MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 2:21 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 80 B4
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam! Jest mi troszke głupio ,ze poruszam taki temat na tym forum ale chciałbym poznac wasze zdanie na temat wyzej wymienionego auta(w gre wchodzi wyłacznie 1.9 TDI) tj. jego wady i zalety.Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Tytuł: Re: Audi 80 B4
wiarus junior

Auto fantastyczne, tanie w utrzymaniu / eksploatacji. Trochę już starawe więc pewnie trochę poskrzypuje. Dobrze utrzymane praktycznie nie do zajeżdżenia. W silniku trzeba zwrócić uwagę na przepływomierz, turbinę poduchy silnika. Zawieszenie na polskie warunki sprawdza się rewelacyjnie.

Silnik 1,9 TDI 90KM nie do zajechania.

Oczywiście jeśli trafisz na dobrze utrzymany egzemplarz - wystrzegaj się tych na giełdach/w komisach/od handlarzy.

Najlepiej sobie samemu sprowadzić

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Mój współpracownik sprzedał takie audi , kwoty nie pamietam.
Co ciekawe wysłał ogłoszenie do auto giełdy dolnośląskiej,a zyd zadzwonił zanim wyszedł numer :)Po wyjściu gazety miał kilkanaście telefonów dziennie.
Koleś wolał kupić nowe części niż nowe spodnie.
To była okazja.Potem miał przez miesiąc peugota 306, i zamienił na takie samo audi.
Jeżeli taki samochód jest w stanie bardzo dobrym, to nawet mimo białego koloru można szybko i wcale nie tanio sprzedać.

Ale interesuje mnie jedna rzecz w tym modelu konkretnie to B4.
Patrząc na setki takich jeżdżących po drogach, zazwyczaj maja tylną belkę jakby przesunięta w tył.
Widać to po kole ,które nie jest idealnie w obrysie błotnika.
Wie ktoś coś o tym?
W sztukach bezwypadkowych tez to występuje, i u mojego kolegi wspomnianego wyżej tez to było.
Na negatywne wypowiedzi na temat swojego audi reagował bardzo agresywnie, to nie drążyłem tematu.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

moj kumpel bedzie mial takiego wychuchanego do sprzedania. roku nie pamietam, ale to jest srebrne kombi, z klima i el. szybami, na xenonach i zderzakach od s4. ceny tez nie znam, bo mnie nie interesowala. silnik 1,9tdi w rewelacyjnym stanie. jak cos, to daj znac na priva, to podam ci jego numer.

Tytuł:
swój chłop

Miałem takie auto przez ponad rok, zrobiłem nim ok 45000 km, silnik oszczędny, 90KM starcza do przemieszczania sie z pkt A do B i na zbytnie szaleństwa nie pozwala ;) nigdy w trasie mnie nie zawiodł jedyne co robiłem przy aucie to przedni zawias (bardzo tanie części !) i tarcze/klocki. Spalanie 6 z groszami przy jezdzie miejskiej, trasa 5-5,5. Niestety ciezko kupic za razsądne pieniądze zadbany i bezwypadkowy egzemplarz, pomimo wieku i starej konstrukcji ceny nie spadaja zbytnio.
Ogólnie to były 2 rodzaje tych TDI, rozniły sie przepływkami i pompami wtryskowymi a dokładniej rodzajem nastawnika pompy, jesli chodzi o parametry to jedne miały 182 Nm a drugie 202Nm o ile dobrze pamietam, w tych mocniejszych czesciej padaja przepływki o czym ktos juz wspomniał, turbina jesli dbasz o olej i nie gasisz od razu silnika po przegonieniu jest praktycznie wieczna, nie ma zmiennej geometrii łopatek wiec nic sie nie zapieka jak to bywa w 110konnych tdi.
W ogłoszeniach mozna trafic na modele z dobrym wypasem, ja miałem podgrzewane fotele skorzane, klime elektryke, szyberek poduchy, abs itd takze warto szukac a napewno co znajdziesz ciekawego

Generalnie polecam !

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00