MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 2:52 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

Witam, mam pytanko: czy ktoś z forum ma praktykę w rejstracji pojazdu z terenu UE który może być traktowany jako zabytek i nie trzeba od niego płacić akcyzy. Pytam ponieważ aktualnie mam problem z autkiem z niemiec a konkretnie z gwiazdą 450SL z 78 roku. Po przywiezieniu z DE zrobiłem opinię u rzeczoznawcy tą wstępną. Konserwator zakwalifikował go jako pojazd kolekcjonerski, w urzędzie celnym powiedzieli że nic mi nie dadzą bo auto łapie się w taryfę 9507 jako przedmiot kolekcjonerski a że jest z DE to oni nic odemnie nie chcą znowu miejscowy WK koniecznie chce mnie uszczęśliwić i zarejstrować mi na zółte blachy ale po przedłożeniu białej karty. Ja nie chcę go rejstrować na żółte numery tylko chciałbym go na zwykłe ale jednocześnie nie płacąc akcyzy. Trochę to zagmatwane ale jeśli ma ktoś jakąś praktykę w tej materii to proszę o pomoc. Dodam że autko bez najmniejszego problemu przeszło pierwszy przegląd techniczny. <br>Dodano po 6 godzinach. 52 minutach.:<br> up

Tytuł:
swój chłop

Nie da tak rady, bo tez kombinowalem, a w zasadzie to rzeczoznawca mnie w blad wprowadzil, zainkasowal kilka setek i sie wypial, bo gadal mendziak, ze on wystawi opinie o unikalnosci pojazdu i jego walorach kolekcjonerskich, a wtedy zwolnia mnie z akcyzy. Wszedl na forum sciagnal dane i historiwe modelu 4 zdjecia i na cos ok 400 mnie naciagnal, za łekspertyze buahaha :evil:
Aby zarejestrowac i clic jako zabytkowe sam. musi byc wpisany do rejestru zabytkow co wiaze sie z cala procedura i rejestracja na zoltych blachach. Potem nie mozesz (teoretycznie) nic wymienic bez zgody konserwatora, a i przy wyjezdzie za granice moze byc problem.

Tytuł:
swój chłop

zgadza się a jak nazywał się ten rzeczoznawca? U mnie było identycznie,najgorsze jest to że nikt nie potrafi udzielić rzeczowej informacji, wszyscy albo robią karpika i zatyka ich na kilka minut albo traktują mnie jak przekręta który nie chce zapłacić akcyzy. Najbardziej rzyczliwy jest jest kierownik miejscowego WK dla którego jestem gnojkiem który zajmuje jego cenny czas, chcę wyłudzić podatek akcyzowy, na umowie mam jego dwu roczną pensję i jeszcze każe mu przywołać podstawę prawną na podstawie której nie zarejstruje mi auta.

Według mnie to jest tak że procedura celna to jedno a rejstracja to drugie. Np. sprowadzając sobie zegarek z 1950 roku możesz mając odpowiednią ekspertyzę wprowadzić go legalnie na obszar Polski na zerowej stawce. Ale nie musisz jednocześnie wpisywać go w rejestr zabytków, to jest twoja dobra wola.

Mam pomysł żeby zajoł się tym Janusz Wajs z Radia zet zobaczymy może tam zadzwonię [smiech] [smiech]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Richie ale moge spytac po cholere postepujesz regulaminowo? Ludziska sproawdzaja kilkuletnie fury za 200-300E płaca 50zł akzyzy i problem z głowy......Po co masz umowe/fakture na duzą sume i kombinujesz ze zwolnieniem? Szczegolnie ze niechcesz zołtych blach? Bedzie Ci trudno to załatwic....Wiecej bedziesz miał kosztow zwiazanych z załatwianiem niz bys napisał umowe na pare euro...

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

powinienem tak zrobić ale wiem że napewno niemiec wysłał swoją umowę do ichnej skarbówki, ja aktualnie odbywam okres próby i nie bardzo mogę cokolwiek podrabiać więc trochę się boje;(

Tytuł:
swój chłop

Moim zdaniem powinieneś od razu napisac umowe na 100E i nie było by problemu, bo cała sprawa w celnym by cie kosztowała max 300 stówy z tłumaczeniami.Ale jeśli masz jakąś niebotyczna kwote na umowie to ja na Twoim miejscu bym kombinował bo z tymi zabytakami to u nas wiadomo jak jest.

Cytuj:
bo gadal mendziak, ze on wystawi opinie o unikalnosci pojazdu i jego walorach kolekcjonerskich, a wtedy zwolnia mnie z akcyzy. Wszedl na forum sciagnal dane i historiwe modelu 4 zdjecia i na cos ok 400 mnie naciagnal, za łekspertyze buahaha

Koledzy co do tego nie jest tak tragicznie.Nazywa sie to oprzeczenie o wartości historycznej pojazdu i ma taką fajną zaletę ze pozwala nie płacić ubezpieczenia jeżeli autko nie jeździ, i nie potrzebne wam do teko żółte tablice!Także nienarzekajcie na te 400 stówy bo moim zdaniem sie opłaca.No chyba że będziecie jeździli swoimi pięknymi Mercami całosezonowo :o a w to wątpię...Posiadając ten dokument możecie spokojnie wymówić ubezpieczeie np w październiku i potem ubezpieczyć auto np w kwietniu bez płacenia za te miesiące,jeśli autko stoi i nie porusza sie po drogach publicznych.Zaznaczam że ubezpieczenie mósi być na co najmniej miesiąć.Z ubezpieczycielami róznie to bywa,ale jest taka ustawa i mogą was w du..... pocałować muszą wam ubezpieczyć.To chyba tyle [zlosnikz]

Tytuł:
swój chłop

benzman pisze:
Moim zdaniem powinieneś od razu napisac umowe na 100E i nie było by problemu, bo cała sprawa w celnym by cie kosztowała max 300 stówy z tłumaczeniami.Ale jeśli masz jakąś niebotyczna kwote na umowie to ja na Twoim miejscu bym kombinował bo z tymi zabytakami to u nas wiadomo jak jest.

Cytuj:
bo gadal mendziak, ze on wystawi opinie o unikalnosci pojazdu i jego walorach kolekcjonerskich, a wtedy zwolnia mnie z akcyzy. Wszedl na forum sciagnal dane i historiwe modelu 4 zdjecia i na cos ok 400 mnie naciagnal, za łekspertyze buahaha

Koledzy co do tego nie jest tak tragicznie.Nazywa sie to oprzeczenie o wartości historycznej pojazdu i ma taką fajną zaletę ze pozwala nie płacić ubezpieczenia jeżeli autko nie jeździ, i nie potrzebne wam do teko żółte tablice!Także nienarzekajcie na te 400 stówy bo moim zdaniem sie opłaca.No chyba że będziecie jeździli swoimi pięknymi Mercami całosezonowo :o a w to wątpię...Posiadając ten dokument możecie spokojnie wymówić ubezpieczeie np w październiku i potem ubezpieczyć auto np w kwietniu bez płacenia za te miesiące,jeśli autko stoi i nie porusza sie po drogach publicznych.Zaznaczam że ubezpieczenie mósi być na co najmniej miesiąć.Z ubezpieczycielami róznie to bywa,ale jest taka ustawa i mogą was w du..... pocałować muszą wam ubezpieczyć.To chyba tyle [zlosnikz]

Mozesz cos blizej napisac o tej ustawie napisac, w ktorym dz. ustaw jej szukac?
Z tego co sie pytalem w kilku firmach ubezp. to nie ma takiej opcji? ale dla nich to sa pieniadze wiec moze nie mowia albo nie wiedza o tym przepisie?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Koordian pisze:
Aby zarejestrowac i clic jako zabytkowe sam. musi byc wpisany do rejestru zabytkow co wiaze sie z cala procedura i rejestracja na zoltych blachach. Potem nie mozesz (teoretycznie) nic wymienic bez zgody konserwatora, a i przy wyjezdzie za granice moze byc problem.

Ależ stary bzdury piszesz - masakrycznie
założe się że nie masz wpisanego auta do rejestru ale do ewidencji !
Jeśli już uzyskałeś zwolnienie od akcyzy z Urzędu Celnego to powiedz mi na jakiej podstawie odmawiają ci rejestracji?? i czy uzyskałeś ? jeśli uzyskałeś to rejestrujesz jak chcesz ale najpierw trzeba je mieć :D

Idziesz do Wk żądasz rejestracji ( przedkładasz wszystkie wymagane dokumenty) jeśli coś nie tak to żądasz-decyzji odmownej z uzasadnieniem + podstawa prawna i wtedy martwimy się dalej - szczerze powiem że pierwszy raz słyszę o takim przypadku

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Ostatnio zmieniony czw mar 20, 2008 2:57 pm przez mojojojo13, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam!

U S T A W A
z dnia 22 maja 2003 r.

o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu
Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

(.....)

Art. 27.
1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy niż
12 miesięcy, zwaną dalej "umową ubezpieczenia krótkoterminowego", można
zawrzeć, jeżeli pojazd mechaniczny jest:
1) zarejestrowany na stałe, w przypadkach określonych w ust. 2;
2) zarejestrowany czasowo;
3) zarejestrowany za granicą;
4) pojazdem wolnobieżnym określonym w art. 2 pkt 10 lit. b);
5) pojazdem historycznym.
2. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego na czas nie krótszy niż 30 dni, w
odniesieniu do pojazdów mechanicznych zarejestrowanych na stałe, może zawrzeć
podmiot prowadzący działalność gospodarczą polegającą na pośredniczeniu w
kupnie i sprzedaży pojazdów mechanicznych w zakresie pojazdów przeznaczonych
do kupna lub sprzedaży lub polegającą na kupnie i sprzedaży pojazdów
mechanicznych.
3. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów
mechanicznych zarejestrowanych czasowo, zawiera się na czas nie krótszy niż
okres tej rejestracji, określony w decyzji starosty właściwego ze względu na
miejsce zamieszkania właściciela pojazdu mechanicznego, nie krótszy jednak
niż 30 dni.
4. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów
wolnobieżnych określonych w art. 2 pkt 10 lit. b), można zawrzeć na czas nie
krótszy niż 3 miesiące.
5. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów
historycznych, można zawrzeć na czas nie krótszy niż 30 dni.
6. Umowę ubezpieczenia granicznego, w odniesieniu do pojazdów mechanicznych
zarejestrowanych za granicą, w przypadku określonym w art. 29 ust. 1 pkt 3
zawiera się na okres 30 dni.

a co to jest pojazd historyczny w myśl tej samej ustawy:

Art. 2.

11) pojazd historyczny:
a) pojazd zabytkowy w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu
drogowym,
b) pojazd wpisany do księgi inwentarza muzealiów zgodnie z przepisami
dotyczącymi ewidencjonowania dóbr kultury w muzeach,
c) pojazd mający co najmniej 40 lat,
d) pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez uprawnionego
rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne
znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;

p.s. pytanie tylko ile za ten miesiąc skasują, bo na to jest osobna stawka w taryfie.....
Pozdrawiam Piotr

Tytuł:
swój chłop

mojojojo13 pisze:
Koordian pisze:

Ależ stary bzdury piszesz - masakrycznie
założe się że nie masz wpisanego auta do rejestru ale do ewidencji !
Jeśli już uzyskałeś zwolnienie od akcyzy z Urzędu Celnego to powiedz mi na jakiej podstawie odmawiają ci rejestracji?? i czy uzyskałeś ? jeśli uzyskałeś to rejestrujesz jak chcesz ale najpierw trzeba je mieć :D

Idziesz do Wk żądasz rejestracji ( przedkładasz wszystkie wymagane dokumenty) jeśli coś nie tak to żądasz-decyzji odmownej z uzasadnieniem + podstawa prawna i wtedy martwimy się dalej - szczerze powiem że pierwszy raz słyszę o takim przypadku

A gdzie ja napisalem, ze uzyskalem zwolnienie? wlasnie nie uzyskalem, bo nie mialem wpisu do ewidencji /rejestru, bo w zasadzie jest to to samo, wiec czytaj uwaznie, a kolega wyzej chcial zrobic myk zeby go zwolnili z akcyzy i rejestrowac na bilaych blachach!

http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/ ... a_3045.htm <br>Dodano po 3 minutach.:<br>
PiotrH pisze:
Witam!

U S T A W A
z dnia 22 maja 2003 r.

o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu
Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

(.....)

Art. 27.
1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy niż
12 miesięcy, zwaną dalej "umową ubezpieczenia krótkoterminowego", można
zawrzeć, jeżeli pojazd mechaniczny jest:
1) zarejestrowany na stałe, w przypadkach określonych w ust. 2;
2) zarejestrowany czasowo;
3) zarejestrowany za granicą;
4) pojazdem wolnobieżnym określonym w art. 2 pkt 10 lit. b);
5) pojazdem historycznym.
2. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego na czas nie krótszy niż 30 dni, w
odniesieniu do pojazdów mechanicznych zarejestrowanych na stałe, może zawrzeć
podmiot prowadzący działalność gospodarczą polegającą na pośredniczeniu w
kupnie i sprzedaży pojazdów mechanicznych w zakresie pojazdów przeznaczonych
do kupna lub sprzedaży lub polegającą na kupnie i sprzedaży pojazdów
mechanicznych.
3. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów
mechanicznych zarejestrowanych czasowo, zawiera się na czas nie krótszy niż
okres tej rejestracji, określony w decyzji starosty właściwego ze względu na
miejsce zamieszkania właściciela pojazdu mechanicznego, nie krótszy jednak
niż 30 dni.
4. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów
wolnobieżnych określonych w art. 2 pkt 10 lit. b), można zawrzeć na czas nie
krótszy niż 3 miesiące.
5. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów
historycznych, można zawrzeć na czas nie krótszy niż 30 dni.
6. Umowę ubezpieczenia granicznego, w odniesieniu do pojazdów mechanicznych
zarejestrowanych za granicą, w przypadku określonym w art. 29 ust. 1 pkt 3
zawiera się na okres 30 dni.

a co to jest pojazd historyczny w myśl tej samej ustawy:

Art. 2.

11) pojazd historyczny:
a) pojazd zabytkowy w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu
drogowym,
b) pojazd wpisany do księgi inwentarza muzealiów zgodnie z przepisami
dotyczącymi ewidencjonowania dóbr kultury w muzeach,
c) pojazd mający co najmniej 40 lat,
d) pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez uprawnionego
rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne
znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;

p.s. pytanie tylko ile za ten miesiąc skasują, bo na to jest osobna stawka w taryfie.....
Pozdrawiam Piotr

dzieki Piotrze ja place 315 zl za caly rok, wiec ciekawe ile bedzie wynosila skladka np za 5 miesiecy?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Koordian pisze:
A gdzie ja napisalem, ze uzyskalem zwolnienie? wlasnie nie uzyskalem, bo nie mialem wpisu do ewidencji /rejestru, bo w zasadzie jest to to samo, wiec czytaj uwaznie, a kolega wyzej chcial zrobic myk zeby go zwolnili z akcyzy i rejestrowac na bilaych blachach!

ja czytam jak najbardziej uważnie - do tego co napisałeś odniosłem się w pierwszych dwóch linijkach a potem odniosłem się do tematu .
Piszesz bzdury bo nikt takiego auta w rejestrze nie ujmie - tylko w ewidencji a co za tym idzie obowiązki o których piszesz nie istnieją dla takiego auta ( oprócz zgody na wywóz) - ale ileż można pisać!! to jest naprawdę ważne - jakby pomylić Mercedesa z BMW

Co do tej składki to opłaca ci się bardziej na rok - za 5 miesięcy zapłacisz więcej niż za rok - najniższe ubezpieczenie miesięczne wynosi 80 zł ( w zależności czy liczą miesięcznie czy ekwiwalentnie ) do ponad 200z - w zależności od okoliczności jak wiek kierowcy, zniżki zwyżki itp

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
swój chłop

mojojojo13 pisze:
Koordian pisze:

ja czytam jak najbardziej uważnie - do tego co napisałeś odniosłem się w pierwszych dwóch linijkach a potem odniosłem się do tematu .
Piszesz bzdury bo nikt takiego auta w rejestrze nie ujmie - tylko w ewidencji a co za tym idzie obowiązki o których piszesz nie istnieją dla takiego auta ( oprócz zgody na wywóz) - ale ileż można pisać!! to jest naprawdę ważne - jakby pomylić Mercedesa z BMW

A jaka jest roznica miedzy ewidecja a rejestrem, bo wg ustawy zadna

Pojęcie „pojazd zabytkowy” zostało wprowadzone w 1997 r. w Prawie o ruchu drogowym. W myśl ustawy, pojazdem zabytkowym jest:

„pojazd, który na podstawie odrębnych przepisów został wpisany do rejestru zabytków lub ujęty w centralnej ewidencji dóbr kultury

A temat dotyczyl zwolnienia z akcyzy, ktora nie jest mozliwa bez ww warunkow ( nie byla mozliwa w moim UC, nie wiem jak inni interpretuja ale ustawa mowi wyraznie, ze bez wpisu do rejestru/ewidencji nie da rady), a zeby uzyskac wpis trzeba przejsc cala procedure z biala karta.
Rzeczoznawca natomiast twierdzil, ze wystarczy jego opinia o unikalnosci i walorach kolekcjonerskich i z akcyzy mnie zwolnia.

Co do tej składki to opłaca ci się bardziej na rok - za 5 miesięcy zapłacisz więcej niż za rok - najniższe ubezpieczenie miesięczne wynosi 80 zł ( w zależności czy liczą miesięcznie czy ekwiwalentnie ) do ponad 200z - w zależności od okoliczności jak wiek kierowcy, zniżki zwyżki itp

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cieszę się bardzo że temat rozwija się nie w tym kierunku co trzeba ...
Po pierwsze już napisałem w czym popełniłeś błąd więc nie rozciągaj tego na to czego dotyczył wątek bo czytać umiem , i to jest tutaj nie istotne.
Po drugie - czemu wyciągasz ustawę "Prawo o ruchu drogowym"??
sam sobie na temat różnic odpowiedziałeś to po co mi ją cytujesz , tam jest tylko e numeratywnie wymieniony rejestr/ewidencja - więc dalej nie wiesz o czym napisałeś ...proponuje szukać dalej ..zapewne nie ta ustawa ;)
Rzeczoznawca w twoim przypadku przyciął komara , ale wystarczyło wpisać w google sprowadzanie pojazdu zabytkowego i nie było by z tym problemu.
Twój brak precyzji i błędne wypowiedzi irytują mnie nie dlatego że Ty je napisałeś tylko dlatego że są notorycznie powtarzającym się stereotypem po której słyszę wypowiedzi - nie rejestruje na żółte blachy bo ze wszystkim będę latał do konserwatora albo nawet zabiorą mi auto ...a w samym woj. Lubelskim są tylko 2 pojazdy wpisane do rejestru - reszta do ujęcie w ewidencji co daje ogólne pojęcie o możliwości wpisu do rejestru...
już mnie wątek powoli zaczyna męczyć [szalone]

Tytuł:
swój chłop

Według mnie jest tak że kwit który zamieszczam poniżej załatwia sprawę akcyzy. Idę do mojego wk w środę za tydzień i składam dokumenty o zarejstrowanie normalnie. Napiszę jak mi poszło. Zamieszczam też foty autka wokół którego powstało zamieszanie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

To teraz bierz auto i jedź do Urzędu Celnego własciwego miejscowo dla Ciebie , ostatecznie odpraw auto - dostaniesz kwit że cię zwalniają z Akcyzy...i na podstawie tego kwitu zarejestrujesz pojazd - samo zaświadczenie od Konserwatora nic nie daje..bo z akcyzy nie zwalnia WK tylko UC.
Pozdrawiam
Paweł
A Auto wygląda ślicznie

Edit: widzę że korzystałeś z usług p.Skrzelińskiego - najlepiej uderzaj do niego z wszelkimi pytaniami - skoro wystawił ci opinie to powinien dalej ( nie odpłatnie) pokierować

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00