MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 9:19 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 518 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior

Wg. "Rzeczpospolitej" 02.16 10:48:
Na światłach mijania cały rok i całą dobę
Sejm przyjął zmiany w prawie o ruchu drogowym. Poprawki przewidują między innymi obowiązek jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok. Za jazdę w dzień bez włączonych świateł ma grozić mandat w wysokości 100 zł.
Pozdrawia jaśnie oświecony Leopold

Tytuł: :)
swój chłop
Awatar użytkownika

Tak przeczuwałem ,ze to wymyslą bzdura jakich nie mało w naszym kraju ,mandaty dla piratów podnieść z 500 do 5000 ,a nie jazde na światłach żeby mnie lepiej widziano jak sobie jade 70 ,a nie 170 to mnie każdy zauważy bez przesady w lipcu przy tych przykładowych +40 w takim słońcu to tych świateł i tak nie będzie widać .

Pozdrawiam

http://img130.imageshack.us/my.php?imag ... owasm1.jpg

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Niedlugo to i pewnie pieszy bedzie musial kask nosic ustawowo...

ps. widac paru poslow ma warsztaty zakladajace swiatla do jazdy w dzien, poprzednio byl producent gasnic...

W124 230E '87
Drink Beer!

Ostatnio zmieniony pt lut 16, 2007 11:51 am przez TReneR, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
hmmm no nie powiem .. glupota .. ja nie widziałem kobiety na swiatłach w nocy w lipcu (zgadnijcie dlaczego na pol roku zabrali mi prawko :D) a co dopiero w południe przy upale i walącym w morde słońcu.
A są jeszcze jakies zmiany ?? bo słyszałem ze ma być ich dużo

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
kombatant

A ja jestem zadowolony:) W sumie i tak cały czas jeżdze na światłach, ale oprócz tego, że przyjemnie jest być widocznym, zwłaszcza jak się jedzie Mercedesem, to miło też jest widzieć innych:) <br>Dodano po 29 sekundach.:<br> A ja jestem zadowolony:) W sumie i tak cały czas jeżdze na światłach, ale oprócz tego, że przyjemnie jest być widocznym, zwłaszcza jak się jedzie Mercedesem, to miło też jest widzieć innych:) A i bezpieczeństwo rośnie przy niewielkim koszcie...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Mi ta zmiana bardzo się podoba. Nawet w słoneczny dzień samochód jest o wiele lepiej widoczny, przy wyprzedzaniu łatwiej ocenic odległość, nie wspomnę o sytuacjach gdy jedzie się pod słońce.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ale jak jedziesz za jakims samochodem (leciwym) w sloneczny dzien to nie zauwazycz czy on akurat hamuje czy tez ma wlasnie wlaczone swiatla.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ale jak jedziesz za jakims samochodem (leciwym) w sloneczny dzien to nie zauwazycz czy on akurat hamuje czy tez ma wlasnie wlaczone swiatla.

Mam nadzieję, że tylko Cię nie zrozumiałem albo ty źle się wyraziłeś

Cytuj:
hmmm no nie powiem .. glupota .. ja nie widziałem kobiety na swiatłach w nocy w lipcu (zgadnijcie dlaczego na pol roku zabrali mi prawko )

Byłeś pijany?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Moim zdaniem to bardzo dobra zmiana, w lecie jezdzilem po Danii i tam maja obowiazek jezdzic na swiatlach caly rok. Bardzo to pomaga w jezdzie i nawet jakies statystyki mowily, ze zmniejszyla sie ilosc wypadkow.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

karaya pisze:
Cytuj:

Mam nadzieję, że tylko Cię nie zrozumiałem albo ty źle się wyraziłeś

Nie wiem jak mnie zrozumiales, wiec ciezko mi bedzie polemizowac ;-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Różnica w jasności świecenia świateł mijania i hamowania jest dosyć znaczna (światła hamowania są ok 6 x mocniejsze) i ciężko przy sprawnym oświetleniu porzednika ich nie zauważyć. A jesli nie będzie miał sprawnych świateł hamowania to i tak nie zobaczysz a jeśli do tego szwankuje Ci ocena odległości i wisisz mu na ogonie to i tak wylądujesz w jego kufrze

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

A ja mam do tego taki sam stosunek jak Korwin mikke do pasów bezp.

jestem za jazda na swiatlach przez caly rok, i zreszta zawsze staram sie jezdzic na swiatlach nawet latem, szczegolnie na trasie. Ale ustawowy obowiązek bedzie mnie wkurzal, bo jak zapomne to czeka mnie mandat ..

Wpływy z mandatów za jazde bez swiatel wzrosną o jakies 500% lub więcej

GRATULACJE !!!!! poslowie dobrze wymyslili ... dobrze dla budżetu ... będą mogli sobie kupić więcej profesjonalnych aparatów cyfrowych.

Panowie .. tzreba będzie poprzerabiać autka zeby zawsze po zapłonie włączały się światłą .. coby nie dać zarobić suk synom

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
karaya pisze:
Różnica w jasności świecenia świateł mijania i hamowania jest dosyć znaczna (światła hamowania są ok 6 x mocniejsze) i ciężko przy sprawnym oświetleniu porzednika ich nie zauważyć.

Nie zgodzę sie z kolegą.
Sa pojazdy w których użyto żarówek dwu włóknowych,np.audi b3.Nie wspomne o 126p:)
Wtedy jeśli jeszcze pojazd nie jest odpowiednio utrzymany, trudno zgadnąć czy ma włączone swiatła czy akurat hamuje.
To sa przypadki dość rzadkie,wiadomo dużo samochodów jest nowszych z trzecim stopem itp.większośc też ma rozdzielone klosze,także jest to kłopotem ,ale nie aż takim rzeby nie wprowadzić prawa o którym mowa.
Moim zdaniem powinno się jeździć na światłach cały rok.
To naprawdę pomaga czy jest upał +40 czy inna pora dnia czy aura.
Koszt paliwa i przepalonych żarówek jest niewspółmierny do bezpieczeństwa.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Widzialem juz na drogach wiele samochodow u ktorych nie bylo widac praktycznie roznicy w jasnosci pomiedzy pozycyjnymi a hamowania (wystarczy tu wspomniac fiata 126p). Czasami przy hamowaniu awaryjnym deceduja ulamnki sekund - jak nie bedziesz pewnien czy to stopy czy pozycyjne moze Ci zabraknac tych ulamkow czesci sekundy ...
Staram sie tu tylko wskazac na to, ze bezmyslne zmuszanie wszystkich do pewnych zachowan na drodze moze spowodowac nieprzewidzniane negatywne skutki

ps. ciezko przy sprawnych oczach nie zauwazyc przy dobrych warunkach pogodowych nadjezdzajacego z przeciwka pojazdu nawet jezeli ma wylaczone swiatla ;-) <br>Dodano po 2 minutach.:<br>
erio pisze:
A ja mam do tego taki sam stosunek jak Korwin mikke do pasów bezp.

jestem za jazda na swiatlach przez caly rok, i zreszta zawsze staram sie jezdzic na swiatlach nawet latem, szczegolnie na trasie. Ale ustawowy obowiązek bedzie mnie wkurzal, bo jak zapomne to czeka mnie mandat ..

Sam bym tego lepiej nie napisal !! <br>Dodano po 2 minutach.:<br>
THC pisze:
To naprawdę pomaga czy jest upał +40 czy inna pora dnia czy aura.
Koszt paliwa i przepalonych żarówek jest niewspółmierny do bezpieczeństwa.

Idac tym tropem powinnismy natychmiast wprowadzic obowiazek jezdzenia w kaskach i nakolannikach, usztywniniem karku i wprowadzic ustawowy obowiazek malowania sammochodow na pomaranczowo - przeciez koszty beda minimalne a jak wzrosnie poziom bezpieczensta!!

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Idac tym tropem powinnismy natychmiast wprowadzic obowiazek jezdzenia w kaskach i nakolannikach, usztywniniem karku i wprowadzic ustawowy obowiazek malowania sammochodow na pomaranczowo

Dokladnie. Wiekszy nacisk moglby byc na zdezelowane pojazdy z "legalnym" przegladem, ktore ledwo co poruszaja sie po ulicach. Wiecej kontroli takich trupow, zabierac dowod i scigac diagnoste ktory wbil pieczatke.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 518 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00