MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 12:01 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam wszystkich.
Może się ktoś orientuje w temacie. Od kilku dni u mnie w miejscowości chodzi plota, że policja z prokuratorem robi nalot na mieszkania prywatne i na firmy w poszukiwaniu nielegalnego oprogramowania i MP3.
Tyle się o tym mówi, że np u mnie wszystkie kompy w robocie były czyszczone bo się szefu przestraszył.
I moje pytanie jest następujące?
czy policja z prokuratorem może wejść bez nakazu?
Kto taki nakaz wystawia (czy aby nie sąd)?
Do której godziny mogą wejść?
Jak fama głosi, do mieszkań prywatnych wchodzą bez jakichś konkretnych ustaleń, tzn szukają kompa i sprawdzają.
Na początku się z tego śmiałem, ot przebierańcy i już, ale wczoraj podobno byli w godzinach wieczornych u dwu osób prywatnych i niestety to się potwierdziło
pozdr.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wchodza miedzy 6-22, gdyby cos, moga wejsc, kiedy zapytaja czy chcesz siec komputerowa, mow - nie interesuje cie nic, zadne programy, zadne komputery, nie znasz sie, nie orientujesz, prokurator od reki moglby nakaz wystawic

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nasz głupi Rząd ale jeszcze ten poprzedni podpisał umowę z MIcrosoftem i podobno Policja moze wchodzic bez nakazu sprawdzac oprogramowanie. Ale raczej tego nie robią. Taką kontrole mogą np zrobić jak zakłucisz cisze nocną.
Ale tak serio to raczej nie przyjdą w Katowicach tez wszyscy się bali bo chodziły takie plotki jakieś 1,5 roku temu.

Ale to dokładnie taki mit jak z czarną wołgą. :-D

Chyba że wasza firma zajmuje się pozyskiwaniem pirackiego oprogramowania i jego rozpowszechnioaniem :-D

W114 280C 73 "Miami Blue"
W126 300SE "koksik"
W123 230CE"kaleson"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

i co to znaczy nielegalne mp3? :D

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
swój chłop

hadwis pisze:
Ale to dokładnie taki mit jak z czarną wołgą. :-D

bardzo bym chciał by tak było, ale niestety jest inaczej.

hadwis pisze:
Chyba że wasza firma zajmuje się pozyskiwaniem pirackiego oprogramowania i jego rozpowszechnioaniem :-D

Cały figiel w tym, że mając 5 kompów nie możesz zainstalować na nie wszystkie jedno legalnie zakupione oprogramowanie tylko musisz zakupić 5.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Do mojego kolegi zawitali w zupełnie innej sprawie, sprawdzali czy nie uprawia paserstwa na allegro, przeglądali aukcje i nagle ich coś tknęło i:
"...a może nam pan jeszcze pokazać umowę licencyjną na system operacyjny?"...
... zabrali komputer, przefiskali dyski, znaleźli jeszcze trochę mp3 i divxów i chłopina miał trochę problemów.

Osobiście nie słyszałem, żeby do prywatnego mieszkania wpadli tak bez powodu, ale cholera wie... Wydaje mi się, jednak, że policja ma wystarczająco dużo roboty z piractwem hurtowym/zorganizowanym na skalę przemysłową i póki co nie specjalnie jest zainteresowana przestępcami na miarę własnego M4.

hadwis pisze:
Nasz głupi Rząd ale jeszcze ten poprzedni podpisał umowę z MIcrosoftem i podobno Policja moze wchodzic bez nakazu sprawdzac oprogramowanie.

Możesz to trochę rozwinąć? Co ma <b>majkrosoft</b> do kompetencji policji w Polsce?

Nie mniej prawdą jest, że nasz rząd dał ciała podpisująć tą umowę. W dobie kiedy administracje państwowe przechodzą na wolne oprogramowanie, w Polsce podpisuje się umowę z monopolistą na rynku badziewnego oprogramowania.

Pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop

harrier pisze:
Wydaje mi się, jednak, że policja ma wystarczająco dużo roboty z piractwem hurtowym/zorganizowanym na skalę przemysłową i póki co nie specjalnie jest zainteresowana przestępcami na miarę własnego M4.

no nie do końca, skleby komputerowe są wyczyszczone z z windowsa a na ofisy to trzeba dzień czekać.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ro2man pisze:
Cały figiel w tym, że mając 5 kompów nie możesz zainstalować na nie wszystkie jedno legalnie zakupione oprogramowanie tylko musisz zakupić 5.

Oczywiście, złodziejstwo 'majkrosoftu' idzie znacznie dalej. Jeżeli instalujesz na serwerze powiedzmy 'łindołs 2k3 serwer' to płacisz za system i dodaktowo musisz wykupić tyle licencji podłączeniowych ile będzie komputerów łączyło się z Twoim serwerem na windzie. :)

O ile jestem w stanie zrozumieć, że na stacjach roboczych musi być winda, bo photoshop..., bo macromedia..., bo gierki... to na serverze jest to dla mnie kompletnie niezrozumiałe... ale to temat na inny wątek. <i>Sorry za lekkie OT... ;)pp</i>

ro2man pisze:
skleby komputerowe są wyczyszczone z z windowsa a na ofisy to trzeba dzień czekać.

Nie mam kompletnie wiedzy o tym jak to w sklepach wygląda, bo od 8 lat nie zdażyło mi się instalować popularnego OS'a w domowym zaciszu. :)

Tytuł:
wiarus junior

Szanowni koledzy,
nie warto dać się skołować propagandzie i manipulacjom w dziedzinie "PR", sterowanym przez obrońców własności intelektualnej.... i własnych zysków.
Nikt, ale to nikt, nie urządzi najazdu ekipy z prokuratorem, policją, nakazami rewizji itd. na przypadkowe mieszkanie - za dużo zachodu. Nikt nie bawi się na poważnie w łapanie płotek, które mają nielegalne W98 i Photoshopa... Taka kompanija wybiera się do wcześniej namierzonych i istotnych - z jakiegoś powodu - celów.
Teoretycznie gliniarz ma prawo bez nakazu rewizji wejść do mieszkania - gdy zachodzi uzasadnione podejżenie możliwości zniszczenia dowodów przestępstwa - ale nawet oni mają zwykle co innego do roboty niż naprzykszać się losowo wybranym ludziom. I jeszcze, czy go wpuścicie....
Tak więc, jeśli nie jesteście hurtownikami zbiorów, spamu lub innych bezeceństw, nie połykajcie twardziela na dźwięk dzwonka...
Oczywiście, ktoś kiedyś gdzieś może zaliczyć wtopę, ale to szum statystyczny.
Pozdrowienia, Leopold domowo bezkomputerowy

PS. Z softem jest jak z samochodami - chcecie luksusu, kupujecie ganz nówkę MB w salonie, chcecie tanio albo niemal free - kupujecie 124/190. Duży procent nielegalnie używanego softu ma swoje odpowiedniki darmowe, może troche gorsze, ale 190 to też nie to samo co SLK.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

leopold pisze:
może troche gorsze

Albo wręcz o niebo lepsze. :)

Pozdrawiam,

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
i co to znaczy nielegalne mp3? :D

Raczej scigaja tych ktorzy udostepniaja mp3 do sciagania...bo na kompie mozesz miec jak nie masz zadnego P2P.

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

a ja mam nagrywane płyty w aucie za to też chyba można dostać po dupie(w czasie kontroli drogowej) jak by chcieli sprawdzić czego słucham

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nie, gdyz sa to twoje kopie zapasowe, lub dostales je od kolegi z ktorym sie dawno nie widzales i nie wie gdzie mieszkasz...Plyty przegrywane mozna miec bez problemu!

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zebda pisze:
Nie, gdyz sa to twoje kopie zapasowe, lub dostales je od kolegi z ktorym sie dawno nie widzales i nie wie gdzie mieszkasz...Plyty przegrywane mozna miec bez problemu!

słyszałem,że trzeba mieć oryginał i od każdej kopii

MB 123 240D 82r 3lata

MB 124 200TD 88r kombi biały mułek

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

wielki3333 pisze:
zebda pisze:

słyszałem,że trzeba mieć oryginał i od każdej kopii

Ale Ty go przeciez masz gdzies w domu albo w piwnicy... no gdzies tam lezy ;-) A poza tym to nagrywales te piosenki z radia przeciez! To nie jest zabronione chyba?
Jezeli nie rozpowszechniasz takich materialow to nic Ci nie moga zrobic!

W124 230E '87
Drink Beer!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00