jazdy niz zapie...... (jezdzic) twarda jak nie wiem beemka ze stajnia 177koni pod maska [zlosnik]

Ex. MB W124 E250D 93r - skasowany :/ ...... ale wroce do gwiazdy

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00