MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 9:05 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

KTOŚ dziś rano znalazł*/ pożyczył*/ukradł* (niepotrzebne skreślić) mój telefon. Pal licho telefon (stary Siemens) dla mnie ważny jest numer i zapisane na karcie SIM informacje. Telefon służy w znacznym stopniu celom ZAROBKOWYM więc byłem z nim mocno związany :)
PROSZE Dręczyć gościa SMS-amia by go oddał właścicielowi.
Sugerowana treść SMS:

SMS przosze wysyłać posd numer 505 382 375

Z góry dziękuje za pomoc i zrozumienie.

Jeżeli macie inne pomysły jak szybko odzyskać telefon - czekam na każą sensowna propozycje.

Ostatnio zmieniony sob sty 05, 2008 9:52 pm przez maxmc, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Hmm tak się zastanawiam - skoro można namierzyć auto po zostawionym w nim telefonie, to chyba powinno też działać z samym telefonem ?
Póki jest w nim karta to chyba można jakoś sprawdzić gdzie się znajduje - tak mi się przynajmniej wydaje :roll:

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

można namierzyć, pod warunkiem, ze tel. wraz z kartą jest włączony, niestety z reguły złodzieje, po przegadaniu kwoty jaką się uda lub od razu wyrzucają kartę... Przerabiałem to na własnej skórze, gdy straciłem telefon...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wydaje mi się, że jeśli ktoś ukradł telefon, to pierwsze co zrobił to wywalił z niego karte niestety :(
Dlatego pisanie SMSów na wiele się nie zda.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

z tego co pamiętam to do tego jest uprawniona tylko policja która musi mieć zezwolenie prokuratora - raczej nie przejdzie w naszym państwie

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł: telefon
swój chłop
Awatar użytkownika

właśnie przed chwilą dzwoniłem na ten telefon..po tzrech sygnałach ktoś odebrał i mlczał..rozłączyłem sie po pół minuty

19: 24 poniedziałek

dziwne.....ukradł i korzysta z karty???????????

zastrzeż ja chłopie bo nabije ci rachunków

MB 126 380 SEL "Withe Princess"
zawsze wierny gwiazdom

http://www.w114-115.org.pl/galeria/index.php?cat=1

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

jeśli można namierzyc tylko włączony z kartą a gość nabija rachunki to warto zablokować połączenia wychodzace u operatora (tak jak się to robi dziciom) i liczyć że może jakoś da sie namierzyć telefon....

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Z racji wykonywanej pracy wiem, że numer możesz odzyskać, jednak nie odzyskasz zapisanych na karcie sim KONTAKTóW. jeśli zależy ci na zachowaniu dotychczasowego numeru, a rozumiem, że nie była to karta abonamentowa, to udaj się do salony firmowego(nie autoryzowanego) i przedstaw swój problem. Jeśli karta była rejestrowana na twoje nazwisko to poprosisz o duplikat karty i uiścisz ok. 60zł i dostaniesz kartę sim o takim samym numerze telefonu. Matomiast jeśli nie była zarejestrowana, to najpierw będziesz musiał wypełnić druk rejestracyjny i podać swoje dane, a potem poprosić o duplikat karty sim.
Jeśli posiadasz jakiś dowód potwierdzający twoje prawa do tego telefonu(pudełko z numerem seryjnym-IMEI, druk gwarancji z numerem seryjnym lub jakiś rachunek zakupu) to udaj się do niebieskich i zgłoś kradzież telefonu a następnie z zaświadczeniem o zgłoszeniu kradzieży do operatora(najlepiej tego, z którego usług ostatnio korzystałeś) i poproś o zablokowanie telefonu po IMEI-u. Wbrew pozorom to skuteczna metoda i złodziej nie bedzie miał pożytku z twojego telefonu. Wiem, zaraz powiecie, że przecież IMEI można zmienić, ale uwierzcie, że to nie jest takie proste, bo wcale komisy i serwisy nie chcą się tego podejmować. To tak, jakbyś podjechał do blacharza i poprosił: "proszę mi przespawać ten kawałek blachy z numerem nadwozia, tylko tak, żeby nic nie było widać" Domyślacie się, co odpowiada blacharz??

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

hehehehhe zmnam kogos kto zmienia IMEI w "niezmienialnym" DTC4 :lol: drogo bo drogo ale sie da....A w takich popierdołach jak np 3210 czy 3310 to mozna zmienic imei ot tak lub dac same 000000 i bedzie chodzic.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

mnie jak kiedyś wieźli radiowozem na dołek to też "pożyczyli" mój telefon ale odrazu wyłączyli, bo na bilingu nie było dzwonione do obcych numerów.

Tytuł: :)
swój chłop
Awatar użytkownika

Po pierwsze

nie chce grac ważniaka ale jeśli ktoś mówi ze potrafi zmienić IMEI programowo to kłamie, bo to kwestia wymiany chip=a (IMEI) to po prostu nr seryjny procka ( znam sie na tym bo kiedyś miałem komis z telefonami i robilem rózne cudeńka :)))))))) i jest to nie dość ze kosztowne to jeszcze trudne do wykonania

po drugie

jezeli telefon był w np ORANGE to nie problem wystarczy skorzystać z usługi "Gdzie jesteście" którą Orange stworzyla do lokalizacji bliskich i wtedy poda on miejsce ostatniego logowania do sieci
jezeli to inna siec.....to prostsze bo włączony telefon wysyła dtmf czyli sygnał rejestrujący , i loguje sie regularnie do sieci , po szgłoszeniu sprawy na policje ustalą jeżeli jest włączony jego lokalizacje w punkcie operatora z dokładnością do 500 m:)))))

po trzecie

coś mi tu śmierdzi bo dzwonilem dokładnie 5 min temu ( 02:11 wtorek )
karta działa !!!!!!!!!!

sygnał oczekiwania na odebranie ( piiiiiii..........piiiiiiiii.............piiiiiiiiiii)

klima,abs,alu,full electro

siekiera :) (w krainie wiecznych łowów)

MB 126 380 SEL "Withe Princess"

zawsze wierny gwiazdom

http://www.w114-115.org.pl/galeria/index.php?cat=1

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

tel juz jest wylaczony ... popros ladnie (o ile jeszcze teego nie zrobiles) smsem tego pana o odeslanei ci poczta karty sim z uwagi na ważne numery tel na niej, i napisz ze moze legalnie zatrzymac telefon jako darowizne. +Że nei będziesz blokowal numeru IMEI u operatorów ani zgłaszał na Policję.+ Telefon jest legalnie jego jeśli odeśle ci (i tak już zablokowane rozmowy) karte SIM na adres :

PS. Moze juz ci odsyła

Nawet złodzieje często wrzucają niepotrzebne im dokumenty do skrzynki na listy

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeżeli dzwonił z Twojej karty, to możesz spróbować zlokalizować typa po numerach telefonów, na które dzwonił - w ten sposób mój kolega odzyskał telefon od taksówkarza (zadzwonił do żony, chyba pochwalić się łupem :-()

Tytuł:
wiarus junior

126maniac pisze:
eśli ktoś mówi ze potrafi zmienić IMEI programowo to kłamie, bo to kwestia wymiany chip=a (IMEI) to po prostu nr seryjny procka ( znam sie na tym bo kiedyś miałem komis z telefonami i robilem rózne cudeńka

i kolego mocno się mylisz.

W starych siemensach IMEI "naprawisz" ferią w nieco nowszych bez problemowo SST lub Martechem. Osttecznie darmówką Jokerem.

Co do wymiany chipu... ten chip to uem ale to zaczyna się od noki dct4.

126maniac pisze:
po drugie

Idź na policje zgłoś że telefon utraciłeś w skutek rozboju to w procedurze namierzą ten telefon nie zależnie jaka karta w tym będzie.

Alfa 156 1.8 2004r.
Jaguar S-type 3.0 2002r

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

no i tu się mylisz, bo w siemensach od serii x55 nie można "naprawić" imeia ani martechem, ani jokerem ani SST z niespodzianką, czy oryginałem. Jest tam coś takiego jak OTP imei i jest on zapisany raz na zawsze w pamięci niezapisywalnej powtórnie. Jak nie wierzysz, to sprawdź, co znaczy OTP.

Myślę, że ta dyskusja nie ma dalej sensu, bo jak ktoś szuka sposobu na zalegalizowanie kradzionego telefonu, to raczej ja mu nie będę pomagał i wątpię, czy ktoś tutaj ma na to ochotę.
Niech złodzieje piszą na jakimś swoim forum.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00