MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz https://forum.w114-115.org.pl/ |
|
ma ktoś sposób - prośba https://forum.w114-115.org.pl/viewtopic.php?f=1&t=24045 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | ro2man [ śr lut 21, 2007 9:43 am ] |
Tytuł: | ma ktoś sposób - prośba |
Witam Jeszcze ze starych zapasów mam kilka litrów spirytusu. Miałem go przerobić na płyn do spryskiwacza ale że zima bez mrozu to pomyślałem czy nie lepiej wypić. Próbowalem go przerobić na wódeczkę za pomocą a to wody lub wody z karmelem ale niestety pozostaje taki ostry posmak spirytusowy. Może ma ktoś jakiś dobry przepisik, którym może się podzielić ze mną by się nie zmarnowało. |
Autor: | Sokol [ śr lut 21, 2007 9:52 am ] |
Tytuł: | |
miód+cytryna+pół roku leżakowania ![]() |
Autor: | daro5555 [ śr lut 21, 2007 9:55 am ] |
Tytuł: | |
1. wlewasz do garnka 0,5 litra spirytusu 2. dolewasz ZIMNA PRZEGOTOWANA wode (w ilosci 0,5 litra + szklanka) 3. na kazde pol litra mieszanki dodajesz plaska lyzeczke cukru 4. dokladnie mieszasz az do rozpuszczenia cukru (nie czuc go w smaku, a wodka jest taka lekko zlamana, malo spirytusowa i smaczna) 5. rozlewasz do butelek, szczelnie zakrecasz i zostawiasz na co najmniej kilka godzin (co najniej dzien przed uzyciem) |
Autor: | nagro [ śr lut 21, 2007 11:21 am ] |
Tytuł: | |
Przepis na litr spirytusu. Potrzebujesz około 10 cytryn (ok 1kg) 1/3 kg cukru i wode mineralna niegazowaną (chyba że masz dobrą wodę w kranie ![]() Cytryny obierasz z tej zółtej skórki (UWAGA: tylko zółtej to białe ma zostać) Po obraniu, wyciskasz cytryny do jakiegos słoika czy pojemnika. Skórki też wrzucasz do jakiegoś słoika. Do skórek dolewasz 0,7 l spirytusu i zostawiasz na 8 godzin (moze byc wiecej) w lodówce albo w zimnym miejscu. A do soku dolewasz 0,3 l i też zostawiasz na te 8 godzin w zimnym miejscu. Po 8 godzinach, odcedzasz skórki (możesz je już wyrzucić albo dodawać do herbaty) i mieszasz to co odcedziłeś (spirytus) razem z tym spirytusem z sokiem cytrynowym który stał w drugim słoiku. Jak już wymieszasz dodajesz ok 30 dkg cukru i mieszasz aż do czasu gdy sie rozpuści, musisz miec chwile cierpliwsości, jak sie nie chce rozpuścić to dodaj wody mineralnej. Wody mineralnej powinienes dodac tyle żeby z litra spirytusu wyszło 2,5 litra wódki (jesli chcesz 40% a jak chcesz wiecej % to sobie policz) No i to wszystko. SMacznego |
Autor: | WeebShut [ śr lut 21, 2007 11:22 am ] |
Tytuł: | |
nagro pisze: No i to wszystko. SMacznego
Popularnie zwana w Opolu "cytrynówką". MMmmm wypas. |
Autor: | Wojtek123 [ śr lut 21, 2007 11:45 am ] |
Tytuł: | |
WeebShut pisze: "cytrynówką". Tak jak w Łodzi ![]() ![]() WeebShut pisze: MMmmm wypas
Jak jeździmy ze znajomymi w gory to zawsze mamy przygotowany odpowiedni zapas takiego specjału ![]() |
Autor: | WeebShut [ śr lut 21, 2007 11:54 am ] |
Tytuł: | |
Wojtek123 pisze: Jak jeździmy ze znajomymi w gory to zawsze mamy przygotowany odpowiedni zapas takiego specjału
Za każdym razem jak zapraszalismy do Nas znajomych to też prosilismy, żeby kilka butelek przywozili. następna wizyta planowana na połowę marca, więc barek się odpowiednio zapełni ![]() ![]() |
Autor: | Myhau [ śr lut 21, 2007 12:09 pm ] |
Tytuł: | |
albo zrób porterówkę Przepis: 0,5 l spirytusu 0,5 l Ciemnego piwa (najlepiej Żywiec Porter) Pół szklanki cukru ( jak kto lubi, może być mniej może być więcej) cukier waniliowy (tak samo jak z cukrem) Całość wlewasz do garnka podgrzewasz i mieszasz, żeby się cukier rozpusćił i wszystko ładnie połączyło. Byle nie zagotować!!! Potem studzisz, wlewasz do butelek i najlepiej żeby ok dnia, nawet dwóch poleżało. Jest pyszne i ładnie kopie ![]() |
Autor: | Boulik [ śr lut 21, 2007 2:02 pm ] |
Tytuł: | |
WeebShut pisze: Opolu "cytrynówką" Wojtek123 pisze: Tak jak w Łodzi
Tak, jak i w Radomsku. Równiez polecam ten przepis, choć my stosujemy go z pewnymi modyfikacjami ![]() |
Autor: | Myhau [ śr lut 21, 2007 2:30 pm ] |
Tytuł: | |
Boulik chyba jak w większości regionów w Polsce. Dobra cytrynówka nie jest zła ![]() |
Autor: | nagro [ śr lut 21, 2007 4:51 pm ] |
Tytuł: | |
Boulik pisze: Równiez polecam ten przepis, choć my stosujemy go z pewnymi modyfikacjami
A powiedz z jakimi? Bo jako że dosyć często mi się zdarza robić różne trunki z spirytusu to chętnie wypróbuję ![]() |
Autor: | mycha [ śr lut 21, 2007 4:59 pm ] |
Tytuł: | |
tak jak porterówka ale na 1l spirytusu 1,5 piwa jasnego, podgrzać ale nie zagotowac duża łyżka stołowa miodu, łyżeczka cukru waniliowego (lub samej vanilii ) i kilka gożdzików, do lodówki i mniaaaam pycha ![]() |
Autor: | badu [ czw lut 22, 2007 12:22 am ] |
Tytuł: | |
WeebShut pisze: Popularnie zwana w Opolu "cytrynówką". MMmmm wypas.
Jeszcze krążą po Opolu "ice-ówki", jest jeden taki spec z centrum co sprzedaje juz rozrobione. Jest tez prostszy i szybszy sposob, niz moczenie w cytrynach itp. Mieszamy spirytus z rozgazowanym spritem. DObrze rozrobiony i schlodzony smakuje i daje w palnik ![]() |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+02:00 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited https://www.phpbb.com/ |