MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 2:43 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Obecny szef Magdy lubi klasyczne auta, w szczególności te brytyjskie, więc jak od czasu do czasu się z nim spotkam to zawsze mamy okazję do miłej rozmowy ;)
W ostani weekend grzebaliśmy trochę przy jego XJ 12, w celu reanimacji jednej z pomp paliwa. Jaguar ma dwa baki i dwie pompy, oraz przełączniczek na konsoli do zmiany, z którego z nich ma leciec paliwko :o
Niestety okazało się, że jedna z nich nie żyje i trzeba zamawiać nową (generalnie części do brytyjskich klasycznych aut są dość drogie w Norwegii [zlosnik] ), także nic nie naprawiliśmy ;)
Auto jest ładne. Sprowadzone z Szwajcarii parę lat temu, przebieg 62300km :o , wszystko oryginalne, 12 garów ładnie brzmi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Myślałem jednak, że zrobi na mnie większe wrażenie. Jest ładne, eleganckie, szybkie...nie wiem sam... [zlosnik] [zlosnik]

...no przecież nie napiszę, że wolę 123 [zlosnik] [zlosnik] ;)

Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony wt kwie 10, 2007 2:58 pm przez Wojtek123, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mi tam się podoba, ma ten kocur coś w sobie!!!
A tam pompa musi być koniecznie oryginalna? Nie można zamontować od czegoś współczesnego? Jakie musi dawać ciśnienie?

Tytuł:
swój chłop

Jakiś czas temu miałem okazję przejechać się podobnym i muszę przyznać zrobił na mnie duże wrażenie... miękkość zawieszenia, wyciszenie, dźwięk silnika, zapach czerwonej skóry...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A mi sie Jaguary podobaja, ale tylko te klasyczne, no i z V12 oczywiscie. Nawet moj Tata nabył Jag'a XJS V12 (którego trzeba przywiesc go kraju)
Ciekawe gdzie nasi zmieścili by w nim gaz [zlosnik].

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

MajsterGarage pisze:
Ciekawe gdzie nasi zmieścili by w nim gaz .
W kole zapasowym, zbiornik 45l ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

czmiel pisze:
W kole zapasowym, zbiornik 45l

Zbiornik to jeszcze jakoś da sie zmieścic (akumulator jest w bagażniku), ale gdzie cały osprzet od LPG zmieścić pod maska...

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

MajsterGarage pisze:
Ciekawe gdzie nasi zmieścili by w nim gaz .

schowek wygląda na pojemny [zlosnik]

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

w sumie jak sa 2 zbiorniki na benzyne, zamiast jednogo mozna by zamontowac butle na gaz. Z reszta instalacji moglby byc probelm pod mache to wcisnac.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

badu pisze:
Z reszta instalacji moglby byc probelm pod mache to wcisnac.

XJS tak wyglada pod maska:

Obrazek

Wiec byłby problem chyba problem z wciśnieciem całej instalacji pod maska.
Ale jesli ktos ma takie auto, to nie bardzo sie liczy ze spalaniem V12 [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie na Majster ja Cie bardzo proszę... Ty chyba nie masz naprawdę zamiaru załozyć gazu do XJS'a [zlosnik] [zlosnik]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Wojtek123 pisze:
generalnie części do brytyjskich klasycznych aut są dość drogie w Norwegii [zlosnik]
i nie tylko w Norwegii [zlosnik]

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wojtek123 pisze:
Ty chyba nie masz naprawdę zamiaru załozyć gazu do XJS'a

Nie no co Ty, nie bede truł takiego silniczka gazem...

Tytuł:
swój chłop

MajsterGarage -> To wreszcie sie dowiedzialem o jakim V12 mowimy. A ja myslalem ze ty szescsete grubasa sobie zafundowales:D

Czesto patrze na XJSy, bo moj kumpel w przyszlosci chce takiego, tak jak ja chce MB. W GB modele XJS (HE) sa w sumie tanie jak barszcz - pod warunkiem ze wymagaja pracy.

Myslalem ze trzeba wziac jakas tania padline LHD a pozniej sprowadzic ze dwa tanie RHD z anglii i z trzech zrobic jednego i jeszcze zostana czesci zamienne do konca zycia. Tylko gdzie to trzymac :roll: , skad wziac czas?

A juz poza konkursem, to XJ drugiej serii jest piekny. Jak juz polowac to na gruba zwierzyne - wiec w przyszlosci bede sie czail na daimlera double-six w wersji dłuższej (cos jak SEL). A jak dwudrzwiowy to tylko Jaguar XJC - francja elegancja [oczko] - mechaniczna wersja angielskiego dżentelmena [zlosnik] .

E280 T
450SLC 5.0
dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE
Śląsk, Gliwice

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Kilka dni temu miałem przyjemność pojeździć trochę Jaguarem ;)
Trzeba go było zawieźć do miejscowości Lund koło Malmo, w celu regeneracji przekładni kierowniczej (w Lund jest jeden z najlepszych warsztatów zajmujących się Jaguarami w Skandynawii)
Z pewnych względów musiałem zabrać "kota" na prom, wylądować w Danii i poczekać jedną noc na właściciela ;)
Koło 21 wyjżałem przez okno z hotelu, a tu W116 koło Jaguara :lol:
Po zejściu na dół okazało się, że przyjechało nią dwóch młodych Norwegów. Chłopaki byli z Bergen i właśnie wracali z Holandii, gdzie kupili sobie "coś bardziej zabytkowego" [zlosnik]
Tym czymś była 6.9 od Carat Duchatelet w absolutnie obłędnym stanie :o Goście kupili ją od jakiegoś bogatego Holendra i ma przejechane 65000 km od nowości- Kosmos ;)
Jeden z nich mówił, że muszą koniecznie opony zmienić, bo w szybkich zakrętach tył mu zawsze uciekał po dodaniu gazu [zlosnik] ;)

Ucieliśmy sobie kilkugodzinną rozmowę (czekali akurat na prom) podczas której okazało się, że od dawna interesują się Mercedesami i obaj maja W123...wypas ;) ;)

Auto jest pięknie utrzymane, czego niestety nie oddają tragiczne zdjęcia mojego autorstwa ;)

Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam!
Musze sie z Wami czyms podzielic.. Od dawna marzyly mi sie Jaguary, przez lata patrzylem na rozne na ulicach, wzdychalem za ich piekna linia, chromami, drewnem.. szykiem, komfortem i poniekad osiagami..Do czasu!
Rok ponad rok temu moj dobry kolega kupil sobie okazyjnie pieknego XJ6 z '92 albo '93 roku, juz dokladnie nie pamietam.. Ale mu zazdroscilem.. Pieknie utrzymane auto, bez zadnych uszkodzen, zadnej rdzy, silnik chodzil jak zegarek, pieknie i cicho. Auto nalezalo przez lata do bogatego goscia, ktory kupil je sobie z zachodu dla kaprysu i praktycznie jezdzilo tylko wynajmowane na sluby.. Silnik 6- cylindrowy, 3.2 litra, cos 220KM, skora, automat oczywiscie... Wtedy ja sie rozkoszowalem komfortowa jazda moim MB W124 200T z mocno juz wtedy wybitym zawieszeniem i bioracym sporo oleju silnikiem. Nawet nie bylo czego porownywach..
Przejechalem sie tym iscie niebianskim Jaguarem i.... rozczarowalem sie okropnie.. Odkochalem sie, nie chcialbym nigdy Jaguara..
Auto co prawda pieknie wykonczone w detalach, elementy chromoniklowe, zadnego plastiku, mocny i dynamiczny silnik. Tyle zalet.
W srodku stosunkowo ciasno, jak na limuzyne wielkosci MB S-klasy.
Bagaznika praktycznie nie ma, porownujac nawet do W124.
No i to zawieszenie.. Tragedia.. Taczka.. Czulem sie tak, jak pare miesiecy pozniej w taksowce marki Ford Mondeo Mk 1. Trzesie, skacze to, podskakuje... Taczanka. I na nic sie zdaly wbijajace w fotel przyspieszenia, niesamowity szyk auta i przepiekne wykonczenie, co do ktorego nie mialbym najmniejszych zastrzezen (no moze poza kierownica a'la Ford Scorpio)..
Po tych wrazeniach z ulga wsiadlem do swojego zajechanego MB, bez skory, klimy i drewienek i delektowalem sie plynna jazda po bezdrozach centrum Wroclawia...

Dodam jeszcze raz, ze auto to bylo w absolutnie idealnym stanie, nic w nim nie stukalo ani nie pukalo. W zyciu sie nie spodziewalem, ze Jaguar bedzie jezdzil tak jak kazdy zwyczajny samochod sredniej wielkosci typu Mondeo czy Vectra... Zawsze mi sie wydawalo, ze bedzie to limuzyna o komforcie Mercedesa..

Kolega sprzedal auto (palilo za duzo jednak) i kupil sobie plastikowe Audi. Jaguara kupil ktos, lecz nie cieszyl sie nim dlugo.. Podobno przy 200km/h zredukowal za mocno bieg w automacie i glowica silnika wyszla mu maska.. Wiem tyle, ze auto trafilo na czesci... Szkoda, bo byl piekny..
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00