teope pisze:
otóż chciałbym prosić szanowną brać o zdanie w jakim kolorku beczka bedzie najefektywniej wyglądała - bo jak wiadomo nie każdy kolor pasuje do tego auta - dobrze by było aby wizualnie sprawiała wrażenie większej
Miałem podobny dylemat, więc pozwolę sobie dodać 3 grosze od siebie...
Tak jak było to wielokrotnie mówione, ciemne kolory generalnie pomniejszają samochód. Patrzyłeś kiedyś na czarną i białą W140?
Ale warto zauważyć jeszcze inne rzeczy.
Czarny kolor efektownie wygląda na zdjęciach, ale na ulicy poniekąd "ukrywa" kształty samochodu. Z drugiej strony - podobnie jak inne ciemne - dodaje autu pewnej "tajemniczości", której nie uświadczysz przy b. jasnych barwach (735 Astralsilber, 737 Classicweiss).
Dodatkowo jeśli czarny to nie 040 Schwarz tylko 199 Blauschwarz (a tych jest chyba więcej), to w jasnym dziennym świetle samochód może wyglądać trochę jak "wyblakły czarny".
Niektóre kolory są chłodne, a inne ciepłe. Osobiście uznaję wyłącznie chłodne. Mam wrażenie że osoba jeżdżąca "ciepłym" autem (702 Rauchsilber, 473 Champagner, 441 Impala...) będzie postrzegana jako mało dynamiczna, oczywiście to mój odbiór.
Niektóre kolory są "głębokie" a inne "płytkie", tak jak - skądinąd fajny - samochód mojego ojca. Nie wiem czy wrażenie "płytkości" bierze się z jaskrawości, czy z nie-metaliczności lakieru. Auto jest w każdym razie czerwone i wiem już że tygodnia bym z takim nie wytrzymał...
Wszelkie metaliczne lakiery srebrne i szare w mieście (zwł. jesienią/zimą) zlewają się z barwami asfaltu, chodników, murów, etc. Dla jednych może to być pożądany efekt, dla innych przeciwnie.
Warto zwrócić uwagę jak dany samochód wygląda w pogodny dzień, jak przy pochmurnym niebie, a jak w nocy przy świetle latarni (przy niektórych kolorach mogą to być znaczące różnice!). Wydaje mi się, że większą tendencję do zmienności mają lakiery metaliczne.
Kolor srebrny jest bardzo częsty w dzisiejszych czasach. Znów - może to być plus albo minus. Z kolei czarny to typowy "kolor dla super samochodu" - trochę banalne.
Cóż, ja ostatecznie ograniczyłem wybór do dwóch - 904 Dunkelblau i 122 Perlmuttgrau. 172 Anthrazitgrau już nie, bo ma w sobie "ciepłą" nutę, ponadto jest stanowczo za często spotykany.
No a później znalazłem tego 122, choć sam nie wiem jakim cudem...
PS. Dlaczego zamieniłeś SEC-a na W123?!? (Twój podpis)