MrBrutus pisze:
Witam wszystkich
Zdecydowałem się na zakup aparatu i mam mały problem ze zdecydowaniem się który z modeli EOS 350D, EOS 400D, Nikon D40 charakteryzuje się najlepszą relacją ceny do jakości.
Zależy co chcesz fotografować, jakie obiektywy chciałbyś dokupić w przyszłości oraz jakie już masz.
Wszystkie powyższe aparaty to modele z najniższej półki. Różnice mędzy nimi to głównie ergonomia (mi np. bardziej pasuje Nikon), różnice w jakości zdjęć możesz wg mnie pominąć jeśli fotografujesz amatorsko i nie jesteś "szumofobem". Wszystkie robią podobne zdjęcia, natomiast Nikon ma lepszej jakości obiektyw w zestawie.
W podobnej cenie wolałbym wybrać coś innego - Nikona D50, D70s czy D100

. Podstawowa wada tych aparatów, które Ty wymieniłeś to rozmiar - są małe i niewygodne w obsłudze, chyba że masz ręce jak krasnal.
Zainteresuj się też Pentaxem - np. K100D (K10D będzie chyba droższy). Zaletą Pentaxa jest najlepsza współpraca z obiektywami formatu 35mm wyprodukowanymi w przeszłości - zarówno tymi produkcji własnej, jak również innych producentów, np. na gwint M42 przez przejściówkę. Pentax mierzy światło z każdym szkłem podpiętym do aparatu. Wadą Pentaxa jest dostępność niektórych obiektywów (a właściwie większości).
A tak w ogóle to najlepiej jakbyś najpierw:
- określił do czego Ci aparat będzie służył (rodzaj fotografii jaką będziesz się bawił - portreciki, krajobrazy, fotografia sportowa, przyrodnicza, makro czy coś innego),
- na tej podstawie dobrał obiektywy jakie Ci będą potrzebne i sprawdził ich dostępność oraz cenę u poszczególnych producentów, można też poszukać wśród producentów niezależnych jak Sigma, Tamron itp.
- na końcu można wybrać aparat.
Wybór danego producenta aparatu to właściwie wybór całego systemu (obiektywy, lampy, akcesoria), więc warto to przemyśleć, bo późniejsza zmiana jest dość kłopotliwa.
Wybierając aparat nie zawracaj sobie głowy takimi gadżetami jak:
- czyszczenie matrycy (praktycznie nieprzydatne),
- ilość pikseli (5-6M z powodzeniem wystarczy, do tego mniej pikseli to przeważnie mniejszy szum przy wysokim ISO).
Pozdrawiam.