Widzialem juz na drogach wiele samochodow u ktorych nie bylo widac praktycznie roznicy w jasnosci pomiedzy pozycyjnymi a hamowania (wystarczy tu wspomniac fiata 126p). Czasami przy hamowaniu awaryjnym deceduja ulamnki sekund - jak nie bedziesz pewnien czy to stopy czy pozycyjne moze Ci zabraknac tych ulamkow czesci sekundy ...
Staram sie tu tylko wskazac na to, ze bezmyslne zmuszanie wszystkich do pewnych zachowan na drodze moze spowodowac nieprzewidzniane negatywne skutki
ps. ciezko przy sprawnych oczach nie zauwazyc przy dobrych warunkach pogodowych nadjezdzajacego z przeciwka pojazdu nawet jezeli ma wylaczone swiatla

<br>
Dodano po 2 minutach.:<br>
erio pisze:
A ja mam do tego taki sam stosunek jak Korwin mikke do pasów bezp.
jestem za jazda na swiatlach przez caly rok, i zreszta zawsze staram sie jezdzic na swiatlach nawet latem, szczegolnie na trasie. Ale ustawowy obowiązek bedzie mnie wkurzal, bo jak zapomne to czeka mnie mandat ..
Sam bym tego lepiej nie napisal !! <br>
Dodano po 2 minutach.:<br>
THC pisze:
To naprawdę pomaga czy jest upał +40 czy inna pora dnia czy aura.
Koszt paliwa i przepalonych żarówek jest niewspółmierny do bezpieczeństwa.
Idac tym tropem powinnismy natychmiast wprowadzic obowiazek jezdzenia w kaskach i nakolannikach, usztywniniem karku i wprowadzic ustawowy obowiazek malowania sammochodow na pomaranczowo - przeciez koszty beda minimalne a jak wzrosnie poziom bezpieczensta!!