MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 4:19 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior

przykladowo chce kupic autko i rozlozyc na czesci. jak zrobic to aby wyszlo najtaniej, jak zrobic zeby bylo spokojnie jakie sa metody aby nikt sie do niczego nie czepil. moje opcje:

1. szarpac z niemiec ( 100% bez problemu ) tylko mocno koszta rosna
2. kupic, wypowiedziec oc, mowic ze niesprawne technicznie, bez przegladu dowodu sie nie dostanie , a bez dowodu sie nie dostanie oc ?

jak to najmadrzej wykombinowac jesli chodzi o polskie auat ??
ew kupowac bez prawa do rejestracji ?? czy z kims sie dogadac ??

100 pytan do :P

pzdr, drwalu :)

Klubowicz

Dowod i OC wypowiesz jak auto sprzedaz, badz oddasz na zlom. Nie ma innej opcji.

Klubowicz
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Dowod i OC wypowiesz jak auto sprzedaz, badz oddasz na zlom. Nie ma innej opcji.

Niestety po ostatnich zmianach w przepisach to jedyny sposób, nie ma możliwości rozłożenia auta na części bo trzeba by za nie do końca życia płacić ubezpieczenie, mało tego jeśli się złomuje samochód to jego waga musi się zgadzać z wagą wbitą w dowodzie rejestracyjnym czyli nie zostawisz sobie żadnych części zamiennych ze złomowanego auta...

Oczywiście istnieją też typowe dla polako-kombinatoro-ryzykanto-desperatów rozwiązania typu: rozkładam auto na części, co niepotrzebne wywożę na złom i zgłaszam kradzież auta, wtedy naturalnie nie trzeba już płacić OC, pytanie tylko co jak pan policjant wywęszy części po "skradzionym" pojeżdzie?

ex: W124, W201, W123 i wiele innych

wiarus senior

a nie mozna kupic auta za graica,w PL je rozebrac i np.sprzedac na czesci i gola karoserie,pociac i oddac na zlom...?!

kombatant
Awatar użytkownika

aegm pisze:
a nie mozna kupic auta za graica,w PL je rozebrac i np.sprzedac na czesci i gola karoserie,pociac i oddac na zlom...?!

Zanim zarejestrujesz go w Polsce to mozna tak zrobic. To nie jest dozwolone, ale nie jest tez zabronione ;-). Generalnie wtedy poprostu auto ginie bo przestaje istniec w niemczech a w polsce formalnie to nikt o nim wogole nie slyszal ;-).Tylkoze wtedy koszty znacznie rosna, bo auto na czesci samo nie przyjedzie czyli laweta + trasa + paliwo + żarcie + spanie i wychodzi kwota za auto którego nie trzeba rozkladac na czesci ;-). Juz pomijam fakt, ze chyba nie do konca legalna operacja jest tutaj zlomowanie samochodu bez papierów, ale tego nie wiem, tylko mi sie wydaje. A sposob a'la zostawienie na srodku osiedla niech sobie sami uprzatna jest niegodny IMHO kulturalnego czlowieka.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior

tak jak pisalem, wiem ze kupujac autko niemieckie to nie problem, ale mi chodzi jak to najlepiej rozegrac kupujac auto w polsce zarejestrowane, czy lepiej sobie odpuscic taki myk.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
A tak hipotetycznie: mam samochód zarejestrowany i znajduję klienta na sam silnik - czy wtedy po sprzedaży silnika nie jest tak czasem, że idę do WK i wyrejestrowuję auto?. No bo takie sytuacje mogą się zdarzyć przecież: mogę sprzedać osobno silnik a osobno karoserię, prawda?. Przekręć do WK (Wydział Komunikacji) i popytaj! sam jestem ciekaw.

Student

Tytuł:
wiarus senior

and6412 pisze:
Zanim zarejestrujesz go w Polsce to mozna tak zrobic. To nie jest dozwolone, ale nie jest tez zabronione

a dlaczego jest niedozwolone? przeciez nikt tu nic nie musi wiedziec ze ja jakies auto kupilem! kupuje np. w D tu je przywoze rozbieram i czesci albo wykozystuje albo sprzedaje a reszte wioze lub kaze wywiezc na zlom.pytam bo mnie ciekawi,ale z drugiej strony kto tu mialby sie do czegos przyczepic-moje podworko... [oczko]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Student pisze:
A tak hipotetycznie: mam samochód zarejestrowany i znajduję klienta na sam silnik - czy wtedy po sprzedaży silnika nie jest tak czasem, że idę do WK i wyrejestrowuję auto?. No bo takie sytuacje mogą się zdarzyć przecież: mogę sprzedać osobno silnik a osobno karoserię, prawda?. Przekręć do WK (Wydział Komunikacji) i popytaj! sam jestem ciekaw.

Student

Oczywiście, że możesz sprzedać sam silnik (teraz jest to rzecz wymienna w samochodzie i nie wymaga udokumentowanego pochodzenia) ale dla ubezpieczalni wygląda to tak samo jakbyś sprzedał kołpak albo choinkę zapachową z tego samochodu, po prostu rzecz wymienna a karoseria dalej zostaje więc OC musisz nadal płacić. WK wyrejestruje Ci nawet gołą blachę byleby było na kogo to wyrejestrować, nie można już wyrejestrować samochodu od tak sobie - albo zmienia właściciela albo przynosisz kwitek, że auto zostało zezłomowane.
Wiem, że to idiotyczne przepisy ale nasz rząd wspiera sprzedaż nowych samochodów oraz nowych części jednocześnie obcinając wszystkie ulgi od podatków i robi wszystko żeby szary obywatel nie mógł kupić sobie nawet roweru spełniające wszystkie "pseudounijne" przepicy bo go na to zwyczajnie nie stać.

ex: W124, W201, W123 i wiele innych

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

aegm pisze:
and6412 pisze:
Zanim zarejestrujesz go w Polsce to mozna tak zrobic. To nie jest dozwolone, ale nie jest tez zabronione

a dlaczego jest niedozwolone? przeciez nikt tu nic nie musi wiedziec ze ja jakies auto kupilem! kupuje np. w D tu je przywoze rozbieram i czesci albo wykozystuje albo sprzedaje a reszte wioze lub kaze wywiezc na zlom.pytam bo mnie ciekawi,ale z drugiej strony kto tu mialby sie do czegos przyczepic-moje podworko... [oczko]

Czytaj prosze ze zrozumieniem ;-)

Tytuł:
wiarus senior

male sprostowanie co do niemieckich aut na czesci:

niemca gow.o obchodzi co zrobisz z jego autem, oni sie tylko trzesa na ubezpieczenie, bo u nich jest ubezpieczenie z rejestracja razem. i mozesz sobie w kazdej chwili wyrejestrowac auto i je rozlozyc na czesci i kazdy o nim zapomina - u nich to jest normalne. za auto stojace nie trzeba placic ubezpieczenia, wiec np na zime mozna auto wyrejestrowac, a po zimie i sc, zaplacic i jezdzic, oini decyduja kiedy maja blachy i ubezpieczenie.

kolejna sprawa jest to ze w niemczech nie trzeba nigdzie latac z umowami jak sie sprzeda auto, ta umowa jest tylko formalna, moze byc nawet slowa, byleby koles dostal swoja kase, mial wyrejestrowane auto, a reszta go bije. wiec auto z niemiec mozesz rownie dobrze rozebrac czy w polsce czy w niemczech na czesci. i to jest super legalne.

a co do polski to widze ze niue ma najmniejszego senssu kup[owac auta na czesci bo wiaze sie to tylko z klopotami, chyba ze sie kupi na jakiegos zula ktory za flaszke zlozy podpis :D:D:D:D:D

Tytuł:
wiarus senior

czysto teoretycznie ;) można kupić auto rozebrać i na papierze sprzedać Janowi Kowalskiemu zam. tuitam itd. i iść zgłosić sprzedaż auta, a że nikt nigdzie go już nie zarejestruje to już inna rzecz. trzeba iść w zaparte że był klient miał dowód itd.itp. oczywiście to tylko teoria ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 4404550
Jest jeszcze jedna opcja, kupić auto nie na siebie, tylko na PANA X i po kłopocie.
Sprzedającemu nie powinno to przeszkadzać, ma umowe sprzedaży, wyrejestrowuje auto i koniec, kupujący nie rejstruje auta, bo nie isnieje, więc nic mu nie zrobią.
Po sprawie.

www.suchorz4x4.com

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Dariusz Suchorz pisze:
Jest jeszcze jedna opcja, kupić auto nie na siebie, tylko na PANA X i po kłopocie.
Sprzedającemu nie powinno to przeszkadzać, ma umowe sprzedaży, wyrejestrowuje auto i koniec, kupujący nie rejstruje auta, bo nie isnieje, więc nic mu nie zrobią.
Po sprawie.

Najlepszy sposób [ok] sprawdzony.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nie bardzo. Sprzedający ma przecież obowiązek wylegitymowac kupujacego. Dlatego bedzie mu to przeszkadzalo, bo on bedzie potem musial isc w zaparte ze miałeś dowód na pana X. ;-)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00