MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 12:33 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

Odświeżam temat moich lamp ;)
Pewnie zaraz posypie się stos uwag, że gwiazdy się nie poprawia ale mam na swoją obronę takowy argument, że i tak miałem do wymiany wkłady lamp tylnych bo były połamane gniazda żarówek i działały tylko 4 z 9 więc zanim zainwestuje w nowe wkłady przerobiłem dotychczasowe...

Zmieniłem układ oświetlania w taki sposób, że dolny rząd żarówek wymieniłem na takie z podwójnym włóknem i teraz po włączeniu świateł pozycyjnych świecą się żarówki w dolnym rzędzie a po naciśnięciu hamulca zaświecają się drugie włókna w tych żarówkach.
Górny rząd żarówek (światło cofania i migacz) połączyłem w taki sposób, że po włączniu migacza migają obydwie, to rozwiązanie nie jest tak do końca udane bo światło wstecznego jest koloru białego ale z powodu tego, że moje klosze są w wersji przypalanej i gdy słoneczko zaświeci to ciężko jest dostrzec migacz postanowiłem połączyć te dwie żarówki razem w trosce o to żeby nikt nie wjechał mi w tyłek tłumacząc się że nie widział migacza. (swoją drogą to do przyciemnianych lamp powinny być produkowane jakieś mocniejsze żarówki)
Oczywiście zapalenie się świateł cofania (wstecznego) nie powoduje zapalenia się żarówek migaczy a włączenie światła przeciwmgielnego nie powoduje zapalenia się światła stopu, tak że nie ma mowy o rzadnej dyskotece ;)

Zapraszam do obejrzenia filmów chociaż nie oddają one rzeczywistego efektu tego układu oświetlenia.

http://www.ertbis.prv.pl/light1.avi (światła pozycyjne + migacze)
http://www.ertbis.prv.pl/light2.avi (światła pozycyjne + stop + migacze)

ex: W124, W201, W123 i wiele innych

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00