MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 31, 2025 10:09 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Jak w temacie. Jak zebzepieczyć Mercedes przed kradzieżą? Alarmy imobilizery? Czego sami używacie co polecacie? Mam na myśli oczywiście zebezpieczenie przed kradzieżą całego samochodu. Bo to, że ktoś mi go splądruje jakoś przeżyje [szalone] (byle nie poniszczył). Czy coś takiego jak laga na kierownicę ma w ogóle sens? Miejsce w garażu pod kamerką już mam [zlosnik]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Sciągaj fajki ze swiec na noc [zlosnik] albo albo hmmm spij w nim :P (ja w takiej furze bym spał) pozdro [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Weż opcję :szukaj: był ten temat parę razy na forum. [oczko]

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Były takir tematy, ale... Czy sądzisz, ze Ktoś opisze Ci swoje zabezpieczenia antykradzieżowe na forum ogólnodostępnym, gdzie wgląd może mieć takze potencjalny złodziej [oczko] ??

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ja mam garaż z podpieciem do systemu alarmowego. :)

Tytuł:
swój chłop

Cytuj:
Były takir tematy, ale... Czy sądzisz, ze Ktoś opisze Ci swoje zabezpieczenia antykradzieżowe na forum ogólnodostępnym, gdzie wgląd może mieć takze potencjalny złodziej ??

nawet mi przez głowę nie przeszło ponieważ chciałem usłyszeć tylko opinie na temat standartowych zabezpieczeń. Czy jest sens w ogóle pakować pieniądze w tego typu zabiegi. Alarmy na pilota, lagi, immobilizery itp. To chyba nie jest specjalne tajne, bez przesady.
Cytuj:
Weż opcję :szukaj: był ten temat parę razy na forum.

Opcji szukaj też użyłem, ale prawdę mówiąc oprócz opini, że najlepsze są "samoróbki" nic konkretnego nie znalazłem. A mi chodzi o rozwiązania standartowe żeby mi jakis byle frajer blokers w sk8towych spodniach sie nie "przejachał" autem. I w ogóle wasze opinie: czy powinno piszczeć i mrugać czy powinno dawać dyskretnie znak na pilota, że ktos manipuluje przy samochodzie i wtedy za kija od golfa 9tke iron i w morde na przykład [2na1]

A "magiczny pstryczek elektryczek" i tak zrobię swoja drogą;)

---- Ex W124 QP "Nietoperz" -----

--------- W140 "Helga" -----------

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Frozen.Vodka pisze:
nawet mi przez głowę nie przeszło ponieważ chciałem usłyszeć tylko opinie na temat standartowych zabezpieczeń. Czy jest sens w ogóle pakować pieniądze w tego typu zabiegi. Alarmy na pilota, lagi, immobilizery itp. To chyba nie jest specjalne tajne, bez przesady

Standardowy alarm jest dobry właśnie na takich gnojków, którzy dla zabawy chcą zabrać autko... W sumie lepiej żeby wyło niż stało narażone na kradzież bez żadnych zabezpieczeń... Załóz standardowy alarm z imo i do tego dołóż jakąś samoróbkę...
Frozen.Vodka pisze:
Opcji szukaj też użyłem, ale prawdę mówiąc oprócz opini, że najlepsze są "samoróbki" nic konkretnego nie znalazłem

Jak myślisz dlaczego ?? [zlosnik] Chyba jednak miałem trochę racji w pierwszym poście [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

wiarus senior

a ja radze alarm z powiadomieniem na pilota ktory sie nosi przy sobie! troche to kosztuje ale odkad sobie go zalozylem spie w miare spokojnie! zasieg jest calkiem niezly nawet jak auto stoi kilkadziesiat(teren zabudowany) do kilkuset metrow(niezabudowany)od wlasciciela. na pilota dostaje kazdy komunikat co sie dzieje z autem! czy otwarte drzwi,czy wybita szyba czy ktos nim odjezdrza! wtedy z pilota naciskam guzik i auto wylaczam. tak samo moge go z pilota uruchomic i mam w zimie male "webasto" [smiech]

pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Panowie! Jeśli moge cos podpowiedziec ze swoich doswiadczeń - generalnie immobilisery i inne tego typu zabawki niewiele daja poza lepszym samopoczuciem uzytkownika - immo mozna latwo oszukac - na rozne sposoby. Wierzcie mi - dobremu zlodziejowi zajmuje to doslownie chwilke. alarmy to samo. Generalnie - najlepiej zrobic sobie samemu ukryte gdzies odciecie zaplonu itp. Podpiac sie w kable w niezbyt dostepnym miejscu a potem sprytny pstryczek.

Jak chcecie zeby zlodziej mial ZONKA jak wsiadzie juz do waszej furki to zarzuccie stacyjke od w201 (190) nie do ruchniecia przez zlodzieja. Czemu? Cienki kluczyk i dlugi, frezowany - generalnie chodzi o to ze zaden grat nie podejdzie - a jesli juz to sie po prostu zlamie bo jest za cienki. Z tego co wiem w 190 to zmora i koszmar zlodzieja. W w124 jest zupenie inaczej - pomimo niby - zabezpieczenia w postaci bardzo twardej zapadki ktora wchodzi w miejsce wyciete na kluczu przy glowce (tam klucz jest najwezszy) to jest olbrzymia dziura na wlozenie grata - a jak jest dobrze zrobiony to bez problemu ja przekrecasz. Do w124 mozna wlozyc sam wklad od w 190, natomiast do w 123 trzeba cala stacyjke.

Acha - ja po prostu naprawiam takie rzeczy.

So Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz ?..."

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Troche to smutne że te standardowe zabezpieczenia są do kitu, pociesza mnie jedno ze coraz mniej samochodów jest kradzionych, kumpel mówił mi ze w gazecie przeczytał ze juz nawet coraz mniej się opłaca rozbieranie fur na części bo ludzie wola sprowadzic złom na czesci niż kupować same czesci na szrocie. Trzeba się jakoś pocieszać :)

Tytuł:
wiarus senior

Tomek pisze:

no to twoje szczescie ze sie usprawiedliwil bo tak jak zes to przedstawil to juz chcialem [2na1] [oczko]

Tytuł:
swój chłop

aegm pisze:
Tomek pisze:

no to twoje szczescie ze sie usprawiedliwil bo tak jak zes to przedstawil to juz chcialem [2na1] [oczko]

Po przeczytaniu swojego tekstu doszedlem do wniosku ze roznie moze go ktos odebrac, dlatego dopisalem na koniec :lol:

W razie gdyby ktos mial jakies problemy w tej materii sluze pomoca on-line

My friends all drive Porsches, I must make amends.

Worked hard all my lifetime, no help from my friends,

So Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz ?..."

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00