MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 10:40 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam!

Jakiego laptopa byście polecili w przedziale cenowym 3000-3500zł?
Z góry dzięki za pomoc...

Pozdrawiam - Bartek

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Też się w tej chwili rozglądam za takowym sprzętem, więc przyłączę się do pytania. Co sądzicie o produktach ASUS ??

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Zalezy jakie parametry Cie interesuja.. Za 3500zl mozna kupic nawet toshibe, firmy przedstawiac nie trzeba, tyle ze konfiguracja bedzie troszke przestarzala. Z troszke mniej markowych ale nadal markowych to moge szczerze polecic Acera, znajomy uzytkuje ten sprzet od 3 lat i jak dotad nic zlego sie nie dzieje. Asus to raczej tez podobna klasa sprzetu czyli wiekszych obaw tez nie powinno sie miec. Co do Della i HP to sie nie wypowiem, bo nikt znajomy takiego sprzetu nie uzywa, ale chyba tez jest to sprzet godny uwagi, za te pieniadze mozna trafic cos calkiem ciekawego (raczej Dell). Wszystko zalezy czy chcesz koniecznie nowy komputer z polska gwarancja, czy powiedzmy to nie jest priorytet, bo wtedy mozna przebierac w ofertach prywatnego importu np z USA, znajomy kupil tak toshibe z przekracanym ekranem (cos jak tablet), dokladnej konfiguracji niestety nie znam ale do wydania mial podobne pieniazki jak Ty i sie spokojnie zmiescil (patrzac na ceny nowych to zaoszczedzil jakies 2tys). Ciekawe promocje zdarzaja sie w Vobisie, czasem i w media markt ale ja osobiscie wybralbym ten pierwszy sklep :) Ludzie tam sie na pewno lepiej znaja na sprzecie a i sprzedaja go w dosyc duzych ilosciach wiec na pewno cos dla Ciebie wybiora. Ale ja rozwazylbym tez kupno importowanego laptopa 8)

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Asus to napewno wyzsza klasa niz Acer, moze akurat kolega na dobry egzemplarz trafil, ale to low-endowa marka.

Toschiby z panoramicznymi ekraniami tru-bright czy jakos tak sa super, kolega ma i wrecz sie zakochalem w nim ;)

Tytuł:
wiarus senior

powiem tylko tyle, że omijaj Maxdata (czyt. MaxGówno) najdalej jak możesz. kupiłem do firmy 4szt. ( odgórny rozkaz) i w ciągu pierwszych 2 miesięcy chyba ze 6 albo 7 awarii. 2 popsute w chwili dostarczenia, w jednym karta wi-fi, w drugim LCD wyświetlał zamiast białego żółty - bez porównania z pozostałymi by przeszło, zresztą jak się później dowiedziałem oba zostały sprzedane jako dobre tylko że klienci brali po jednej szt. i nie mieli możliwości porównania, kartę wi-fi wyłączono w biosie i już win się nie sypał po zainstalowaniu. Firma Maxgówno Polska ma to głęboko gdzieś i przy kolejnej awarii i opisaniu wszystkich poprzednich zaproponowali..... kolejną naprawę gwarancyjną.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

polecam TOSHIBE mam 2 laptopy w domu, ojciec uzywa juz chyba 2 rok i zadnej awarii dolaczaja fajne oprogramowania serwis na miejscu naprawde super sprzet i pomoc techniczna. polecam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sokol pisze:
powiem tylko tyle, że omijaj Maxdata...

Super, że się wypowiedziałes o MaxData bo myślałem o jednym modelu tej "marki". Jakoś mi przeszło hehe...

W140 TurboDiesel - Brilliant silver metallic "Frantz"

W123 Diesel - Cypress green '81

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

johnye300 pisze:
polecam TOSHIBE

Hehe ja tez polecalbym toshibe bo sam taki uzytkuje i zadnych problemow nie ma, tyle ze za te pieniazki to bedzie raczej cos z poprzednich modeli albo jak juz napisalem z importu, nowsze modele to raczej w granicach 5tys i w gore w zaleznosci od zainstalowanych "wodotryskow" :)

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam.

Ja mam Aristo Smart 400S. Intel Pentium4 2.13 Mobile Centrino, 2x1024MB DDRAM2, 100GB HDD (samsung), LCD 15.4'' TFT, DVD+-R/RW Nec'a, Intel WiFI, Realteck FastEthernet, Grafika Intel 915GM. Tu masz stronkę: http://www.comes.com.pl/lista.php?s-1c= ... RISTO&d=12

Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego laptopa. Co prawda do najlżejszych nie należy, ale zastępuje mi komputer stacjonarny i jest do wszystkiego, więc nie mógł być najmniejszy z możliwych. Wadę ma jedną, krótko trzyma bateria, bo tylko 1.5h. :/

Pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop

Wtrące swoje 3 grosze: [zlosnik] raczej radziłbym omijac szerokim łukiem produkty już wspomnianej tu firmy MAXDATA,ARISTO ,składaki Actiny itd.Szczerze mówiąc to bodajże pięc firm na świecie produkuje notebooki, a marek wiadomo ile mamy, więc tez nie wszystko złoto co się świeci.
Ja osobiście w tej chwili jestem uzytkownikiem DELLa Inspiron 6000 ,którego przywiozłem sobie ze stanów bo tam trochę taniej było [oczko] i powiem krótko - szału nie ma: bateria właśnie dożywa pomału swoich dni -po roku użytkowania jej wydajnośc spadła z około 3 h do 1 h,w tym czasie szlag trafił nagrywarkę bez wyraźnego powodu laser przestał czytać DVD-pózniej okazało się ,że napęd był Samsunga,ale jednak....300 PLN w plecy,ogólnie lap jest OK -matryca 15,4 daje rade no i estetycznie przebija HP-ki ,które namiętnie kupowali wszyscy moi znajomi, może ich lapy są nieco brzydsze ,ale nie wymieniali napędów hehehehe [zlosnik] .
Wczesniej miałem TOSHIBE z mobilnym Celeronkiem-bardzo dobrze wykonane sprzęty,fajny soft w dodatkach i tak jak ktoś już wspomniał świetne matryce wykonane w technologii TrueBrite-reasumując polecam kupic lapa w kraju z gwarancją-może parę złotych więcej ,ale odpada Ci problem z przejściówkami do wtyczek-jeżeli kupisz lapa z USA,no i jak cos walnie nie masz problemu z wymianą.
Przykład: jeden z kumpli kupił COMPAQa w stanach -walneła płyta głowna -problem jak diabli i straszne koszty
jeśli chodzi o konkretnych producentów to polecam :

ASUS-dobra marka ,z tego co sie orientuje bardzo dobra obsługa gwarancyjna,bardzo dobry stosunek wyposażenia i jakości do ceny
TOSHIBA-świetne wykonanie,piekne matryce Truebrite,z racji doskonałej opinii o marce nie ma problemów z ewetualną odszprzedażą
ew.HP-może nie są tak atrakcyjne wizualnie ,ale generalnie to prawdziwy wół roboczy

nie polecam:
ARISTO,MAXDATA,ACTINA itd,itp-tandeta i szajs
ACER-pomimo najlepszego na rynku stosunku jakość-wyposażenie/cena problematyczny serwis i ciągle jeszcze stosunkowo wysoka awaryjność niektórych modeli
DELL-a -cholernie drogie częsci,brak np. do mojego lapa ładowarki samochodowej,większośc lapów pochodzi z USA- problemy z przejściówkami do wtyczek

P.S. życzę trafnego wyboru [usmiech]
kasa ,którą dysponujesz starczy na kawał porządnego sprzętu

ex W124 250 D 91'
ex W124 200 D 87'
ex W123 200 D 82'

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

To co prawda było lata świetlne temu, bo tempus fugit nieco inaczej jeśli chodzi o lapy, ale bardzo mi to pomogło w wyborze.

http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... 19&start=0

Zdecydowałem sie na TOSHIBĘ. Dostałem 3 lata gwarancji, sprzęt chodzi bez zarzutu. Jak się zestarzeje na amen, na pewno pozostanę przy marce.

Z perspektywy czasu widzę, że parametry są przynajmniej przy moim sposobie użytkowania (czyli do wszystkiego po trochu) sprawą drugorzędną. Tzn. firmowy sprzęt 1.7 jedzie i tak 10 razy lepiej niż składak w wersji domowej i nie ma co się podniecać cyferką po przecinku. Dużo ważniejsze jest np ile i jakie porty są w lapie, a więc z czym i jak można się do niego podłączyć, żeby zrobić coś ciekawego.

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 6919167
Witam!
polecam fujitsu-siemens mój niezawodny lekki i ciennki bo przeciesz siemens to taki mercedes dobry i niezawodny i niemiecka marka ,mój mam już rok i jestem zadowolony zero kłopotów ,więc polecam taki jak mój oraz,IBM,toshiba,koledzy mają i są zadowoleni inne też miałem i to była lipa. :-?
Pozdrawiam!!!
P.S. teraz z niego pisze i oglądam wasze merc-maszyny. [oczko]

85` Skoda 105L
86` W124 200d
96` Skoda Felicia
88` BMW 520 E34
92` Honda Accord 2.0
95` Opel Omega 2.5 TDS
87` W126 3.0 Automatic
96` W210K

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

koniecznie musze się wypowiedzieć w tej kwestii :)

a więc na początek Acer jest własnością Asusa coś jak Mercedes właścicielem Maybacha z tą różnicą że stosunek jakości jest tu zupełnie odwrotny. Mój dobry znajomy pracuje w jedynym serwisie Asusa/Acera w polsce więć mam informacje z pierwszej ręki, laptopy Asusa do nieawaryjnych nie należą, trafia się dużo sztuk zalanych :o, często siadają w nich napędy CD/DVD, bardzo szybko padają baterie i różne inne drobnostki jak np. klawiatury sie rozpadają, o Acerze to się lepiej nie wypowiadać, bardzo duży odsetek sprzętów awaryjnych, oczywiście można trafić na sztukę która się nie będzie psuć ale przypomina to grę w totolotka a nie świadomy wybór :o Nie polecam też sprzętów wymienionych wcześniej przez kolegów czyli wszelkiej maści Maxdaty, Aristo, i różne inne dzikie wynalazki... no chyba że ktoś jest chytry... a taki wiadomo - dwa razy traci :o Trzeba też zwrócić uwagę na baterię która jest raczej marnej jakości w tych tanich sprzętach i jako nowa trzyma 2h :o W markowych laptopach bateria wytrzymuje 4-5h pracy.

Jak porozmawiacie z ludźmi którzy zajmują się od lat sprzedażą laptopów to marki które najczęśćiej padają z ich ust to Dell (chyba lider wśród laptopów, moim zdaniem odpowiednik MB w świecie motoryzacji), dalej Compaq (przed połączeniem z HP chyba robli lepsze laptopy), HP-Compaq, IBM, Toshiba, Siemens (choć o nim słyszałem ostatnio od kilku właścicieli negatywne wypowiedzi)

Osobiście od dwóch tygodni po półrocznej przerwie jestem szczęśliwym posiadaczem laptopa, wybór padł na Compaq Evo N610c (jeden z ostatnich samodzielnych produktów Compaq'a przed połączeniem z HP).
Sprzęt kosztował mnie 2 tys. zł., parametry: P IVM(mobilny) 2,2 GHz, 512 MB RAM, HDD Seagate 80 GB (nowy 3 lata gwarancji), matryca 14", napęd CD-RW/DVD, grafika ATI z oddzielnym układem pamięći 32MB, bateria trzyma 3h przy ciągłym odtwarzaniu muzyki z Winampa i włączonej matrycy. Sprzęt jest mały i niewiele waży, jak chodze z nim gdzieś to nie czuje się jakbym dźwigał komodę mojej babci [zlosnik] Poza tym ma coś czego brakuje wielu nowym laptopom a mianowicie komplet wyjść czyli: RS232, LPT, TV-OUT, D-SUB, PS2, 2xUSB, 2xPCMCIA, RJ11, RJ45, mic, sound, dzięki tym wyjściom mam szerokie pole manewru, zasadniczo mogę się podłączyć prawie do wszystkiego co chodzi/jeździ/pełza po tej planecie [zlosnik] Na całość prócz dysku dostałem 1 rok gwarancji, produkcja tego laptopa to lipiec 2003 roku, z tego co pamiętam to podstawowa wersja tego modelu w 2003r. z procesorem 1,6GHz kosztowała od 8 tys. zł. w górę :o Sprzętu tego używam do pisania programów więc wykorzstuje go dość intensywnie i spisuje się świetnie. Wcześniej miałem Compaq Armada M700 o parametrach PIII 800Mhz, HDD 20GB, 256RAM, używałem go przez rok i spisywał się świetnie, bateria trzymała na początku 3,5h a po roku 2,5h.
Jeśli będzie ktoś zaintersowany dam namiary na firmę w któej kupilem mojego laptopa, mają tam szeroki asortyment nowych i używanych sprzętów i nie ma żadnych problemów z gwarancją, często idą klientowi na rękę (przy mnie wymienili jednemu panu laptopa na lepszy model bo nie mieli już takich jak jego który się popsuł)

Generalnie wniosek z mojego postu jest taki że lepiej kupić bardzo dobry używany sprzęt niż nowe tanie g**no, które mimo tego że ma 2-3 lata gwarancji to może więcej przeleżeć na serwisie niż w waszym domu. Poza tym ze sprzętami używanymi jest o tyle dobrze że jak mają rok czy parę lat i wszystko w nich chodzi to jest małe prawdopodobieństwo że ni stąd ni z owąd nagle pojawią się bad piksele na matrycy albo że napęd nagle przestanie czytać itp. wydarzenia, a z nowymi nigdy nie wiadomo...

ex: W124, W201, W123 i wiele innych

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ertee widze ze jestes bardzo obeznany w temacie i musze sie z Toba praktycznie w calosci zgodzic..
Jednak mam pare malych ale do calosci..
Otoz, nie zawsze jest tak, ze taki np. Aristo jest kupa shitu.. Podzespoly do komputerow produkuje kilka fabryk na swiecie i czesto w jakimstam modelu Aristo jest ten sam procesor, porty, czy plyta glowna co w porownywalnym cenowo HP czy Toshibie.. Zgodze sie ze w takim naprawde markowym produkcie klada na pewno wiekszy nacisk na to, zeby te elementy dobrze wspolgraly ze soba, co w tych innych shitach czesto jest dzielem przypadku..
Co do wyzszosci uzywanych komputerow.. Matryca tez sie zuzywa i wieksza szansa ze sie cos w niej wypali po 2 latach niz od nowosci jesli nowa swieci dobrze..Napedy optyczne tez sie zuzywaja, nastepuje zmetnienie glowicy lasera pod wplywem swiatla.. Jest to typowe zuzycie napedu, czesto juz po roku, poltora naped nie czyta poprawnie plyt.. Moj wysiadl po 3 latach w laptopie i po 4 latach (TEAC) w stacjonarnym.. Ale mojej bylej juz teraz dziewczynie po pol roku w Siemensie przestal czytac..
Laptopy to nie mercedesy. W swiecie komputerow czas inaczej plynie i tutaj przewaznie nowszy znaczy duuuuzo lepszy..
Osobiscie tez wolalbym nowego HP niz Aristo, ale przyznam sie ze kupilem wlasnie Aristo 3 lata temu i do dzisiaj wysypal sie w nim tylko naped... nie wspominajac o tym, ze padla w nim matryca, potlukla sie na kawalki... bo przejechalem po nim Mercedesem.. nie pytaj jak to sie stalo..
Nic sie nie uszkodzilo poza matryca, twardy zawodnik :) Moze mialem szczescie z tym modelem akurat.. Kolega tez takiego kupil pol roku wczesniej i tez do dzisiaj mu chodzi.. Moze taki model akurat..
Poki pracuje na siebie to nie narzekam. Jak sie zepsuje, to kupie sobie jakiegos HP albo Toshibe.. :)

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
Klubowicz

kryniu pisze:
Ja osobiście w tej chwili jestem uzytkownikiem DELLa Inspiron 6000 ,którego przywiozłem sobie ze stanów bo tam trochę taniej było [oczko] i powiem krótko - szału nie ma: bateria właśnie dożywa pomału swoich dni -po roku użytkowania jej wydajnośc spadła z około 3 h do 1 h,w tym czasie szlag trafił nagrywarkę bez wyraźnego powodu laser przestał czytać DVD-pózniej okazało się ,że napęd był Samsunga,ale jednak....300 PLN w plecy,ogólnie lap jest OK -matryca 15,4 daje rade no...

6000 to jeden z lepszych laptopow 15.4, ale jego nastepca 6400/e1505 jest bardziej dopracowany i bezawaryjny. DVDRW tez przestaly straszyc (wymienilem 3 w dellu 6000, w 10 e1505 zadnego:). Jesli chodzi o baterie, to krolem zywotnosci jest e1405 (czyli 14.1), na standartowej potrafi poleciec 5h, na wiekszej 8. Dell ma fajniejsza matryce od toshiba - trzeba wybrac truelife:) Co do przejsciowek nie ma problemow. Kabel jest standartowy i sa odpowiedniki europejskie za 5pln [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00