MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 2:52 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

witam, ma ktos moze jakas lopatologiczna instrukcje najlepiej ze zdjeciami tudziez rysunkami/schematami opisujaca demontaz calego szyberdachu z ramka w beczce, przeszukalem archiwum na tyle na ile moglem i nie znalazlem wszystkich informacji, jezeli to ma znaczenie to dodam ze mam szyber elektryczny, zastanawia mnie rowniez czy faktycznie da rade wyjac rame przez drzwi, gdyz ona jest wielkosci niemal calego dachu,
moze sie powtarzam, ale to co znalazlem w archiwum mi nie wystarczy, a nie chce sobie czegos popsus, polamac i porwac
zastanawia mnie rurka w tylniej czesci, ktora w dziwny sposob jakby schodzi do bagaznika, do czego ona jest i jak ja rozloczyc z szybrem
samochod kupilem z czesciowo rozbrojonym szyberdachem, a chce to wszystko wyjac zeby narawic odplyw i wymienic uszczelki

bede wdzieczny za pomoc

Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo
Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi
Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa"
Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz"
Mercedes W123 78r. 2.4D automat

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cześć! Co masz na myśli mówiąc "naprawić odpływ" bo jak tylko udrożnić to do tego i do wymiany uszczelek nie trzeba wyjmować całej ramy.

Tytuł:
wiarus junior

musze zrekonstruowac przedni prawy odplyw, rurka na ktora sie nasadza gumowy waz prawie nie istnieje, po za tym caly ten rog jest skorodowany, chce to oczyscic i pomalowac

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

To nie wiem co Ci poradzić, ja wyjmowałem cały szyber w 116 ale przez okno. Czy przez drzwi wyjdzie tego nie wiem, śmiem wątpić.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Moim zdaniem szyber wyjedzie przez drzwi, ale dla pewności sprawdzę jutro bo dziś już zimno :)

Żeby ściągnąć szyber musisz usunąć podsufitkę. Z tym jest trochę zabawy, ale nic nie porwiesz jak będziesz delikatnie odczepiał tam gdzie jest zaczepiona. Sama rama szybra siedzi na kilku śrubach odkręcanych kluczem 10 i dużym krzyżakiem. Po zdjęciu całej podsufitki ściągnięcie szybra to już prosta sprawa. Jakbyś był chętny to posiadam dwa szybry, jeden w wersji z uszczelką, drugi bez uszczelki.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Z wyciąganiem szybra jest trochę zabawy:
Trzeba:
- zdjąć przedni panel - odkręcamy słoneczniki, "chromowaną" listwę z napisem WEBASTO (to ta na przedniej krawędzi otworu szybra), szarpiemy za lusterko, pod nim pdkręcamy 3 wkręty.
- zdjąć osłony środkowych słupków - odkręcamy po 2 wkręty w dolnej części słupka, zdejmujemy plastik i osłonę ciągniemy w dół.
- zdjąć osłony tylnich słupków (kiedyś zamieszczałem fotę na forum jak jest ta osłona przymocowana)
- wyjąć szybę tylnią - jak? - to też było na forum
-zdjąć podsufitkę - najlepiej zaczynając od tyłu (trzeba trochę ostrożności, szczególnie z tyłu, ponieważ podsufitka jest przyklejona na rancie otworu tylniej szyby

gieniek pisze:
zastanawia mnie rurka w tylniej czesci, ktora w dziwny sposob jakby schodzi do bagaznika, do czego ona jest i jak ja rozloczyc z szybrem

To najprawdopodobniej linka napędzająca szyberdach - idzie od szybra po tylnim słupku po stronie kierowcy do bagażnika, gdzie znajduje się silnik. Trzeba to odłączyć, ale jak to nie wiem bo ja się bawiłem z szybrem manualnym - niech ktoś się wypowie kto to demontował.
- zostaje zdjąć gumowe rurki odpływów (4szt) i odkręcić ramę od nadwozia.
- ramę wyciągamy przez otwór po tylniej szybie, najlepiej przy pomocy drugiej osoby. Ktoś kiedyś pisał, że da radę wyciągnąć otworem drzwiowym ale łatwiej tyłem i tak szyby nie ma.

Tytuł:
wiarus junior

podsufitke i cala reszte mam juz rozbrojona, samochod kupilem juz z wyjetym mechanizmem(silnikiem) otwierania szyberdachu, szyby tylniej jeszcze nie wymontowywalem a podsufitka jest z tylu przumocowana, mam dojscie do wszystkich srub mocujacych rame, wiec moge to wszystko odkrecic i zdjac bez calkowitego demontazu podsufitki

mam jeszcze pytanie, czy w przypadku elektrycznego szybra silnik byl montowany tylko w bagazniku czy mogl byc montowany gdzie indziej np w szyberdachu, bo mam caly mechanizm z ramionami i silnikiem, jezeli w bagazniku to w ktorym miejscu? pod dachem idzie jakas prowadnica (rurka) ale zadnej linki tam nie ma, narazie ciezko mi to zlozyc w myslach do kupy, bo samochod kupilem juz z czesciowo rozbrojonym szyberdachem

jakby mial ktos jakis rysunek/zdjecie mechanizmu otwierania szybra to byloby fajnie

*holyfido jakby moj wymagal wymiany daj znac ile byc za to chcial, i napisz jakie znaczenie ma roznica w tych wersjach szybra jakie ty masz i o jaka uszczelke chodzi

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00