kryniu pisze:
Wybacz Remik, ale byłem użytkownikiem 250D ,mój ojciec ma ten motor już czwarty rok w W124 i za cholerę ani mi ani ojcu nie chciał palić mniej niz jakieś 7,5 do 8 litrów na każde 100 km przy normalnej jeździe, co przy zużyciu przez Tdi około 6l /100 ,daje oszczędność w paliwie około 7-8 PLN na każde 100km,co przy rocznych dystansach rzędu 40 tys km jest sumą niebagatelną
oczywiście sprawa niezawodności i trwałości jest raczej poza dyskusją na korzyść MB
A co do dynamiki, to porównując passata 1,9 Tdi 116 KM,jakim ostatnio miałem okazje powozić z 250D w W124,jeżeli takie porównanie ma w ogóle sens, MB wypada bardzo blado i to jest jasne i niepodważalne, ze względów oczywistych -konstrukcje pochodzą z zupełnie innych technologicznie epok.
Konkurentów dla Tdi upatrywałbym w silnikach typu Cdi z palety jedynie słusznej marki ,ale nie ma co dyskutować o tym ,gdyz przedział cenowy do 20 kPLN nie obejmuje tych motorów,dlatego moje pytanie o konkurentów dla TDI było raczej skierowane w stronę innych marek niż MB.np. skośnookich
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)
Ja z doświadczenia wiem, że te nowsze 250D palą 5,5 trasa - 7,5 miasto. I uwierz mi, że pozorne mniejsze spalanie TDI będzie dobijało kosztami związanymi z obsługoą tego silnika, nawet bym sie pokusił o to, że silnik TDI nie zarobi spalaniem na koszty obsługi. Poza tym TDI mają z regóły BARDZO duże przebiegi rzędu 40-50kkm rocznie co przy 10 letnim aucie daje duże prawdopodobieństwo poważnych awarii, czego przy takich przebiegach w Mercedesie nie trzeba się obawiać.
Co do dynamiki to wiadomo że lżejsze auto z silnikiem TURBO jakim jest Passat będzie zrywniejszy od zwykłego 250D, ja bym raczej porównywał 250TD i wielkiej róznicy nie bedzie.
Ale jak to u Poznaniaków bywa każda złotówka sie liczy
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
, ale nie zawsze warto pozornie oszczędzać, auta ze stajni VW są kiepskiej jakości w porównani z Mercedesem, co dla mnie jest decydującym powodem żeby nie kupować np. VW. Wolę zapłacić np. 5zł wiecej na każde 100km i jeździć z uśmiechem na twarzy!
![[cool]](./images/smilies/cool.gif)