MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 2:53 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam.

Mam kolejną prośbę. Chcę założyć w sklepie monitoring, potrzebne będzie 6 kamer. Może ktoś z was ma obeznanie ze sprzętem do monitoringu. Co warto kupić a czego się wystrzegać? Co lepsze komputer i karta DVR czy rejestrator?

Czy do rejestratora da się podpiąć zwykły monitor komputerowy czy są do tego jakieś specjalne monitory?

Oczywiście cena także gra rolę.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja tam aktualnie składam na komputerze, ale co lepsze, ciężko mi powiedzieć.
A co potrzebujesz? Na 6 kamer pewnie z dwie karty(przynajmniej większość ma możliwość obsługi 4 kamer) no i zwrócić uwagę by ilość klatek/sek podzielona przez ilość kamer była najmniej 25/sek jeśli chcesz mieć obraz płynny. Czyli karta 100fps dla 4 kamer ;)
Kable chyba koncentryczne z dodatkowymi żyłami na zasilanie, a kamery to sobie w sklepie wybierz, takie jakie potrzebujesz.
Dla 6 kamer to ja bym widział gdzieś 250GB dysk w komputerze...
Co do samego peceta to z tego co widziałem, większość kart wymaga komputera o mocy obl. procka poniżej 1Ghz, przy czym poskładać komputer z prockiem około 2Ghz klasy athlon/sempron 64 na używanych częściach to grosze.

Tytuł:
swój chłop

Zalezy co chcesz uzyskac. System tylko do rejestracji bez podgladu przez siec, czy moze z podgladem? Rejestrator jest bardziej niezalezny niz komp, latwiejszy w obsludze itd. Kamery mozesz zapodac na 220V albo na 12V, w zaleznosci jak latwiej. cena kamery bedzie zasadniczo wykladnikiem jej jakosci i jakosci optyki. Do rejestratora mozna podpiac monitor komputerowy crt i lcd, monitor analogowy (crt) i telewizor.
Jak cos to pytaj, pracuje w serwisie tego sprzetu.

Tytuł:
swój chłop

Nareszcie temat na którym sie znam :lol:

Zdecydowanie rejestrator, jeśli potrzebna jest niezawodność. Komputer to ciągłe wieszanie się systemu itp kłopoty.

Kamery zasilać z jednego punktu ( jeśli 230 V czyli z jednej fazy ) z monitorem i rejestratorem.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

wapniaczek pisze:
Komputer to ciągłe wieszanie się systemu itp kłopoty.

No nie przesadzaj znowu, jak sobie wsadzisz zasilacz tzw. na styk "marki" tracer to potem możesz mieć zwiechy co chwilę, grunt to złożyć dobrą konfigurację, mało tego nie samym windowsem człowiek żyje.

Tytuł:
swój chłop

Nie przesadzam.
Napisałem chyba ,że się na tym znam :lol:

Przekonasz się o jakości pracy komputerowego rejestratora w poniedziałek rano po włamaniu.... Na komputerze zaprojektowałem jeden system CCTV z rejestracją, pierwszy i ostatni. Serwis musiał jeździć do komputera średnio raz na dwie doby, koszty serwisu przekraczały zysk z monitoringu...
Mam w te klocki spore doświadczenie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ok to kolego wapniaczek może pomożesz mi wybrać jakiś tani sprzęt.

Kamer będzie jednak 4 ze względu na ceny rejestratorów na więcej kamer. Więc potrzebuję rejestratora do którego bedę mógł podłaczyć monitor LCD (mam jeden wolny wiec chcę go wykorzystać) oraz 4 kamer które będą obserwować alejki sklepowe długości ok 12 metrów. W sklepie jest średnio jasno wiec potrzebuję kamerek które nadają się do takich warunków. Ogólnie bardziej zalezy mi na podglądzie na bieżaco niż na rejestrowaniu tego.

Budżet skromny ok 2000 zł.

Da się coś polecić w tym przedziale cenowym?

Tytuł:
swój chłop

To i ja się dołącze...
:) moja opinia... doradzam to na co sie zdecydowales.. rejestrator cyfrowy.

2) ja mam jeden system postawiony na kompie.... system HICAP... wiem ze sa inne tansze.. :) Ale co do tego systemu.. jest to profesjonalny system na komputer.. na WINDOWS'a..i powiem wiecej przy odpowiednio dobranym /sprzecie/ komputerze na WIN XP potrafi chodzic..chodzic...i chodzic.. latami... a to co pisze pewna osoba wyzej o czestych wizytach serwisowych => jest tylko i wylacznie z ich winy.. tzn z braku ich wiedzy /jesli to HICAP/ - jesli inny system to mozliwe ze jest on trefny. co prawda HICAP jest stodunkowo drogi i w przypadku HICAP'a rejestrator wychodzi taniej.. ja mam system na 7 kamer.. Fakt, że ja jestem z branzy IT :)

3) przy okazji komentarza apropo's windows'a jako systemu zawodnego... coz sam lubie linuksa..ale windows jesli jest dobrze skonfigurowany i zarzadzany jest rownie stabilny. Wiele osob mysli ze jak potrafi zainstalowac windowsa i go uruchomic.. to juz go zna i moze sie wypowiadac ze jest trefny bo mu sie wiesza... :P a tak defacto prawidlowa obsluga Windows'a jest rownie trudna jak Linux'a... poczytajcie sobie o certyfikatach M$ na MCP etc.....

4) Zastanow sie jeszcze z decydentem..czy nie lepiej wydac na to 4000 i miec zrobione to "dobrze" - dobre kamery...i nie oszczedzac na ich ilosci zwlaszcza jesli nie zalezy Ci az tak na rejestrowaniu..

5)moge podpowiedziec jeszcze montaż "mikrofonów" - przy jednym ukladaniu kabli...:) a sam mikrofon jest banalnie tani... :)

Nie wiem czy ukladasz to na "swoim" sklepie czy ktoś Ci to zlecił..daje Ci 3000 a Ty zamierzasz na sprzet wydac 2tys. zeby Ci sie oplacalo.. jesli to "twoj" sklep to pamietaj kto tanio kupuje..dwa razy kupuje.. :) Chociaz wiem ze to pieniadze i trzeba sie z nimi liczyc..ale potem bedzie juz trudniej...a jak po pol roku dojdziesz do wniosku ze jednak brakuje jeszcze jednej kamery ??

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sklep nie jest moją własnością ale też nie mam zamiaru na tym zarabiać (zwłaszcza nie znając sie na tym) po prostu znajomy poprosił mnie żebym się tym zajął. Skonsultuję z nim większe koszty, jednak na razie proszę o opinie co można kupić za 2000 zł.

Jak bedzie wiecej to bedziemy sie zastanawiać :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

wapniaczek pisze:
Nie przesadzam.
Napisałem chyba ,że się na tym znam :lol:

Przekonasz się o jakości pracy komputerowego rejestratora w poniedziałek rano po włamaniu.... Na komputerze zaprojektowałem jeden system CCTV z rejestracją, pierwszy i ostatni. Serwis musiał jeździć do komputera średnio raz na dwie doby, koszty serwisu przekraczały zysk z monitoringu...
Mam w te klocki spore doświadczenie.

Przesadzasz :P
Nie kwestionuję Twojej wiedzy w temacie, szanuję Twoje doświadczenie i wiedzę, ale też uszanuj kolegę informatyka/elektronika [oczko]

Jednego zdania nie rozumiem, z tym włamaniem, o czym miałbym się przekonać? Od razu mówię, spokojnie chciałbym podyskutować i wymienić zdania/doświadczenia :)

Ten "lol" na początku nie był chyba konieczny, postaraj się szanować innych, przynajmniej ja poczułem się odrobinę urażony [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop

Xytras, no to zacznę od końca.
"Lol "jest na końcu zdania którego tyczy, czyli ma sugerować aby tego zdania nie traktowac śmiertelnie poważnie, a nie kogoś urażać...Jeśli uraził, to przepraszam, nie taka była moja intencja.

Praktyka pokazuje , że stabilność monitoringu okazuje się w poniedziałki po dwu-trzydniowej pracy bezobsługowej systemu.Z reguły w poniedziałek rano okazuje sie ,że system padł i nic się nie zapisało...
Z tym, że w tym przypadku, jeśli system ma służyć tylko dozorowi w czasie rzeczywistym , może nie należy do niej przywiążywac aż tak dużej uwagi. Ale o sposobie pracy systemu dowiedziałem sie po wysłaniu mojej opinii.

System , który ma służyć do monitorowania sklepu musi mieć odpowiednio wysoką jakość, aby wykluczyć możliwość nieuzasadnionego posądzenia klienta o kradzież, bo to grozi procesami sądowymi i ewentualnymi odszkodowaniami za szkody moralne. I z tym trzeba się liczyć.
O ile jakość nagrywania przy zastosowaniu rejestratora cyfrowego nie stanowi problemu, to nalażałoby rozważyć problem wiarygodnośći zapisów do celów procesowych. Czyli rejestrator powinien mieć możliwość "podpisu cyfrowego". No i powinien być co najmniej duplex, aby umożliwiać jednocześnie zapis i obserwację sygnałów z kamer.
Decydująca w systemie CCTV jest jakość sygnału z kamer. O ile w tym przypadku wymagania wobec ilości światła są niewielkie , to duże znaczenie ma rozdzielczość obrazu. Myślę, że powinna być co najmniej na poziomie 400 linii i do tego w kolorze, a to wymusi niestety cenę kamer...Również trzeba będzie zastosować kamery z osobnymi obiektywami , bo przy takich odległościach obserwowanych obiektów przy zwykłych kamerkach zintegrowanych z obiektywami będą po ekranie chodziły robaczki niemożliwe do zidentyfikowania. Ciężko będzie się zmieśćić w 2000 pln...
Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wapniaczek pisze:
Decydująca w systemie CCTV jest jakość sygnału z kamer. O ile w tym przypadku wymagania wobec ilości światła są niewielkie , to duże znaczenie ma rozdzielczość obrazu. Myślę, że powinna być co najmniej na poziomie 400 linii i do tego w kolorze, a to wymusi niestety cenę kamer...Również trzeba będzie zastosować kamery z osobnymi obiektywami , bo przy takich odległościach obserwowanych obiektów przy zwykłych kamerkach zintegrowanych z obiektywami będą po ekranie chodziły robaczki niemożliwe do zidentyfikowania. Ciężko będzie się zmieśćić w 2000 pln...
Pozdrawiam

A jakieś marki kamer i rejestratorów możesz polecić a jakich nie brać na 100% ?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No tak, chociaż ja tam mam inne doświadczenia. Ale faktycznie jeśli ktoś nie potrzebuje powiedzmy 2w1 czyli zapis obrazu i ew. komputer biurowy to nie ma sensu zabawy ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wapniaczek pisze:
O ile jakość nagrywania przy zastosowaniu rejestratora cyfrowego nie stanowi problemu, to nalażałoby rozważyć problem wiarygodnośći zapisów do celów procesowych. Czyli rejestrator powinien mieć możliwość "podpisu cyfrowego".

Z tego co wiem ta osoba nie potrzebuje tych nagrań do celów procesowych, więc ta możliwość nie jest konieczna. Sklep ten to praktycznie hurotwnia z kosmetykami więc klienci są raczej stali. Znajomemu wystarczy to że dowie sie kto to. No i może trochę aspekt psychologiczny "ze to sie kameruje" :P

Tytuł:
swój chłop

nagro podaj emalie na pw to Ci coś podeślę. Żeby było jasne, ja tym nie handluję , po prostu tam się zaopatrywałem parę lat...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00