MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 1:00 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: ogrzewanie domu
swój chłop

Witam moich drogich kolegów :) , mam pytanko mianowicie buduje mi sie dom wiec trzeba zacząć myśleć o szczegółach. Jakie zastosować ogrzewanie aby było tanio, wydajnie, bezpiecznie, bezawaryjnie. Zastanawiam sie nad piecami gazowymi i piecami które spalają wszystko czyli tz "miał" czy coś takiego. Co wychodzi taniej?
pytałem moich znajomych, zdania są podzielone i nie poparte rzadnymi agumentami, czyli dalej jestem w punkcie wyjścia.

Tytuł:
wiarus junior

Ja poza centralnym ogrzewaniem postawiłbym kominek wraz z nadmuchem na inne pomieszczenia :)

Pozdro

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja nie kończyłbym na jednym rodzaju ogrzewania. Mieszkam w domu jednorodzinnym i mam piec na węgiel lub drewno (mala kotłownia w piwnicy), do tego elektryczne grzałki do tego samego systemu grzejników, a w jednym pomieszczeniu (mam biuro w domu) jest elektryczny piec akumulacyjny (dobre rozwiązanie w przypadku zdecydowania się na ogrzewanie zasilane energią elektryczną - zbiera ciepło, gdy prąd jest tańszy, czyli jakoś w nocy i oddaje je, gdy jest potrzebne). Piec akumulacyjny najlepiej podłączać przez wyłącznik czasowy. Kominek z nadmuchem na wszystkie pomieszczenia, to dobra sprawa. Jeśli to nie będzie duży dom, to można zastosować kominek zamykany (oddaje ciepło przez obudowę, ale nie wypuszcza powietrza w pomieszczeniu, w którym grzeje, tylko przekazuje je do innych pomieszczeń). O gazowym wiele nie wiem, więc nie porównam cenowo.

Tytuł:
swój chłop

Witam.
W oparciu o wieloletnie doświadczenie mogę poradzić piec węglowy z ruchomym rusztem, np zębiec. Da się w nim palić na okrągło w razie silnych mrozów i prawie wszystkim w razie takiej konieczności. Najbardziej ekonomiczne jest zawsze opalanie węglem i to tym najdroższym, o najwyższej wartości opałowej( kostka 31kJ). Posiadam taki piec o mocy 21 kW i ogrzewa spokojnie 200 m2.
Piec miałowy to dobre rozwiązanie dla osób mających dostęp do tańszego miału niż ten w normalnej sprzedaży. Miał to pozornie niska cena, płaci się za ileś tam kilo piachu i kamienia...No i pracy z tym dużo, a w przypadku pieców jednozasypowych to konieczność czekania na wypalenie sie wsadu, co rzadko zdarza się wtedy gdy tego byśmy chcieli...
Ogrzewanie gazowe i olejowe to wygoda ale i wyższe koszty, jeszcze droższe jest elektryczne.
Pozdrawiam.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ostatnio miałem ten sam problem (kupiłem dom bez c.o) i po wielu konsultacjach doszedłem do wniosku ze najlepsze dla mnie będzie :
ogrzewanie piecem z podajnikiem automatycznym (podobno tłokowe lepsze) na miał,ekogroszek,pelets itp + możliwość palenia na dodatkowym ruszcie czym chce :lol:
prócz tego wodę mam zamiar w przyszłości podgrzewać zestawem solarnym dlatego kupuję dwuspiralny duży zbiornik (250-300l)
dla zabezpieczenia jakiś mały bojlerek na prąd też będzie

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Gaz to największe zło. Niby ekologia ale koszta są gigantyczne. Rodzice płacą ok 4000-5000 za cały okres grzewczy. Jak dla mnie to ogromna suma. 2 lata temu zaprzestaliśmy grzać gazem, grzejemy węglowym. Pali wszystko co mu sie do gardła wrzuci. Palimy główne węglem KOSTKA i drewnem z pobliskich działek. Wiadomo wycinka drzew na jesień i jakieś drzewo jest. Jeszcze kupujemy w tym roku drewno jakieś z wycinki 120 za kubika. Myśle ze przetrwamy :D [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop

pummen pisze:
Witam moich drogich kolegów , mam pytanko mianowicie buduje mi sie dom wiec trzeba zacząć myśleć o szczegółach. Jakie zastosować ogrzewanie aby było tanio, wydajnie, bezpiecznie, bezawaryjnie. Zastanawiam sie nad piecami gazowymi i piecami które spalają wszystko czyli tz "miał" czy coś takiego. Co wychodzi taniej?
pytałem moich znajomych, zdania są podzielone i nie poparte rzadnymi agumentami, czyli dalej jestem w punkcie wyjścia.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi.Propozycje masz dostep do przepracowanych olei i posmazalniczych inwestuj w piec multiolejowy.Masz dostep do tanich trocin rewelacyjne piece wszystkopalne z mała przeróbką i masz eksploatacje prawie za darmo.Kuzyn opala trocinami i się smieje z kosztów ogrzewania.Znajomy wykorzstuje do ogrzewania firmy przepracowane oleje i pozmazalnicze koszty znikome.
Pozdro

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mieszkam w domku od 2004
osobiście poza kosztami pieca dla mnie ważne jest ile go trzeba obsługiwać

może zabrzmi to trochę "niegrzecznie", na razie stać mnie na olejowy i nic innego nie chcę ...
oczywiście wolałbym gazowy, ale do olejowego też się nie dotykam - przyjedzie cysterna i zatankuje zbiornik

mam też kominek z dwoma dmuchawami rozprowadzającymi ciepłe powietrze, dobre, ale jako dodatkowe źródło ciepła

ogrzewanie w kuchni + część jadalna, łazienka to ogrzewanie podłogowe

rewelacja jak dla mnie, żałuje, że nie jest we wszystkich pomieszczeniach

dom dobrze zaizolowany, dobre okna, drzwi itd ... koszty ogrzewania nie są na prawdę duże

ale przymierzam się do zrobienia kalkulacji:
- kolektory słoneczne
- pompy ciepła
- kominek z płaszczem wodnym

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja również mam ogrzewanie olejowe. Nie należy do tanich ale jest duza wygoda.
Zastanawiam się nad zmianą palnika w piecu z olejowego na zasilany owsem. Wyliczyłem, że potzeba by mi było około 10 ton owsa tak więc dochodzi problem z magazynowaniem. Co do cen owsa to są różne w zależności od podaży na rynku. Chyba, że ma się sporą działkę - wtedy mozna sobie paliwo smemu produkować [oczko] .
http://www.termatex.pl/palniki-na-owies.html

Zastanawiałem się również nad takim rozwiązaniem:
http://www.octopusenergi.eu/pl/
Jednak w tym przypadku trzeba już konkretną kasę wyłożyć.

Tytuł:
swój chłop

pummen pisze:
Zastanawiam sie nad piecami gazowymi i piecami które spalają wszystko czyli tz "miał" czy coś takiego.

miałem piec na "miał" 5 lat i wywaliłem kilka dni temu,

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

opiszę nie ze swojego, ale bliskich znajomych doświadczenia(ja mieszkam w bloku): przy wykańczaniu domu wykalkulowali, że najtaniej wyjdzie im piec na tzw. groszek z automatycznym podajnikiem. I rzeczywiście koszt samego groszku nie jest może wielki, ale jest to metoda ogrzewania dość "brudna". Mimo, że kotłownia jest oddzielona od części mieszkalnej 2 parami drzwi, to i tak trochę kurzu w domu zawsze jest z tego węgla. Poza tym groszek zawsze trzeba do tego podajnika wrzucić, no i trzeba go gdzieś składować.
W tej chwili, po 2 sezonach grzewczych bardzo żałują decyzji(np. jak nie ma prądu, to piec nie ma sterowania i podawania groszku i normalnie wygasa), bo jednak obsługa jest zbyt kłopotliwa.
Żeby obniżyć koszty ogrzewania wody w lecie prądem zamontowali kolektory słoneczne, no ale jakoś jak na moje odczucie, to ta woda jest mało ciepła.
W tej chwili bardzo poważnie myślą o zmianie pieca na gazowy.
Myślę, że lepszym rozwiązaniem jest piec na gaz, lub, tak jak wcześniej pisano na takie paliwo, do jakiego masz dostep po niskiej cenie.

Tytuł:
swój chłop

A jeszcze jeden patent.Piece na słomę prasowaną w kostkach sprawdza się w terenach wiejskich ale tez mozna kupic w przystepnych cenach.

Tytuł:
wiarus senior

Ja też mam ogrzewanie na olej + awaryjnie kominek .Niby olej jest drogi ale jest to rozwiązanie bardzo wygodne i ...ekonomiczne . Raz w roku przyjeżdża cysterna , wlewa olej i po sprawie .Raz na kilka lat dochodzą jeszcze koszty związane z serwisem pieca i to wszystko .

Dla "fanów" węgla i drewna : policzcie ile godzin rocznie zajmuje przygotowanie składu opału,rąbanie drewna , rozpalanie w piecu ,dokładanie do pieca ,pilnowanie czy nie wygaśnie , wynoszenie popiołu plus wcześniejsze wstawanie,możliwość spóźnienia się przez to do pracy ,pobrudzenia ubrania węglem etc .
Każdą godzinę pomnóżcie przez minimalną stawkę ( dla uproszczenia niech to będzie tylko 10 zł/1h ) .
Jestem przekonany ,że koszt pracy poniesionej na obsługę pieca , pozwoliłby na zakup oleju na jakieś 5 miesięcy .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 4404550
Ja mam doświedczenia z kilku domów w których mieszkałem już:
-piec gazowy jest bardzo wygodny, ale tez bardzo drogi:
duży koszt założenia gazu, pozwolenie, plany, piec i wkład z kwasówki do komina
kosztu związane z przeglądami pieca
duży koszt gazu
w domu o pow. 600m2- miesięcznie ogrzewanie kosztuje 1500-1800zł
- kominek ( nowy dom 120m2) jest dośc drogi bo drewno drożeje i trzeba je przygotować, trzeba rozpalać i podkładać, miałem nadmuch do każdego pokoju i nie bardzo zdawało to egzamin w większych mrozach.
Dobre rozwiązanie dla kogoś kto ma dużo wolnego czasu, albo idealne jako dodatkowe ogrzewanie.
- teraz kupiłem piec uniwersalny z nadmuchem i za kilka dni sprawdzę jak nagrzewa pomieszczenia o pow 150m2.
Szwagier ma taki sam piec na domek 150m2, koszt opału rocznie ok 1600-2000zł ( 4T węgla po 400zł/t)
Zastanawiałem się i chyba w następnym domu zrobię piec na eko groszek z podajnikiem bo jest wygodny i nie drogi w utrzymaniu.
Rozpala się na jesień i gasi na wiosne.
Raz na kilka dni trzeba tylko dołozyć węgla do zasobnika i wysypać trochę popiołu.
Rozmawiałem z kilkoma osobami, które maja takie piece i wszyscy sa bardzo zadowoleni.

www.suchorz4x4.com

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Co byś nie wymyślił, to warto mieć jako drugi system taką wszystkojedzącą kozę za 1500 zł, w której zapalisz jak Gazprom pokłóci się z Zachodem, a OPEC maksymalnie obniży wydobycie. Wtedy porąbiesz meble, zebrano z deski. teściową czy cokolwiek innego. Śmiałem się z mojego ojca, że zabezpiecza się tak w XX wieku w 400 tysięcznym mieście, ale nie raz przekonałem się że miał rację i przy -20 st na dworze i megawarii, to do nas sąsiedzi przychodzili pomieszkać w garażu, bo ich piece wymagały prądu, a nasz awaryjny wyłącznie wsadu z paździerza.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00