MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 3:59 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kwestionować?
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cześć,
Nie wiem czy mam kwestionować zdjęcie z fotoradaru?
Załączam do obejrzenia.
Obrazek
Jakość nie jest najważniejsza bo trochę spadła po zeskanowaniu.
Chodzi o to że nie widać kto kieruje samochodem a poza tym samo zdjęcie można uznać za fotomontaż. Moja rejestracja nie znajduje się na wysokości zderzaka czy wręcz pod zderzakiem. Mam ją na wysokości świateł. Na zdjęciu oba elementy są przesunięte mocno w dół. Dlaczego? Czy to norma i nie ma co się czepiać? Muszę albo podać dane kierującego albo złożyć wyjaśnienia w ciągu 7 dni.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
wiarus senior

dowiedz się najpierw kto obsługiwał fotoradar,( straż miejska czy policja) oraz imię nazwisko i stopień obsługującego i na podstawie tych danych sprawdź w jego komendzie ( telefonicznie) czy ów Pan ma uprawnienia do obsługi fotoradaru, zdecydowana większość podobno nie ma a to trzeba jakiś egzamin zdać na obsługę takiego urządzenia. brachol ostatnio zadzwonił bo na mandacie nie było kompletnie nic - ani gdzie zrobione zdjęcie, ani kto, ani kiedy, zadzwonił na nr z pieczątki na kopercie i jak zaczął wypytywać co ma wyjaśniać skoro oni nie podali nic i wypytał o dane obsługującego to Pan stwierdził ze nie ma sprawy, ma wyrzucić zdjęcie i zapomnieć.
ciekawe jaki procent kierowców płaci takie "nielegalne" mandaty....

Tytuł:
swój chłop

Generalnie przy błysku, to tablica zostaje odbita właśnie na szybce. Każdy odblask itd również pada niżej. To tak jest w większości fotoradarów i nie ma co się dziwić.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam, pytamie mam zupełnie w temacie:

Na moich zdjęciach ("pocztówki z wakacji") widać niestety wszystko-usmiechnięta twarz prowadzacego, wszystkie numery razy 2 i predkość. Radar ustawiony był na terenie zabudowanym i przekrocznie było o 25 km/h- jednegto dnia dostałem 3 takie mandaty z jednej mjiejcowosci i na róznych predkosciach- średnio o 25 km/h. Nie bede się już rozpisywał, że radar ustawiony został ewidentie łapanie frajerów nie znających trasy- w tym przypadku takich jak Ja :oops:

Pytanie, czy i w jaki sposób mozna sie od tego uwolnić przynajmniej częsciowo, bo kwota spora i punktów dużo- szczerze mówiąc nie mam ochty jezdzić po sądach i mieć wyrok mimo , ze za wykroczenie to zawsze wyrok !

Mejscowośc : CZŁUCHÓW, woj kujawsko- pomorskie OSTRZEGAM !!!

Dzięki za jakieś rady

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

buckswizz pisze:
widać niestety wszystko-usmiechnięta twarz prowadzacego, wszystkie numery razy 2 i predkość

buckswizz pisze:
Pytanie, czy i w jaki sposób mozna sie od tego uwolnić przynajmniej częsciowo

w przedstawionej sytuacji nie ma chyba żadnego wyjścia... kwoty zmniejszyć się nie da, ale punkty można zbić przechodząc kurs w ośrodku ruchu drogowego

cytując za pewną stroną:
Cytuj:
jedynym sposobem, by za kolejne wykroczenie nie stracić prawa jazdy, jest zaliczenia szkolenia, które są organizowane przez ośrodki ruchu drogowego.
W czasie szkolenia, które trwa około sześciu godzin, kierowcy spotykają się z psychologami, policjantami drogówki i egzaminatorami, którzy przekonują zmotoryzowanych, że jednak warto jeździć zgodnie z przepisami. Po zakończeniu kursu, kierujący dostaje zaświadczenie, dzięki któremu z jego konta wymazuje się 6 punktów. W ciągu roku można zaliczyć dwa kursy, co pozwala na likwidację 12 punktów karnych.

Przypomnijmy, że roczny limit dla kierowców ze stażem krótszym niż rok wynosi 20 punktów, a pozostałych 24 punkty. Jednak w kursie mogą uczestniczyć jedynie Ci drudzy. Młodzi kierowcy nie maja szansy wymazanie przydzielonych punktów. Kurs kosztuje około 250 zł.

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Maksio pisze:
jedynym sposobem, by za kolejne wykroczenie nie stracić prawa jazdy

daleko mi do tego...Ja po prostu nie chce płacić tak duzej kwoty mandatu !

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

buckswizz pisze:
radar ustawiony został ewidentie łapanie frajerów nie znających trasy

To znaczy, że jak nie znasz trasy i zapierniczasz ponad 30 w obszarze zabudowanym to jestes frajer?
No jesteś, trzeba było zwolnic a frajerskiego byś nie płacił ;)

Poza tym o Człuchowie w TVN Turbo jest zawsze głośno.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Jak ja lubię czytać na forum takie historie, o tym, że nie wiadomo gdzie i kiedy, a nawet czy na pewno czyjś szwagier albo brachol jednym telefonem postawił na baczność całą komendę albo odzdział Straży Miejskiej, bo zadzwinił na telefon z pieczątki i zapytał o jakiś egzamin. [hehe]

Podczas następnej kontroli drogowej zapytam policjanta z drogówki o ostatnie badanie kału.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Podczas następnej kontroli drogowej zapytam policjanta z drogówki o ostatnie badanie kału.

Żeby Ci tylko nie kazali obadać tych próbek organoleptycznie. [hehe]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jak ja lubię czytać na forum takie historie, o tym, że nie wiadomo gdzie i kiedy, a nawet czy na pewno czyjś szwagier albo brachol jednym telefonem postawił na baczność całą komendę albo odzdział Straży Miejskiej, bo zadzwinił na telefon z pieczątki i zapytał o jakiś egzamin.

To coś podobnego do świadectwa legalizacjio radaru ;) A nóż widelec się uda ;)

Ex: S210 420E 1996

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

buckswizz pisze:
daleko mi do tego...Ja po prostu nie chce płacić tak duzej kwoty mandatu !

nie ma możliwości zmniejszenia kwoty mandatu

jedynym ratunkiem chyba jest wystąpienie o raty

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

michele pisze:
Generalnie przy błysku, to tablica zostaje odbita właśnie na szybce. Każdy odblask itd również pada niżej. To tak jest w większości fotoradarów i nie ma co się dziwić.
W sensie, że normalnym jest położenie tablicy 15cm od asfaltu? Wg mnie nie ma takiej opcji. Widziałem dużo takich zdjęć i nigdy takiego dziwactwa.

WeebShut pisze:
To znaczy, że jak nie znasz trasy i zapierniczasz ponad 30 [więcej] w obszarze zabudowanym to jestes frajer?
No jesteś, trzeba było zwolnic a frajerskiego byś nie płacił
Masz rację, z tym, że taki "frajer" przekraczający dozwoloną prędkość jest w tym wypadku "zwierzyną". To podobna sytuacja, jak policjanci ustawiający się w krzakach. Zawsze chodzi o czatowanie na "ciecia" i chęć zarobienia kilkuset złotych przy najmniejszym nakładzie pracy.

Przy okazji spytam prawdopodobnie bardziej doświadczonych kolegów: jeżdżę autem z leasingu. Czy prawdą jest, że w momencie zrobienia zdjęcia, banki, które są właścicielami samochodu, nie chcą ujawnić kto jest użytkownikiem danego auta zasłaniając się poufnością danych? Tym samym fotka jest wyrzucana do kosza? Ile w tym prawdy?

P.S. Średnio wysoki mandat, to zestaw CB. Nie wiecie tego? [zlosnik]

Radio Alpine CDE 111 R - stan perfekcyjnie idealny :]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

I jeszcze koniecznie badanie krwi żebyś mógł stwierdzić czy ów policjant ma robotę we krwi czy w d... [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] <br>Dodano po 4 minutach.:<br>
qoompel pisze:
Przy okazji spytam prawdopodobnie bardziej doświadczonych kolegów: jeżdżę autem z leasingu. Czy prawdą jest, że w momencie zrobienia zdjęcia, banki, które są właścicielami samochodu, nie chcą ujawnić kto jest użytkownikiem danego auta zasłaniając się poufnością danych? Tym samym fotka jest wyrzucana do kosza? Ile w tym prawdy?

Pracowałem w firmie w której cały tabor był w leasingu - leasingodawca ma obowiązek udostępnienia danych leasingobiorcy więc fotki przychodziły do firmy i ja musiałem udostępnić dane kierowcy - z racji elektronicznych tachografów wiedziałem dokładnie który z kierowców popełnił wykroczenie ale pozwalaliśmy by punkty przyjął inny kierowca z firmy bo opcji przyjęcia mandatu na teściową w przypadku aut firmowych nie ma.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

buckswizz wrote:Pytanie, czy i w jaki sposób mozna sie od tego uwolnić przynajmniej częsciowo, bo kwota spora i punktów dużo- szczerze mówiąc nie mam ochty jezdzić po sądach i mieć wyrok mimo , ze za wykroczenie to zawsze wyrok !

Nie ma co bać się Sądu a wyrokiem za wykroczenie nie ma co się przejmować. Fakt ukarania nie jest rejestrowany w Krajowym Rejestrze Karnym. Sąd może nałożyć niższą grzywnę ( chociaż mogą dojść koszty sądowe) którą można rozłożyć na raty ( bez odsetek oczywiście) a nawet umorzyć jak trafisz na dobry humor sędziego, albo masz dobrą gadkę.
Punkty to już inna para kaloszy jak Sąd uzna Cię za winnego wykroczenia to nie ma nic do punktów dostaje tyle ile jest przewidziane taryfikatorem. Jeżeli obawiasz się że będziesz miał za dużo punktów i możesz stracić prawko to możesz przeciągać sprawę w Sądzie aż stare punkty się wykasują. Dopóki wyrok nie będzie prawomocny nie masz punktów.

[zlosnikz]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Z tymi punktami to nie do końca tak jes, jak wskazał przedmówca . W momencie skierowania wniosku o ukaranie do Sądu, rejestruje si w ewidencji tzw. punkty tymczasowe ( chociaż brak jest rozstrzygnięcia ostatecznego) i jeśli suma wszystkich punktów ( także tych tymczasowych) przekracza 24, to czeka delikwenta utrata prawa jazdy.
Nie byłbym pewny również co do takiej łagodności Sądu: oskarżyciel publiczny czyli Policja czuwa, aby grzywna była co najmniej taka jak proponowany mandat czy jak wg. taryfikatora a do tego dochodzą koszty postępowania tzw. zryczałtowane czyli 100 zł i opłata od grzywny 10 %. Jeżeli Policja jest niezadowolona z wysokości grzywny - składa apelację i wtedy dochodzą dla obwinionego - jeżeli odwołanie chwyci- dodatkowe koszty postępowania apelacyjnego.
Reguła też jest taka,że Sądy nie chcąc zalewu tych spraw wymierzaja wysokie kary aby " nie opłacało się odmawiać przyjęcia mandatu "i się nie ma co dziwić. Są to sprawy błahe ale niepotrzebnie absorbujace czas i uwagę. <br>Dodano po 7 minutach.:<br> Przepraszam za literówki, ale juz pózno było.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00