MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 9:45 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 2116615
Witajcie,
od blisko 10lat widzę swoje W123 ciągle w tym samym kolorze (czerwony) ;)
no i już mi się znudziło :(

przyszedł czas na zmiane [zlosnikz] ALE szukam koloru który wizualnie powiekszy samochód (np jakieś 2 lata temu miałem beczke granatowa i jak obie stawiałem obok siebie to granatowa wydawała sie jakoś tak wieksza od czerwonej... a może mam wade wzroku?? :-? )

otóż chciałbym prosić szanowną brać o zdanie w jakim kolorku beczka bedzie najefektywniej wyglądała - bo jak wiadomo nie każdy kolor pasuje do tego auta - dobrze by było aby wizualnie sprawiała wrażenie większej

jak myslicie jak by wyglądała w takim odcieniu: http://mackuz.bolinko.org/is/img4/res_1 ... 589015.jpg
jeśli dobrze mi sie wydaje to w takim kolorze sklasy wychodziły z fabryki - zna ktos nr/kod tego lakieru???

a generalnie to nie mam sprecyzowanej barwy w jakiej juz niedługo ma "wystepować" moja w123

pozdrawiam

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

witam, złudzenie powiększenia uzyskuje się przy jasnych barwach -szczególnie białym (co skutecznie wykozystują drogie panie ubierając się na ciemno ;), ja w prawdzie osobiście nie przepadam za białymi autami, ale muszę przyznać, że akurat beczki dobrze wyglądają w jasnych kolorach -moje faworyty to biały i srebrny metalic...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

myślałemnad srebrnym metalikiem a ewentualnie złotym-szampańskim

ale biały jak dla mnie odpada

co do Twojego zdania, że jasne kolory powiekszają - ja bym sie skłaniał ku temu, ze to właśnie ciemne powiekszaja... tak bynajmniej zawsze mi sie wydawało (oczywiście wśród pań to wygląda inaczej)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

teope pisze:
ja bym sie skłaniał ku temu, ze to właśnie ciemne powiekszaja...

Zdecydowanie nie... jak to się stało że granatowa beczka wydawała Ci się większa od czerwonej...? Biały powiększa, czarny pomniejsza.

Proponuje pobawić się paintem: narysować sobie jakiś kubistyczny wzorek (np. sześcian) i malować jego boki na różne kolorki.

Moje nieudolne zabawy z paintem:
Obrazek

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"

Ostatnio zmieniony ndz kwie 30, 2006 1:53 am przez Yetiii, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
moje faworyty to biały i srebrny metalic...

ja się zgadzam, że w123 "dobrze jest" w jasnym kolorze, dla przykładu mój ulubiony diamantblau:
Obrazek

oraz ikonengold(chociaż ten troche mniej lubie ;) )

Obrazek

ładnie też wygląda silberdistel:

Obrazek

a także silberblau:

Obrazek

classicweiss też mi się podoba:

Obrazek

co nie znaczy, że nie lubie ciemnych kolorów w w123, na przykład mój VIN- owy tiefgruen też jest fajny:

Obrazek

Pozdrawiam.

Klubowicz
Awatar użytkownika

teope pisze:
a generalnie to nie mam sprecyzowanej barwy w jakiej juz niedługo ma "wystepować" moja w123

Tutaj masz paletę kolorów jakie występowały w W123 z przykładowymi zdjęciami.
Może coś dobierzesz. ;)

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Tutaj masz paletę kolorów jakie występowały w W123 z przykładowymi zdjęciami.

Niestety, za racji różnego WB, fotki często fałszują kolory( oczywiście nie wszystkie! ), co doskonale widać na tej właśnie stronce, która tak czy ionaczej, jest jak najbardziej godna polecenia [ok] Nie żebym wchodził w paradę Cemowi ;).

Wiadomo, kolor to przede wszystkim kwestia gustu- moje typy to lakier z "bliźniaczych" w 116tek Cema i AMG, no i mój ukochany petrol 877:
Obrazek
Spoko, spoko, cyrkle znikną 8)

Zasada obowiązuje - im jaśniejszy, tym "większy" jest dany obiekt - ewentualne wady wzroku nie mogą być brane pod uwagę ;) ;) ;) Dobrze, gdy lakier jest metaliczny i rzadko spotykany- to uszlachetnia "masową" beczunię ;)

swój chłop
Awatar użytkownika

teope pisze:
ALE szukam koloru który wizualnie powiekszy samochód

A co takie małe te Twoje w123? Trzeba było sobie kupić w116 byłby większy :)
Żartuję oczywiście
Poprzedniego w123 miałem czarnego teraz mam w123 białe i ten wydaje się większy ale w centrum miasta parkuje się tak samo kiepsko ;)

Zrób sobie lakier cameleon to będziesz mieć kilka w jednym, mi sie najbardziej podobałby jakiś wiśniowy-bordowy metallic z błyszczącymi chromami.
Pozdrawiam

w123 230c 1978

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Radunio pisze:
Niestety, za racji różnego WB, fotki często fałszują kolory( oczywiście nie wszystkie! )

niestety problem nie leży jedynie w balansie bieli, każda matryca aparatu ma inaczej ustawione krzywe charakterystyczne, które poza tym że są nie liniowe to nie pokrywają się, dalej mamy niedoskonałości systemu LUT, więc mamy już inny profil i gamut barwny dla każdego aparatu, do tego dodajemy kompresję koloru matryc, a dalej balans bieli (bo temperatura barwowa światła dziennego cały czas się zmienia), a dalej różne profile i gamuty monitorów (każdy wyświetla inaczej kolory) a także wady wzroku oglądającego plus uwarunkowania psycho-fizyczne -to tak z grubsza ;)

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Racja :) Jednak nie wdając się w tak fachowe dywagacje, najlepiej zwalić winę na ustawienie WB ( najczęściej auto/ nieumiejętnie )- to wystarczy by w miarę oddać dany kolor lub spie***yć całkowiecie fotkę fałszując barwy- to miałem na myśli.

Pozdrawiam, Radek

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

kurde mam wade wzroku - choć wiem że cxarny pomniejsza to wg tych kwadratrów yetiii - czarny wydaje mi się największy.
A jak ktoś ma wątpliwośći to niech się spyta swojej kobiety - ona wam powie że biały pogrubia a czarny wyszczupla.

A jeśłi chodzi o stronke z kolorami do w123 to zazdroszcze - w przypaku w115 niema zdjęć do wszystkich kolorów - a sam pasek na monitorze bardzo myli

a po kolejne to sie od A nie zaczyna zdania [zlosnik]

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

w 100%tach zgadzam się z mojojojo13, że z kolorowych brył które przedstawił Yetiii czarna wydaje się być największa

Cem dzięki za stronke z paletą kolorów - dzięki niej chyba w końcu na coś się zdecyduję

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ma może ktoś stronkę z kolorami do 124-ki please

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

mi najbardziej podobają się pastelowe, stonowane kolory w W123, w metalikach natomiast oprócz nieśmiertelnego- srebrnego, mocne dosyć ciemne barwy. Mam białego i troche mi się opatrzył.
Jedno jest pewne choćby Beczka była i "sraczkowata" to i tak wypucowana i błyszcząca ślicznie wygląda [zlosnik]

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

swój chłop

teope pisze:
otóż chciałbym prosić szanowną brać o zdanie w jakim kolorku beczka bedzie najefektywniej wyglądała - bo jak wiadomo nie każdy kolor pasuje do tego auta - dobrze by było aby wizualnie sprawiała wrażenie większej

Miałem podobny dylemat, więc pozwolę sobie dodać 3 grosze od siebie... ;)
Tak jak było to wielokrotnie mówione, ciemne kolory generalnie pomniejszają samochód. Patrzyłeś kiedyś na czarną i białą W140?

Ale warto zauważyć jeszcze inne rzeczy.
Czarny kolor efektownie wygląda na zdjęciach, ale na ulicy poniekąd "ukrywa" kształty samochodu. Z drugiej strony - podobnie jak inne ciemne - dodaje autu pewnej "tajemniczości", której nie uświadczysz przy b. jasnych barwach (735 Astralsilber, 737 Classicweiss).

Dodatkowo jeśli czarny to nie 040 Schwarz tylko 199 Blauschwarz (a tych jest chyba więcej), to w jasnym dziennym świetle samochód może wyglądać trochę jak "wyblakły czarny".

Niektóre kolory są chłodne, a inne ciepłe. Osobiście uznaję wyłącznie chłodne. Mam wrażenie że osoba jeżdżąca "ciepłym" autem (702 Rauchsilber, 473 Champagner, 441 Impala...) będzie postrzegana jako mało dynamiczna, oczywiście to mój odbiór.

Niektóre kolory są "głębokie" a inne "płytkie", tak jak - skądinąd fajny - samochód mojego ojca. Nie wiem czy wrażenie "płytkości" bierze się z jaskrawości, czy z nie-metaliczności lakieru. Auto jest w każdym razie czerwone i wiem już że tygodnia bym z takim nie wytrzymał... ;)

Wszelkie metaliczne lakiery srebrne i szare w mieście (zwł. jesienią/zimą) zlewają się z barwami asfaltu, chodników, murów, etc. Dla jednych może to być pożądany efekt, dla innych przeciwnie.

Warto zwrócić uwagę jak dany samochód wygląda w pogodny dzień, jak przy pochmurnym niebie, a jak w nocy przy świetle latarni (przy niektórych kolorach mogą to być znaczące różnice!). Wydaje mi się, że większą tendencję do zmienności mają lakiery metaliczne.

Kolor srebrny jest bardzo częsty w dzisiejszych czasach. Znów - może to być plus albo minus. Z kolei czarny to typowy "kolor dla super samochodu" - trochę banalne.

Cóż, ja ostatecznie ograniczyłem wybór do dwóch - 904 Dunkelblau i 122 Perlmuttgrau. 172 Anthrazitgrau już nie, bo ma w sobie "ciepłą" nutę, ponadto jest stanowczo za często spotykany.
No a później znalazłem tego 122, choć sam nie wiem jakim cudem... 8) [zlosnikz]

PS. Dlaczego zamieniłeś SEC-a na W123?!? (Twój podpis)

Ostatnio zmieniony czw maja 04, 2006 11:49 pm przez michal_5000, łącznie zmieniany 2 razy.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00