Ja sprowadzałem swoją 280TE z Francji w sierpniu 2007, rejestrowałem dopiero teraz w marcu ( więc już powejściu nowych przpisów).Jeśli chodzi o dokumenty miałem :
1.Umowę kupna sprzedaży.
2.Certificat d'Immatriculation tzw.Carte grise- czyli tymczasowy dowód ( karta szara z hologramem) na moje nazwisko- procedura w lokalnej Prefekturze - trwła ok. 1/2 godziny-(potrzebna jest umowa oraz dwa dokumenty tożsamości i jakiś rachunek np. za telefon lub prąd potwierdzające adres) nowe tablice zgodne z tym certyfikatem można wyrobić w każdym większym warsztacie) - koszt : tablice + Certyfikat ok. 30 + 15 Euro. Certyfikat jest ważny przez miesiąc.
3. Certificate de cession d 'un vehicle - taki formularz podobny do umowy kupna sprzedaży,ale bez ceny - jedynie potwierdzający zmianę właściciela, w Polsce nikt nie zwracał na to większej uwagi- dostałem od sprzedającego.
4.Właściciel nie da ci swojego starego dowodu bo ma obowiązek oddać go w prefekturze po sprzedazy auta.
5.Jest spory kłopot z nabyciem ubezpieczenia OC na czas przejazdu do Polski - o ile chcesz jechać na kołach, generalnie nie chcą sprzedać nawet tymczasoweo /graicznego OC jeśli nie jesteś obywatelem lub rezydentem Francji,tam OC kupowane jest na auto, ale imiennie na danego kierowcę stąd nie przekazuje się OC jak u nas, z problemami, ale można to obejść
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)
.
W Polsce kupiłem OC na VIN i umowę, mimo że tymczasowy dowód przestał być ważny parę miesięcy wczesniej ( wrzesień 2007) nie miałem żadnych kłopotów przy rejestracji w WK.Dodam, że auto było sprawne i zarejestrowane do momentu sprzedaży.