MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 11:24 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Kupiłem mesia z przyciemnianymi szybami (przednia ciemna, tylne mocno ciemne, boczne przednie też przyciemnione, ale mniej niż tylne). Tuning szyb wykonany w profesjonalnym zakładzie w Sandomierzu. Nawiasem mówiąc czarny mesio + czarne szyby wygląda dość ciekawie. Na przyciemnienie mam certyfikat zgodności z normą z zakładu tuningowego (profesjonalna robota). Czy ktoś jeździ z takimi szybami i miał jakieś przygody z policją?
Jak się zachowują policjanci podczas kontroli widząc taką czarną Afrykę? :o

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

zapodaj fotki auta to ci powiemy [oczko]

wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
mobi pisze:
Tuning szyb wykonany w profesjonalnym zakładzie w Sandomierzu.

Policję specjalnie nie interesuje czy osoba która przyciemniała szyby robiła to pierwszy raz w życiu, czy też robi to codziennie i utrzymuje za to rodzinę. Poważnie.

mobi pisze:
Nawiasem mówiąc czarny mesio + czarne szyby wygląda dość ciekawie.

Kwestia gustu - jak kupiłem Golfa, to na drugi dzień pół dnia spędziłem z nożykiem technicznym w ręce, mozolnie zeskrobując folię z okien, i zastanawiając się "po co ktoś to zrobił?".

mobi pisze:
Na przyciemnienie mam certyfikat zgodności z normą z zakładu tuningowego (profesjonalna robota).

Ważne jest, czy masz certyfikat na zgodność z przepisami ruchu drogowego.

mobi pisze:
Czy ktoś jeździ z takimi szybami i miał jakieś przygody z policją?
Jak się zachowują policjanci podczas kontroli widząc taką czarną Afrykę? :o

Drogówka nie kocha właścicieli samochodów, które nie pozwalają na obserwację co się dzieje w środku podczas kontroli drogowej - nie wiadomo czy któryś z pasażerów w danym momencie nie celuje z gnata do mundurowego, i samo to buduje poważną niechęć do takich przeróbek. I dalej to już na dwoje babka wróżyła - zabierze dowód rejestracyjny, czy nie zabierze... Niektóre patrole mają mierniki przepuszczalności światła, i dopiero na podstawie wyników badania takim urządzeniem podejmują decyzję, a inni się nie pitolą, tylko jadą po DR od razu.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

boczne i przednie nie moga byc przyciemniane i tyle.koniec dyskusji.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Przednia nie może być przyciemniona. Boczne przednie mogą na tyle, aby przepuszczały 70% światła. Tylnie możesz mieć nawet zamalowane. Najlepiej jakbyś zrobił jakoś pomiar przepuszczalności (może zagadaj z jakimś Panem milicjantem [zlosnik] ). Policja na prawdę zwraca na to uwagę i jeśli przednia faktycznie jest przyciemniona, a poczne zatrzymują więcej niż 30% światła to przy kontroli mogą być kłopociki.
Pozdrawiam

Tytuł:
postmajtek

dobry,
pytanie odnosnie takich szyb - czy ktos wie gdzie szybko i tanio mozna sie pozbyc folii z szyb (warszawa) ?
kolezanka kupila auto "wyposazone" w przyciemnione szyby i chce sie pozbyc tego ozdobnika.
ewentualnie przy pomocy jakich narzedzi zdjac folie samemu by nie porysowac szyb?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wg mnie przyciemniane szyby w meśku mogą wyglądać dobrze

wydaje mi się że przednia i boczne szyby na wysokości kierowcy powinny mieć przepuszczalność światła rzędu 75% reszty szyb może nawet nie być

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

majkel pisze:
dobry,
pytanie odnosnie takich szyb - czy ktos wie gdzie szybko i tanio mozna sie pozbyc folii z szyb (warszawa) ?
kolezanka kupila auto "wyposazone" w przyciemnione szyby i chce sie pozbyc tego ozdobnika.
ewentualnie przy pomocy jakich narzedzi zdjac folie samemu by nie porysowac szyb?

kumpel opalarką podgrzewał i pięknie zeszło(może suszarka też da rade)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ja sie zastanawialem nad takim countrytuningiem ale dalem sobie spokoj. chodzi o ddrowcow, ktorzy jak poparzeni atakuja takie auta. na granicy sobie moze buc rzucic okiem przez szybke do bagaznika (kombi) i do srodka, a na autostradzie juz kilka razy widzialem jak trzepia takie mniej przejrzyste autka...

nie zmienia to jednak faktu, ze ciemne szyby maja swoj country urok :)

Dodano po 1 minutach.:

Cytuj:
kumpel opalarką podgrzewał i pięknie zeszło(może suszarka też da rade)

tak moze byc, poniewaz jak zakladaja, tez grzeja folie, aby przylegla...

Ostatnio zmieniony wt kwie 25, 2006 3:44 pm przez BamBam, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

majkel pisze:
przy pomocy jakich narzedzi zdjac folie samemu by nie porysowac szyb?

Proszę :

http://www.w114-115.org.pl/forum/viewto ... iane+szyby

A w przyszłości polecam opcję " SZUKAJ " , to działa, naprawdę... [zlosnik]

Tytuł:
postmajtek

pewnie ze szukanie dziala - kwestia pozostaje dobrania odpowiedniej frazy by ukazaly sie wyniki :)
no nic. na razie kolezanka stwierdzila, ze posiedzi z nozykiem modelarskim w weekend i poskrobie we wlasnym zakresie.

http://gameads.gamepressure.com

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

też myślałem kiedyś nad przyciemnieniem szyb ale jak poczytałem ile może być z tym problemów to dałem sobie spokój, swoją drogą ciekaw jestem czy tylko u nas policja tak sciga za przyciemnianie szyb ?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

tam gdzie muszą to ścigają podobnie, tak chyba jest w niemczech ,a całkiem na odwrót jest (ponoć od paru miesięcy już nie) u ruski gdzie wszystkie szyby mogą być czarne tylko niejestem pewien co do przedniej i tam też przyciemnia nawet policja :) ale teraz chyba zmieniło się prawo i też mają ograniczenia, tak ruscy mówią.
swoją drogą też bym se przyciemnił szyby ale w w123 mi niepasują jakoś niewiem czemu

Tytuł:
swój chłop

Dzięki wszystkim za odzew. Takie ciemne szyby to pewne plusy i minusy. (ten mesio nie jest jedynym pojazdem w mojej stajni). Dotychczas jeździłem samochodami z lekko przydymionymi szybami. Chciałem spróbować pewnej odmiany.Jazda nim w słoneczną pogodę jest przyjemna - w dni pochmurne i po zmroku to tak jak w ciemnych okularach. Akurat ten mesio jest cały czarny i z tymi przyciemnionymi szybami uważam, że wygląda jak na mesia przystało rzekłbym z pewnym fasonem. Widziałem samochody o jasnym kolorze blach z przyciemnionymi szybami - moim zdaniem nie do końca było to. Fotki wrzucę jak skończę Go remontować . [smiech]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mobi, koledzy mają rację: są normy na przepuszczalność światła i tyczą się one szczególnie szyby przedniej. nie pamiętam, ale jest to chyba właśnie tak:
Yetiii pisze:
wydaje mi się że przednia i boczne szyby na wysokości kierowcy powinny mieć przepuszczalność światła rzędu 75% reszty szyb może nawet nie być

problem z przyciemnianiem polega na tym, że nawet jeżeli folie mają certyfikat zgodności, to już naklejone na szyby przestają go mieć, ponieważ współczynniki się sumują.
jeżeli folia ma np. 70% przepuszczalności światła, to przyciemniona nią szyba ma już max 60%, bo czysta biała szyba od producenta ma przepuszczalność w granicach 90%. dlatego właśnie można jeździć (zgodnie z prawem) jedynie z szybami przyciemnianymi fabrycznie.
sprawa z policją wygląda tak, że zabiorą ci dowód i będziesz musiał pojechać na badanie techniczne, ktorego twoje szyby nie przejdą (chyba że "po znajomości")
pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00