MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 1:05 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 1231765
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... 657820.941

Co o tym wypadku sądzicie??

Kutno to jakieś 140km odemnie.

Pozdrowienia.

Ostatnio zmieniony śr maja 09, 2007 3:23 pm przez maxtro, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Zdjęcia są na www.kutno.net.pl

Wygląda to strasznie. Nie znam szczegółów i nic nie sugeruję, ale zwrócił moją uwagę wpis na onecie - retoryczne chyba pytanie: czy widział ktoś policjanta jadącego w pasie, który nie byłby z drogówki? Ciekawe, czy jest to jakoś regulowane albo czy są jakieś instrukcje.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Pasy, to jedna sprawa, druga to przestrzeganie ograniczen predkosci.

Policjanci zjezdzajacy z posterunku, na ktorym lapia za przekraczanie predkosci sami jada predkosciami, za ktore wczesniej wypisywali mandaty.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

holyfido pisze:
Pasy, to jedna sprawa, druga to przestrzeganie ograniczen predkosci.

Policjanci zjezdzajacy z posterunku, na ktorym lapia za przekraczanie predkosci sami jada predkosciami, za ktore wczesniej wypisywali mandaty.

No tak, tylko, że tutaj doszło do nieczęstej sytuacji, w której na skrzyżowaniu znalazły się dwa radiowozy na bombkach. Oba były w akcji, ale każdy w innej. Tylko, że pewnie jadąc na sygnale nie słychać innych sygnałów...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Tylko, że pewnie jadąc na sygnale nie słychać innych sygnałów...

No właśnie i to jest to, myślą że jak na szklankach jadą to nie muszą uważać na innych uczestników ruchu bo oni są uprzywilejowani (może faktycznie nie słyszeli ale to akurat nie jest usprawiedliwienie), ogólnie ok powinni dojechać jak najszybciej na miejsce ale ..... niech nie stwarzają zagrożenia ruchu (prędkość i gnanie przed siebie).... trzeba trochę myśleć. Suma sumarum współczuje im bo to mimo wszystko straszny niefart i tragedia dla rodzin.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Oba były w akcji, ale każdy w innej

Prawda. Nie wiem jak, ale ta kursywa umknela gdy czytalem artykul.

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

a propo uprzywilejowania, to mam historie do opowiedzenia. rzecz sie dziala we wrocku, jakos ze trzy tygodnie temu. moja mama jechala z babcia karetka na sygnale. przebijali sie przez korki. kierowca mimo ze wszyscy robili miejsce nie deptal jak wsciekly. mowil, ze zdarza sie, ze czasami ktos oleje lub mysli ze jeszcze zdarzy. i pech chcial, ze po chwili trafili na takiego kogos. jakis kurdupel (corsa lub cos) uwazalo ze zdarzy. gdyby karetka walila pelnym gazem, byloby nieszczescie. to samo dotyczy policji - sa uprzywilejowani, ale powinni uwazac. a ze tu dwoch sie trafilo co nie uwazalo bo myslalo ze im wolno, to i wynik jest taki jaki jest... smutne, bo kosztowalo to dwa istnienia ludzkie ['][']

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Może mylne, ale cały czas mam wrażenie, że część z was ma trochę żalu do Ministra Spraw Węwnetrznych, że policjanci mogą i jeżdzą szybciej niż pozwalają znaki. Ale jak czekamy na interwencję, to wszyscy mają pretensje, że dojazd trwa za długo.

"Spektakularny" wjazd na skrzyżowanie, jazda w przechyle karetką albo wozem drabiniastym odwrotnie po rondzie z efektownym, niskotonowym sygnałem jak w "Ognistym podmuchu" to element tej pracy i pewnie po trzecim razie nikogo już nie kręci. Wyobrażacie sobie ile decyzji musi podjąć kierowca takiego auta w ciągu minuty i jakim stresem jest taka jazda, kiedy wiadomo na dodatek, że za chwilę będzie trzeba wysiąść i działać dalej? Gdyby załogi jechały sobie do McDonalda na kawę, sprawa byłaby jednoznaczna. Wg mnie nie jest, ale może pojawią się jakieś nowe informacje, że np ktoś coś ewidentnie pokpił.

Ostatnio zmieniony śr maja 09, 2007 11:43 am przez _me: how_, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Może mylne, ale cały czas mam wrażenie, że część z was ma trochę żalu do Ministra Spraw Węwnetrznych, że policjanci mogą i jeżdzą szybciej niż pozwalają znaki. Ale jak czekamy na interwencję, to wszyscy mają pretensje, że dojazd trwa za długo.

"Spektakularny" wjazd na skrzyżowanie, jazda w przechyle karetką albo wozem drabiniastym odwrotnie po rondzie z efektownym, niskotonowym sygnałem jak w "Ognistym podmuchu" to element tej pracy i pewnie po trzecim razie nikogo już nie kręci. Wyobrażacie sobie ile decyzji musi podjąć kierowca takiego auta w ciągu minuty i jakim stresem jest taka jazda, kiedy wiadomo na dodatek, że za chwilę będzie trzeba wysiąść i działać dalej? Gdyby załogi jechały sobie do McDonalda na kawę, sprawa byłaby jednoznaczna. Wg mnie nie jest, ale może pojawią się jakieś nowe informacje, że np ktoś coś ewidentnie pokpił.

Zgadzam sie z tobą w 100%. Nie wiem czy reszta ma jakieś urazy z dziecińswa do Policji czy jak. Pomimo, że łapali mnie juz parokrotnie to i tak mam do nich szacunek. Jak jadą do akcji to niech zapieprz..ą ile wlezie. A to, że polscy kierowcy nie umią jeżdzić, bo albo sie ścigaja z uprzywilejowanymi albo w panice wjeżdzają w najwieksze krawężniki to już ich problem. Czasami sie dziwie że karetki na sygnale jeżdzą tak powoli. Wiadomo, że kierowca sanitarki jest odpowiedzialny za życie pacjenta i innych użytkowników drogi, ale jakbym ja leżał na pace to bym pewnie tylko myslał żeby jaknajszybciej dojechać do szpitala.
Ci kierowcy radiowozów z artykułu powyżej faktycznie mieli wyjatkowego niefarta, ale nie można teraz im wypominać że to psy i buraki i czemu w mieście jechali powyzej 50 km/h. Taka praca.

-307D 2,4D '87
-Vito 2,2 CDI '03
-210 2,2 CDI '00
-190 200D '88
-190 200D '86
-126 300 SDL '84 USA
-124 E300TD '94
-124 250TD '86
-190 2,0E '86
-123 300D '81

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 5328270
Szkoda dwóch młodych ludzi, byłem na miejscu wypadku i nie wyglądało to ciekawie, szczególnie policyjny Transit na siatce [szalone] Miejmy nadzieję, że pozostałych dwóch policjantów przeżyje.
Jeżeli interesuje was dalszy przebieg sprawy zapraszam na portal KCI http://www.kutno.net.pl znajdziecie tam wszystkie informacje na bierząco i zawsze w 100% prawdziwe.

ex: Mercedes-Benz W123 240D '81 - Dziadunio
Mercedes-Benz W123 300D '80 - Lalunia
BMW e23 732 '83 - Bawara

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ja nie mam urazu ani im nie zazdroszcze. po prostu sadze, ze uprawnienia nie zwalniaja od myslenia i przewidywania.

Obrazek

'08/09 Citroen C3 1,4 16V sx pack - z salonu :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00