MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 2:24 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Ahoj [zlosnikz]
Jako, że mam już totalnie dość stania 1,5h w korkach postanowiłem kupić skuter.
Jaki polecacie?

Czy ktoś coś wie, o nowych skuterach z Rometu?
Jakie tam są silniki? Chinskie? Polskie?
Wolę poprzeć krajową manufakturę niż chińskiego giganta.
Olewam skuter, który będzie mi palił 5-6 l/100km.
;)

Tytuł:
swój chłop

ja miałem taki epizod w zyciu że nie miałem prawka (pały mi zabrały) kupiłem sobie Honde Pantheon 125 która miała w dowodzie 49cm. Zrobiłem nim ponad 10tys km. i nic się nie popsuło, naprawde fajny śmigacz który spokojnie leci 120/h Robiłem nim nawet dłuższe traski i bez problemu.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Nie kupuj nic z rometu. Tandetna chińszczyzna. Obracam sie troche w otoczeniu skuterków i motorów. Osobiście polecam coś z palety keewaya. Może i jakościowo też nie super ale lepsze niż romet- no i 2 takt. czterosuwy krótko mówiąc psują sie aż za bardzo. Zobacz jeszcze na coś japońskiego. Np suzuki lub yamaha. np

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M701138

a TUTAJ mój faworyt. Zażynałem tego z kumplem 2 lata temu naprawde mocno. Przejechaliśmy ponad 24 000 od nowości po czym założyliśmy 80ccm. Stary cylinder bez śladów zużycia. Ma toto włoski silnik moto morini. Miałem zresztą w romecie silnik moto moriniego. Coś wspaniałego!!
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4901840

w razie co służe pomocą.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jesli chodzi o skutery to zalezy czy ma byc nowy czy uzywany Jesli uzywany To yamaha Aerox Aprilia SR albo NRG za te same pieniadze mozesz kupic np nowe TGB kolega mial jezdzi dosc sporo i sobie chwali. Mimo wszystko ja postawilbym na cos uzywanego ale znanej firmy pozdrawiam!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

O tak, rowniez uwazam ze lepiej poszukac czegos z drugiej reki, ale za to znanej firmy. Przygladalem sie ostatnio troche tym wszechobecnym w handlarskich ogrodkach przydomowych skuterom z Chin i szczerze mowiac tragicznie to wyglada.. Fakt, ze ceny niskie, ale jakosciowo to tragedia. Mialem okazje slyszec tez opinie ich uzytkownikow i za kazdym razem slyszalem narzekania. Cos chyba w tym jest. Inna sprawa jest taka, ze do nich nie ma czesci zamiennych, a w serwisach nikt nie chce nimi sobie rak brudzic. Czescia zamienna jest drugi nowy skuter, do czasu oczywiscie az sie zepsuje :)
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

a ja polecam z calego serca Simsona SR50. Zajefajny skuterek, bardzo wygodny i dynamiczny, max.3l/100km. ceny mowia same za siebie, aby kupic ladnego z poczatku lat '90 potrzeba wydac 2000PLN. ale sie oplaca, gdyz niemieckie dwusuwy sa bardzo dopracowane, na pewno lepiej stoja jakosciowo niz te chinskie g...wna.

Przejezdzilem takim 10000km wymienilem raz świecę, olej w skrzyni, zarowke reflektora i dwa razy zlapalem gume i to wszystko.

Obecnie: W124 200E '89

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A ja akurat stane w obronie chinskich skuterów, z ich awaryjnoscia jest baaardzo różnie. Po pierwsze wiekszość użytkowników "chińszczyzny" to ludzie młodzi, którzy eksplatują je bardzo ekstremalnie. Jeżdże na crossie i nie raz widziałem na poligonie skutery serwisowane w moim serwisie, zajmującym sie naprawami motorowerow i lekkich motorków.
I teraz tak, chińczyk z dobrej fabryki albo jeszcze lepiej tajwańczyk, są naprawde wporządku i jak sie zadba to śmigaja bezawaryjnie duże ilości kilometrów. Kupując nowy pojazd dostaje się GWARANCJĘ przeważnie 2 lata. A teraz moim zdaniem najważniejsze [cool] - CENY CZĘŚCI. Trzeba brać pod uwage fakt, że w tej branzy nie ma zamienników i oto przykład:

Moduł zapłonowy do Peugeta SpeedFighta - 1200zł, do ZIPP Quantum - 112 zł. Zestaw cylinder z tłokiem - 200zł max do Aerox sam cylinder 600zł. I teraz czy naprawdę warto kupować używkę, z którą niewiadomo co sie działo, bez gwarancji, czy lepiej chińczyka od sprawdzonego importera. Firmy które polecam:

Keeway, ZIPP (najlepiej ZICO), CPI, Kymco.

Jakieś pytnia - wal śmiało prowadze serwis i sprzedaż chińczyków i włochów (chodzi o marki [szalone] ) i jako takie mam rozeznanie.

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Kilkanaście lat temu takim pomykałem. Wtedy to był taki mercedes wśród skuterów, ale widzę, że i dzisiaj wcale nie odbiega od nowszych konstrukcji. Tylko tyle, że trzeba zmieniaćbiegi i rozrusznik elektryczny jest dużą rzadkościa.
Za to jakość wykonania-typowa dla mercedesa, choć pochodzi z DDR.

Chińczyki odradzam, to gorzej wykonane od Dacii LOGAN, coś na poziomie OLTCITA, za to japońce są dobre, tylko jak się coś sypnie, to też trzeba sypnąć....kasą [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop

Witam my z braćmi przez 3 lata mieliśmy Peugota speedfighta 2 i szczerze mówiąc jeszcze kiedyś sobie takiego kupie. Skuter był nowy i jeździł od przeglądu do przeglądu wymiana części eksploatacyjnych i paliwo i olej nic się nie psuło zaletą był schowek na duży kask, na zbiorniku 7l 200km [zlosnikz] Dobre hamulce i ogólnie jakość wykonania Do wad zaliczę opony ale tylko jak asfalt był mokry kiedyś zatrzymałem sie 3m za przejściem dla pieszych na wielkim skrzyżowaniu
W mieście nawet SLK55 AMG był bez szans [zlosnikz]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

To wszystko zalezy od potrzeb i intensywnosci uzytkowania.Moim zdaniem jakis chinczyk nie jest w stanie konkurowac z Aprilia czy Yamaha na dluzszym dystansie poniewaz nie ta jakosc wykonania ale jesli skuter bedzie eksplatowany stosunkowo rzadko i niezbyt intensywnie to 2 lata gwarancji kusza.Tak jak napisal Badu.Inna kwestia jest pozniej cena przy odsprzedazy. Za chinski skuterek dostaniemy grosze. Tak wiec wszystko jest kwestia kto do czego potrzebuje [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

sobolini pisze:
a ja polecam z calego serca Simsona SR50

Też miałem,trzymają cene jak zadne inne skutery,to jest fenomen.Jezdziło mi sie bardzo fajnie,choc nie obyło sie bez usterek,mój miał 60ccm,w pierwszym tygodniu uzywania posypało sie łożysko na tłoku [zlosnik],ale to wina uzytkownika,a nie motorka.Zawsze bede mial sentyment do tego sprzętu z DDR,to co on u mnie przeżył to żaden chiński czy nawet japoński skuter by nie wytrzymał,jednak ta cena nie bierze sie znikąd.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Problem z "chinczykami" jest tez taki, ze jak Ci cos padnie, to owszem gwarancja jest, ale czesci moga isc nawet kilkanascie tygodni. Czesto bedzie juz po sezonie.
Lepiej cos markowego 2-3 letniego od polskiego wlasciciela. Kymco (Korea) tez juz sie robi markowy, jesli chodzi o jakosc.
A ceny czesci do markowych. Moze i wysokie, ale jak mi pekl amortyzator w peugeocie, to kupilem w ciagu jednego dnia uzywany za 40zl. Uzywanych czesci do skuterow jest mnogosc. Czesci silnikowe mozna kupowac nowe, bo jest duzo firm na rynku z dobrej jakosci zamiennikami (Malosi, polini itp)

http://www.supermoto.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Chłopaki, wielkie dzięki.
Dalej wiem, że nic nie wiem [zlosnik]
Chcę wydać max 3500 pln.
I jeszcze jedno pytanie: 2-suw czy 4-suw?

P.S. jak miałem motorynkę to mogłem ją podpalić, zrzucić z XI piętra , po czym wsiąść i pojechać z chłopakami na donalda i oranżadę z folii do warzywniaka [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Waciak pisze:
Chłopaki, wielkie dzięki.
Dalej wiem, że nic nie wiem [zlosnik]
Chcę wydać max 3500 pln.
I jeszcze jedno pytanie: 2-suw czy 4-suw?

2-suw, bedzie mocniejszy niz 4-o suw, a przy pojemnosci 50ccm kazdy osiolek sie liczy.
W tej cenie powinienes znalesc wlascie 2-3 letni markowy sprzet z polskiego salonu. Ja w takiej cenie kupilem 3 letniego peugeota vivacity.
Jesli jestes duzy to polecam skuter o pojemnosci 50ccm, ale w nieco wiekszej budzie- peugeota elyseo.

http://www.supermoto.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Tytuł:
wiarus junior

sobolini pisze:
a ja polecam z calego serca Simsona SR50

popieram mam takiego (SR50B4) od 18 lat i zrobiłem 128 tyś km i dalej jezdzi [zlosnik]
fakt nie obyło sie bez drobnych napraw; wymiana swiec, przerywacza szlif cylindra itp, czy wodzika w skrzyni biegów, ale motorek ten jest prosty jak budowa cepa i wszystko da sie w nim naprawić samemu.

Pozdro

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00