MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 11:16 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Witam, jutro wybieram się prawie 200km z nadzieją zakupu franzuza. Właściciel w rozmowie telefonicznej powiedział że tydzień temu skończyło się OC i jeszcze nie zapłacił składki...

Co w takiej sytuacji najbezpieczniej zrobić?
Myślałem żeby namówić sprzedawcę do opłacenia przynajmniej pierwszej raty, a ja przy zakupie od razu dam mu ksero rezygnacji z jego polisy po ustawowych 30 dniach. Wtedy będzie mógł odebrać nadpłatę. Nie wiem tylko czy się na to zgodzi...

Autem muszę przejechać 200km, chciałbym uniknąć nieprzyjemności na trasie... Z tego co się orientuję za brak dowodu opłacenia składki policjant może mi wlepić 100zł mandatu i - co gorsze - odholować auto na policyjny parking... Trochę kłóci się to z samoodnawiającą się polisą OC, ale sam już nie wiem...

Może ktoś z Was jest ekspertem w tych sprawach i coś doradzi?

PS
Nie chcę zawierać nowej umowy na swoje nazwisko w momencie zakupu z różnych powodów (między innymi dlatego że za 2 tydodnie upłynie mi kolejny rok bezszkodowej jazdy...).

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
wiarus junior

a nie masz znajomego z laweta?
albo kogos kto ma prawko na lawete i samochod z hakiem - lawete zawsze mozna wypozyczyc...

to tak po najmniejszel linii oporu...

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Z tego co przed chwilą doczytałem żeby mieć spokój powinienem kupić OC w dniu zakupu jeśli stare już było nieważne. Taka opcja jednak odpada, będę kombinował jednak z przedłużeniem tego co jest jeszcze na konto obecnego właściciela, ponoć miał niską składkę...

Kurde ludzie są straszni, skoro nie miał zamiaru opłacać składki to mógł miesiąc temu wystawić na sprzedaż... :evil:

Tytuł:
swój chłop

jeśli kupisz juz to auto to idź do agenta ubezpieczeniowego i wykup na podstawie umowy oc na siebie, agent powinien wyliczyć składkę dla ciebie dla twojego powiatu gdzie mieszkasz. Później po zarejstrowaniu poprostu pójdziesz do inspektoratu i przepiszą ci na nowy numer rejstracyjny. najwazniejsze że właściciel i vin będzie sie zgadzał.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Wiem że można kupić na umowę, zawsze tak kupowałem. W pierwszym poście napisałem że nie chcę na razie brać na siebie bo za parę dni będę miał kolejne 10% zniżki...

Poza tym jeśli się okaże że auto jest kiepskie to wolę mieć możliwość sprzedaży zanim będę musiał zapłacić składkę... Ten miesiąc na decyzję to bardzo przyjemny przywilej :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

voytas pisze:
Z tego co się orientuję za brak dowodu opłacenia składki policjant może mi wlepić 100zł mandatu i - co gorsze - odholować auto na policyjny parking

i jeszcze to:
http://www.ufg.pl/index.php?module=arty ... laty-karne

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

kali pisze:
i jeszcze to:

Też jestem świadom tego zagrożenia...

Tytuł:
swój chłop

Jest tez jakos tak ze jakos tak ze musisz zrezygnowac z poprzedniej polisy... ale nim ewentualnie zrezygnujesz masz do zapłacenia poprzednie zaleglosci..
..najbezpieczniej zmusic sprzedajacego do oplacenia tej polisy.... chyba ze tak Ci zalezy na aucie:)

Ubezpieczasz w Link4, że nie masz swojego agenta co by doradzil ?? :)

ewentulanie przychodzi mi do glowy jeszcze jeden pomysl..kup go na brata/siostre.. z umowa z wczesniejsza data...wtedy bodajze oni mają miesiac czasu na odstapienie od umowy OC.. i potem Ty w dniu kupna kupisz go od niej/niego... tylko ze tak w zasadzie powinien zrobic ten facet jezeli nie chcial placic OC... ja bym chyba jednak nie ryzykowal..i staral sie go zmusic do wyprostowania tego..

ale to co tu piszę to do zweryfikowania z jakims agentem ubezpieczeniowym... moze przejdz sie lub zadzwon do jakiegos.

Przy braku OC..i trasie 200 km... ja bym nie ryzykowal.. a jak ktos walnie Ciebie????
Ja raz kupowalem ze nie mial oplaconego OC.. to powiedzialem facetowi ze ma sam przyjechac tym autem do mnie albo uregulowac sprawe OC ...bo ja tym na drogi nie wyjade... owszem kto nie ryzykuje ten nie ma... ale pytanie czy warto... tyle ryzykowac..? A jak hamulce nie zadzialaja..i potracisz dziecko?? prawdopodnie TVN przyjedzie:)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5048999
Jeżeli już kupisz to auto, to z umową kupna-sprzedaży udaj się do PZU, tam wykupisz ubezpieczenie OC na siebie, które jest ważne na 30 dni i kosztuje 99zł, nie podjega przedłużeniu i zniżkom i normaleni wracasz do domu, następnie po 30 dniach ubezpieczasz normalnym ubezpieczeniem OC. Jeżeli by nie było, tak gdzie kupiłeś auto oddziału PZU to w innych ubezpieczalniach też takie ubezpieczenie OC można wykupic, ale już drożej. W PZU jest te akurat ubezpieczenie najtaniej.

CHRYSLER SEBRING 2.7 V6 2004r. - ex
JEEP GRAND CHEROKEE LTD 4.7 V8 1999r. - ex

BEZ GWIAZDY NIE MA JAZDY!!!

W124 E220 1995r. - ex
W124 250D 1992r. - ex
W124 200E 1991r. / E220 1994r. - SZCZEPAN - ex

Tytuł:
swój chłop

A może lepiej po prostu wykupić polisę(ratę) którą miał zapłacić poprzedni właściciel może ma 50% zniżki?. Jak po obejrzeniu auta Będziesz chciał kupić to weź od niego druk i zapłać. <br>Dodano po 1 minutach.:<br> Ubezpieczenie będzie na poprzedniego właściciela. A za 30 dni możesz przerejestrować na Siebie z nowymi zniżkami.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

trochę Ciemną magią powiało
co do odnawialności OC - to odnawia się tylko po roku bez wypowiedzenia , jeśli Oc leci już drugi rok to po upływie dwóch lat nie podlega automatycznemu odnowieniu ( tę zasadę można umową zawęzić do jednego roku ale nie można przedłużyć powyżej dwóch lat)
- Simon jesteś pewny że możesz zawrzeć umowę krótkoterminową ? bo mi się zdaje i ustawie też żę nie możesz
[zlosnik]
Cytuj:
Krótkoterminową umowę ubezpieczenia OC możesz zawrzeć jeśli masz pojazd:
* zarejestrowany czasowo,
* zarejstrowany za granicą,
* wolnobieżny,
* historyczny,
* zarejestrowany na stałe (dotyczy podmiotów prowadzących działalność gospodarczą, polegającą na pośredniczeniu lub kupnie i sprzedaży pojazdów mechanicznych).

Voytas sprawa wygląda tak - nawet jeśli uda ci się wykupić OC przez poprzedniego właściciela to i tak po zarejestrowaniu auta będziesz musiał udać się do Ubezpieczyciela ( jeśli chcesz jeździć na tym OC ) żeby przepisał ubezpieczenie na Ciebie - a on dokona korekcji składki i wtedy możesz być w przysłowiowej dupie - może się okazać że wyliczy ci mało dopłaty a może się okazać że wyliczy ci samej dopłaty ( nie wiem jak tam u ciebie ze zniżkami i zwyżkami) że będziesz musiał dopłacić więcej niż gdybyś sam zawarł OC w innym Zakładzie ubezpieczeń.
Kolejna kwestia z zakresu czarnej magii - ktoś tu pisze że odpowiadasz za brak ciągłości OC u poprzedniego właściciela i radzi kupić na kogoś z rodziny - strzeż się takich doradców [zlosnik] odpowiadasz tylko za okres od kiedy jesteś właścicielem auta , a więc w dniu zakupu musisz mieć polisę OC żeby nie zapłacić tak jak z linku Kalego...

Proponuję użyć następujących argumentów i zachować się tak - przedstawić Panu sytuację - a więc że odpowiedzialność za brak OC spoczywa na nim , i że może się okazać hipotetycznie że doszukają się braku ciągłąści ( przedstawić mu konsekwencję) , potem wesprzeć się przykładem kolegi z tego samego wydziału komunikacji [zlosnik] i że suma jaką będzie musiał zapłacić jest nieproporcjonalnie wysoka do tego OC - na koniec wesprzeć argumentem że w ten sposób skonwaliduje jego brak -agent wystawi mu polise z datą teraźniejszą ale od momentu skończenia się polisy) a ty w przeciągu 30 dni wypowiesz tą umowę ( tak będzie kożystniej dla ciebie , tak wywnioskowałem , z twojej 1 wypowiedzi) i on odzyska dużą część kasy , i bedzie miał sen spokojniejszy

Pozdrawiam
Paweł <br>Dodano po 5 minutach.:<br>
marcinMB123200D pisze:
A może lepiej po prostu wykupić polisę(ratę) którą miał zapłacić poprzedni właściciel może ma 50% zniżki?. Jak po obejrzeniu auta Będziesz chciał kupić to weź od niego druk i zapłać.

cóż mogę dodać - hehe , że rata to nie to samo co polisa!!!!!!
już łopatologicznie wyłoże co by pytań nie było dodakowych
wykupująć OC i rozkładając je na raty w momencie gdy przychodzi czas zapłaty II raty ( a ty urwisie się spozniasz bo nie masz kasy , albo jesteś buntownikiem) to jest to wewnętrza sprawa miedzy tobą a zakładem ubezpieczeń - OC jest ważne przez cały rok nawet bez opłaconej II raty , Policjanci się często o to czepiają ale żaden nie może ci zabrać dowodu i ukarać mandatem z tego powodu! natomiast postaje twój dług wobez Zakładu ubezpieczeń i oni już znajdą sposób byś zapłacił :D
Voytas - sprawdz czy polisa wygasła wg tego pana po roku czy po dwóch - bo jeśli po roku to się automatycznie przedłużyła ( bez wypowiedzenia) wtedy udaj się do Agencji właściwej , opłać ratę za Pana, dostaniesz na niego kwit i do domu wio!

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
agent wystawi mu polise z datą teraźniejszą ale od momentu skończenia się polisy) a ty w przeciągu 30 dni wypowiesz tą umowę ( tak będzie kożystniej dla ciebie , tak wywnioskowałem , z twojej 1 wypowiedzi) i on odzyska dużą część kasy , i bedzie miał sen spokojniejszy

Tak jak pisałem na początku - ta wersja jest najlepsza i będe się starał tak zrobić.

Dużo piszecie, a mało w sumie konkretów (oprócz Mojojojo).

Od dawna interesuję się tematem ubezpieczeń i znam się trochę na tym. Prawie wszystko co napisaliście już wiedziałem. Ciekawe jest to co pisze Mojojojo że jeśli to jest 3 rok umowy to nie jest ona z automatu przedłużana. To może faktycznie skomplikować sytuację.

Co do zawierania nowej umowy na siebię w dniu zakupu to trzeci raz pisze że nie chcę takiego rozwiązania!

Temat chyba uważam za zamknięty, chyba że ktoś coś ciekawego jest w stanie dodać... Proponuję jednak przeczytać całość przed napisaniem posta ;)

PS
Mojojojo już skomentował odpowiednio sugestie by brać auto na kogoś z rodziny... <br>Dodano po 5 minutach.:<br>
mojojojo13 pisze:
Voytas - sprawdz czy polisa wygasła wg tego pana po roku czy po dwóch - bo jeśli po roku to się automatycznie przedłużyła ( bez wypowiedzenia) wtedy udaj się do Agencji właściwej , opłać ratę za Pana, dostaniesz na niego kwit i do domu wio!

Dokładnie taki mam zamiar, polisa jest w PZU.

Tytuł:
swój chłop

Pisząc o (racie,polisie) miałem to samo na myśli co MOJOJOJ13 .Że jak OC jest nie zapłacone 1 rok albo dłużej, lub nie zapłacona rata to ubezpieczenie i tak jest. Ponieważ polisa jest zawarta a z ciągnięcie z ubezpieczonego zapłaty za tę polisę to zupełnie inna para kaloszy.

Nie wiem jak to jest w przypadku komisów samochodowych .Opiszę sytuację:

Kolega kupił auto z komisu i na tę okoliczność dostał umowę kupna sprzedaży z tym komisem. Dowód rejestracyjny był wystawiony nie na komis ale , poprzedniego właściciela. Polisy żadnej nie dostał ponieważ właściciel komisu oświadczył że jej nie ma.
Poradziłem koledze żeby ubezpieczył auto w dniu zakupu żeby nie było problemów z Funduszem Gwarancyjnym .

Czy komis ma obowiązek ubezpieczać auto czy nie? Napomnę że auto było własnością komisu a nie tylko sprzedawało samochód.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Sztuką jest się przyznać do błędu i czasem ciężko ale muszę.
Popełniłem jeden błąd w moim wywodzie - dziś już wiem na 100% i piszę sprostowanie a więc
Koniec polisy po 2 latach - czyli brak jej automatycznego przedłużenia - nie do końca się okazuje ....do nie przedłużenia umowy dojdzie w momencie gdy zalegasz z ratą , lub składką za rok poprzedzający rok na który masz zawrzeć oc ....w uproszczeniu , jeśli zalegasz z czymś przy oc to ci zakład Ubezpieczeń oc nie przedłuży w innym razie przedłuży automatycznie.

Przepraszam za nieścisłość i Pozdrawiam
W pozostałych kwestiach popieram to co napisałem a za mną ustawa

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Ostatnio zmieniony śr cze 04, 2008 9:11 am przez mojojojo13, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,

obecnie fakt, że właściciel nie posiada lub nie wykupił polisy OC po upływie okresu ubezpieczenia wcale nie oznacza, ze samochód nie jest ubezpieczony. Jeśli polisa, która "się skończyła" była opłacona w całości lub ratach i te również zostały zapłacone, a właściciel nie wypowiedział umowy min na 1 dzień przed upływem okresu to umowa jest wznawiana automatycznie na następny rok. Tak więc mimo, że faktycznie polisy nie ma odpowiedzialność ubezpieczyciela istnieje i w przypadku kontroli możesz zostać ukarany jedynie za nieposiadanie dokumentów przy sobie. Zakład ubezpieczeń z pewnością będzie dochodził niezapłaconej składki w pierwszej kolejności od osoby, która była właścicielem w dniu wznowienia ubezpieczenia, a następnie od szczęśliwego nabywcy, który przejmuje obowiązek ubezpieczenia wraz z pojazdem. Nie ma tu nawet znaczenia, ze nowonabywca wykupił OC w innym zakładzie ubezpieczeń na swoje nazwisko. Dlatego najlepiej sprawdzić, jak sytuacja przedstawia się w tym przypadku. Jeśli umowa uległa przedłużeniu to sprzedawca i tak będzie musiał za to zapłacić, wiec najlepiej to zrobić i ewentualnie uwzględnić w cenie zakupu, natomiast w przypadku wygaśnięcia w dniu zakupu trzeba zawrzeć ubezpieczenie gdyż w przeciwnym wypadku może się przydarzyć kontakt z UFG, czego nie życzę.

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00