Znalazłem niedawno w domu pewne stare dokumenty. Nie wiem skąd się u mnie znalazły, ale są ciekawe. Są to między innymi dokumenty imienne: dwa dowody osobiste z 1930 roku, książeczka obrachunkowa z 1933 r., duittungstarte (jakiś niemiecki dokument z 1941 r.), zaświadczenie repatriacyjne o przybyciu z Niemiec do Polski w 1945 roku, świadectwo ukończenia szkoly podoficerskiej z 1937 r., uznanie za mistrza krawiectwa z 1925 r., dowód (polisa) ubezpieczeniowa z 1927 roku, Entlassung-Zeugniss (?), certyfikat posiadania 1 akcji o wartości 50 $ Polsko-Amerykańskich Linii Żeglugowych. Sa także dokumenty na okaziciela - banknoty
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
: polskie marki i złotówki (1916-1965), rosyjskie ruble i czerwońce (1898-1937) oraz niemieckie marki (1910-1933) oraz obligacje państwowe z 1946 roku.
Postawiłem przed sobą dość trudne zadanie - chciałbym dokumenty imienne przekazać ich właścicielom (jeśli jeszcze żyją) lub ich dzieciom. Z pewnością będą wspaniałą pamiątką, a kto wie, może czegoś nowego się dzieci dowiedza o rodzicach? Większość z tych osób zamieszkiwała w moim regionie, tak do 50 km, więc nie tak źle

Najpierw Urzędy, adresy, a potem wycieczki i zdumione miny, pewnie już potomków.
Zobaczymy co się uda z tego zamiaru zrobić.
Jeśli jest ktoś zainteresowany jakimiś z tych dokumentów (bankonoty i inne nie imienne) to prosze o kontakt.
Kilka zdjęć: