MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 12:38 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

Obrazek

Jak w temacie, miał iść "do marynarki" więc go przygarnąłem (ocaliłem).
Teraz pojawiło się pytanie "co dalej"? (narazie jest w domu od 3 godzin ;)

o ile z psami jako takie doświadczenie mam, to z sierściuchami zerowe...
na razie kupiłem 2 puszki karmy, ma koszyk do kimania i to na razie wszystko. Jak coś takiego wytresować? (robienie do kuwety itd itp... ??)

Pytanie do "kociarzy" o pomoc, jakaś garść porad na dobry start..
(z doświadczenia z psami wiem, że literatura zazwyczaj ma się nijak do praktyki)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Znajdź sobie jakieś fajne forum o ketsach. Polecam też manual np "Dlaczego kot mruczy?"

Tego się nie tresuje, a korzystanie z qwety ma w standardzie, tylko musisz mu ją postawić w niestresującym miejscu, czyli z dala od telewizora, ciągu komunikacyjnego albo drzwi. Chyba wiesz jaką ma minę srający kot? Musi mieć komfort w tym względzie.

Jeśli nie był jeszcze w serwisie na pierwszym przeglądzie, to odrobacz i zaszczep.

PS: I przyzwyczaj się do myśli, że dla kota nie jesteś przyjacielem tylko matką ze wszystkimi tego konsekwencjami. :lol:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Chyba wiesz jaką ma minę srający kot? Musi mieć komfort w tym względzie.

Kolejny raz mam łzy w oczach ze śmiechu.
Ale wszytko to prawda. Jak się kota (z)rozumie w czym pomaga stosowna literatura to dalsze współżycie jest bezprobemowe.
BTW niezły tygrs. [hehe]

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Przyzwyczajaj go tylko do cieplego mleka, bo jak bedziesz dawal mieso to zobaczysz co to bedzie... [zlosnik]

Tu troche bedzie...
http://www.cztery-lapy.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=179

Pozdrawiam!

Tytuł:
wiarus junior

Może to dziwnie zabrzmi, ale koty nie powinny pić mleka !!! (zwłaszcza nierozcieńczonego). Puszki z mięsidłem z biedronki odstaw, tylko kup suche jadło w sklepie dla sierściuchów (suchego z biedronki nie chcą jeść). Kolejna sprawa to pozbyć się pcheł ... Do kuwety kupny żwirek trzeba, bo ten z piaskownicy się nie nadaje (poczujesz na drugi dzień o czym mówie :P ). No i jeszcze trzeba się przyzwyczaić do tego, że jak kot się bawi to używa ostrych pazurów ... (niedawno ktoś się mnie spytał czy sobie żyły podcinałem :oops: ) <br>Dodano po 1 minutach.:<br> aha - spał będzie i tak na pościeli :P

On czy Ona ???

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jest naprawdę ładny [oczko]

Kuwetę wystarczy, że postawisz mu tam gdzie Ty załatwiasz swoje potrzeby, tylko pamiętaj wtedy, żeby nie zmaykac drzwi. Jak już kupisz żwirek i ładnie mu ją urządzisz to po prostu go tam zanieś. On/ona zapamięta i na pewno nie będziesz miał problemu z omijaniem skondensowanych w rulonik puszek.

Oprócz tego, od razu zaopatrz się w drapaki, powieś na ścianie i też pokaż. Nie będzie Ci ostrzył pazurów na meblach.

Jak masz mieszkanie i jesteś pewny, że po dworze szlajać się nie będzie, to dobrze dla Ciebie będzie jak mu będziesz podcinał pazury.

No i rzecz najważniejsza, drogocennych pamiątek nie kładź już teraz na parapetach lub na krawędziach mebli. On/ona dla zabawy na pewno będize spychać łapą. Każd eżarcie pozostawione na blacie, czy na kuchence od dziś jest zagrożone, solniczki, pieprzniczki, cukierniczki i tym podobne barachło nie ma już racji bytu na stole w kuchni. Każda torba, reklamówka, plecak pozostawiona otwarta na 15 minut, jest świetnym miejscem do zabawy (ja rodzicom kota wywiozłem 20 km za Opole, jakby nie zadzwonili zagościłby w Warszawie).

A tak to bezproblemowy, pocieszny futrzak, na którego sierść ma uczulenie 40 % społeczeństwa ;-)

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

master pisze:
aha - spał będzie i tak na pościeli

On czy Ona ???

Już zauważyłem, uparte to bydle jak niewiem...
ja ją z łóżka, ona z powrotem... i tak 500 razy... [zlosnik] [zlosnik]

WeebShut pisze:
Oprócz tego, od razu zaopatrz się w drapaki, powieś na ścianie i też pokaż. Nie będzie Ci ostrzył pazurów na meblach.

Jak tylko otworzą sklepy jutro.. [zlosnik] jeżeli chodzi o zamknięte sklepy, to mam nadzieję, że nie wyglądałem zbyt głupio babrając się plastikową łopatką w piaskownicy osiedlowej o 23:00... [zlosnik] [zlosnik]

Cytuj:
Jeśli nie był jeszcze w serwisie na pierwszym przeglądzie, to odrobacz i zaszczep.

"serwis" umówiony na wtorek, razem ze szczepieniem na wściekliznę mojej drugiej panienki... ;) (45 kg rottweilera) :D

124 3.0 CE - "NOS"

123 2.0 D - "Zielony"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

SoYeR pisze:
Już zauważyłem, uparte to bydle jak niewiem...
ja ją z łóżka, ona z powrotem... i tak 500 razy... [zlosnik] [zlosnik]

Jest maly, wiec pcha sie do cieplego. Zreszta jak dorosnie to tez tak bedzie. Nie wyobrazasz sobie, jak kot spiacy w nogach pod koldra potrafi grzac :)

Ogolnie fajny bastard i moje wielkie gratulacje oraz slowa uznania za twoj gest, gdyby nie ty, byloby po zwierzaku [ok]

Obecnie: FF '07 1.6 TDCi - też się kula ;)

wiarus junior

Mam koty od roku - więc może coś tam doradzę.

Jak chcesz zdobyć spoooro pomocnych informacji to:
forum.miau.pl

Zaopatrz się w kuwetę (najlepiej 2) - kota raczej nie da się wytresować (to jest spora różnica w stosunku do psa). Jak zobaczysz że tak "dziwnie" się spina - to wkładasz to ustrojstwo do kuwety i czekasz ;)

jak widzisz że łazi gdzieś w kąt aby się załatwić - to wstawiasz tam kuwetę i tyle.

Na początek warto ograniczyć "sierściuchowi" teren do jednego pokoju (z kuwetą i jedzonkiem) - i nie wypuszczać go. Niech się oswoi z miejscem do jedzenia, jak też zakojarzy miejsce do załatwiania. Miski na jedzenie polecam metalowe z taką gumką na spodzie - są takie specjalne do wody, aby się nie wylewała (zagięte u górze).

Żwirek - polecam cats best Eco plus. Żwirek jest bardzo wydajny, pochłania zapachy, a co najważniejsze: można go wyrzucać do toalety i spuszczać wodę. Kuwetę polecam zakrytą z filtrem węglowym (docelowo jedna ci starczy - a filtr węglowy można kupic w castoramie za grosze, a potem sobie docinać odpowiednie kawałki) - nie będzie aż tak śmierdziało (na początek wejście do kuwety można podkleić taśmą - a z czasem kot zacznie sobie sam radzić otwieracjąc drzwiczki.

Po zdjęciach widać, że kociak jest mały - pewnie nie obędzie się bez karmienia ręcznie (mleko dla kociąt dostępne w zoologicznym - nawet mleko whiskasa jest dobre). Małe kocię (tak do 2 miesiąca życia, dopóki nie nauczy się samo jeść) wymaga karmienia co 2-3 godziny mlekiem. Potem z czasem można mu podawać suchą karmę rozwodnioną w bulionie (aby była miękka). A z czasem przejść docelowo na suchą karmę całkowicie (jest mniej upierdliwa - i zdrowsza).

Karmy dla małych kociąt: na początek mleko z zoologa (nie wolno podawać zwykłego mleka - małe kocię dostaje po tym masakrycznego rozwolnienia... kot tego nie trawi - można mu rozcieńczać, ale nie jest to rozwiązanie najlepsze)., z czasem można mu podawać trochę karmy "mokrej" (wystrzegaj się karm takich jak whiskas, kitekat, gourmet ... one mają max 5% mięsa - reszta to wypełniacze takie jak celuloza + uzależniacze smakowe i to nie zależnie od tego czy jedzenie jest suche czy "mokre"... dla kociaka jest to tak samo odpowiednie jak dla noworodka żarcie z MCdonalda), a z czasem suchej. Dorosły kot spokojnie sobie poradzi jak będzie miał dostęp do świeżej wody (raz dziennie zmieniaj) i suchej karmy dobrej jakości.

Na początku pewnie karmił będziesz kota smoczkiem - odpowiednim mlekiem. Po 2 miesiącach można kota przestawiać na karmę "suchą". Dla maluchów (tak do 6 roku życia/lub sterylizacji):
- Royal Canin kitten (moje niechetnie jadły), acana kitten (tak sobie), mastery kitten (tą najchętniej)

jest jeszcze trochę innych karm - Sanabelle kitten ... (unikaj kitekat, whiskas i innego marketowego g....wna)

W marketach jest dostępna Purina One - można to dać kociakowi ... to jedzenie z takiej średniej półki.

Weź pod uwagę też to, że jeśli chcesz mieć zdrowego kota, to warto kupić mu lepszą karmę (nawet droższą). Kot zje 1 do 1,5 KG karmy miesięcznie. Wydatek nie jest spory - bo KG dobrej karmy kosztuje 20-25 zł, a na pewno się opłaci bo kot będzie zdrowszy.

Kotka trzeba odrobaczyć (to w uzgodnieniu z weterynarzem) - dość dobrym i tanim rozwiązaniem jest Paratex (mój weterynarz daje to moim kotom) - tabletka kosztuje 5 zł i dla malutkiego kota jest na 2-3 razy (wkładasz mu do gardełka i czekasz aż przełknie). Profender w Spot-on też jest dobry (smarujesz kotu na kark - i patrzysz aby nie zlizał. profender dla malutkich kociaków (poniżej 6 tygodnia lub 0,5 KG) nie za bardzo jest wskazany - ale potem jest dość skuteczny). Kota przydałoby się odrobaczać raz na 3-4 miesiące profilaktycznie.

Jak kot skończy 3 miesiące przydałoby się go zaszczepić.

Dobrze by było gdybyś odwiedził weterynarza z kotkiem - powie ci co i jak. To będzie jego pierwszy przegląd ;)

Obsługa kota jest nawet bardziej skomplikowana niż obsługa mercedesa [hihi] Wytresować się go nie da ;) - ale możesz stworzyć mu dobre warunki (np kup za 20 zł drapak, aby kociak nie drapał mebli - pokaż mu że to służy do drapania - jak będzie miał 3 miesiące to załapie).

Trzeba mu wykazać dużo cierpliwości i trochę czasu (moje np bardzo lubią bawić się zwiniętą kartką papieru).

Mały kociak będzie faktycznie chciał spać w łóżku - jest to nieszkodliwe - i z czasem może mu przejdzie ;)

Resztę doczytasz na miau ;)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No jesli kotka to dobrze, ja mam kocura i to jest dopiero nieposluszne. Wchodzi wszedzie tam gdzie nie powinien, jak mialem otwarta obudowe z komputera to jakze by inaczej, poszedl sobie do niej spac [zlosnik]

Do tego raz za czas na zlosc zalatwi sie gdzie indziej niz do kuwety :lol:

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cytuj:
Jak chcesz zdobyć spoooro pomocnych informacji to:
forum.miau.pl

nno właśnie czytam, nie mogę się jedynie zarejestrować, coś im sie posypało..

WojtekW pisze:
Na początku pewnie karmił będziesz kota smoczkiem - odpowiednim mlekiem.

Kociak wciąga już sam pokarmy, niema problemu ;) jest bardzo mały, tak jak jego matka (jak na moje oko to wielkości połowy normalnego kota). Już sie powoli aklimatyzuje i zapoznaje z psem.

Wielkie dzięki za uwagi, właśnie o takie konkretne szybkie info mi chodziło, co gdzie, jakiej firmy itd...
Dzięki...

Xytras pisze:
o jesli kotka to dobrze, ja mam kocura i to jest dopiero nieposluszne.

Tak też słyszałem o kocurach, ponoć tez leniwe są.. ;) Jak zapewniali mnie właściciele, matka jest bardzo łowna więc pewnie i moja będzie... [zlosnik] [zlosnik] w bloku się przyda ta umiejętność..

124 3.0 CE - "NOS"

123 2.0 D - "Zielony"

Tytuł:
wiarus junior

Jeśli idzie o mokrą karmę to też w zoologicznym:
- animonda - około 25% mięsa
- simba - 70% mięsa
- leonardo - 90% mięsa i więcej

Zawsze kiedy kupisz coś kotu do jedzenia, to sprawdź na puszce jaki jest tego skład. Karmy śmieciowe mają zazwyczaj około 10% mięsa i mniej.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Problem : dostałem kota...

fakt, ale kota da się nauczyć sikać w piach czy tam w żwirek :)

jak się gdzies poszczy to moczysz w tym kawałek papieru i wkładasz to w miejsce gdzie docelowe bedzie się odlewał, może to być kuweta, kwiatek cioci, lub coś tam innego.

Miejsce poszczania natomiwat czyścisz lizolem :) szamponem, Ludwikiem, czy czym tam chcesz i popryskujesz jakims dezodorantem. Wszytkie te zabiegi mają na celu zabić zapach szczochów sierściucha.

Kładziesz miejsce przyszłej odlewki gdzies niedaleko tego gdzie kocię się zlało i właściwie masz kota już wytrenowanego. Jak Ci się uda znaleźć pierwszego klocka to także wkładasz go tam gdzie trzeba i spraw załatwiona.

Pamietaj , aby sprawdzić czy to kot czy kotka.
Jak kot to w wieku 7-8 miesięcy trzeba mu odjąć jądra bo potem zacznie znaczyć teren i dopiero bedziesz miał zapach w chacie [zlosnik] .
Jak to będzie kotka to mniejszy proble po prostu zacznie biegać na przednich łapach ciągnąc tyłek po podłodze. Koty tak mają i nic nie poradzisz. Są jakies prochy na to no i mozna także ją wysterylizować, ale odjecie jajek kosztuje ze 120 - 130 zł, natomiast sterylizacja kotki to już około 400 [zlosnik] , a więc wydatek większy. No chybna, że zamierzasz rozpocząć rozmnażanie kocurów to wtedy nic nie robisz, ale ze zbytem w tych czasach możesz mieć problem.

Życzę powodzenia i cierpliwości w kontaktach ze zwierzakiem :)

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Tytuł:
wiarus junior

Ze sterylizacją to prawa - lecz może troszkę szybciej trzeba to zrobić.

Kocurek zaczyna znaczyć teren około 4-8 miesiąca życia. Jak zacznie znaczyć to ciachasz mu jąderka i po sprawie.

Kotkę też trzeba wysterylizować (w wieku około 6 miesięcy - po pierwszej rujce ... zauważysz, tego się nie da nie zauwazyć).

Z cenami to troszkę przesada - bo we Wrocławiu u dobrego weterynarza koszt kastracji kocurka to jakieś 60 zł, a sterylizacja kotki wyniosła mnie 120 zł (więc nie tak drogo).

Tytuł:
wiarus junior

Cytuj:
Kotkę też trzeba wysterylizować (w wieku około 6 miesięcy - po pierwszej rujce ... zauważysz, tego się nie da nie zauwazyć).

moja ma ok 9 mies. albo i więcej - i nie widze potrzeby pozbawiania jej kobiecości :P Ja np nie zauważyłem "pierwszej rujki" ...

Ex: S202 C180 '97

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00