and6412 pisze:
A w polskich urzedach wszystko jest do "wychodzenia" co nie jest w razacy sposob niezgodne z prawem. I nie mowie o lapowkach i innych podobnych.
Ja miałem oryginalny Brief ale nie miałem wymeldowania, bo poprzedni właściciel- niemiec zgubił je (zdarza się), kiedy auto było wymeldowywane tj. w roku 2004 WK wydawał zaświadczenie o wymeldowaniu, teraz obcinają lub przekreślają dowód rejestracyjny. Mimo znajomości w WK nie mogłem zarejestrować auta... Pojechałem do Frankfurtu nad Odra po kopię wymeldowania, jednak nie mogłem takiego wymeldowania tam dostać, bo auto było ostatnio zameldowane w innym landzie. Wróciłem na pusto

W końcu zadzwoniłem do WK, w którym pojazd był zameldowany. Tam wystawili mi potwierdzenie wymeldowania, które otrzymałem faxem. niestety takie potwierdzenie wysyłane faxem wg WK w Polsce nie jest oryginalne, więc nie mogłem dalej zarejestrować auta. Znowu telefon i prośba do niemieckiego urzędnika o wyslanie potwierdzenia poczta na moj adres. Pani było troche zdziwiona postepowaniem naszych urzedow, skoro razem jesteśmy w UE

no ale była tak miła ze dostałem je na wskazany adres i w końcu mi się udało!!