MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 31, 2025 10:26 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Witam, cała niedziela: najpierw 123 do góry i elegancko pęknięta przednia sprężyna strzeliła w ziemię (stałem daleko ;) -przy drzwiach, potem już tylko cięcie, wiercenie, spawanie i niby nowy ściągacz był gotowy, ale niestety nie zdał egzaminu i nowych włożyć nie mogę... :( a chciałbym przeżyć, tę operację ;) -może ktoś z szanownych kolegów (z W-Wy) posiada ściągacz z prawdziwego zdarzenia i pożyczyłby na 2 dni?

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Ostatnio zmieniony ndz kwie 02, 2006 12:45 pm przez Janfocus, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran

"A nie mówiłem?" [zlosnik]
Kolega jednak posłuchał rad Komina. A trzeba pamiętać, że wszelkie naprawy w Kominowym wykonaniu, to połączenie makgajweryzmu z survivalem w warunkach ekstremalnych [hehe]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

wojz - nie do końca
radze jednak korzystac z zakladow mech., bo sprezyny w MB to nie to co w CC [zlosnik] i sciagacze musza byc naprawde dobre :)
najlepiej samorobki z zapasem wytrzymalosci, bo kupne zwykle po kilku wymianach nalezy wywalic

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

No i mały sukces jest :) -przeżyłem
Sprężyna zmieniona, drugą zajmie się warsztat -tak na razie planuję, skoro mogę już odjechać :)... A do tego mój Niszczyciel ma nowy termostat (temperaturka 90 st że hej), nowe oleje: silnik skrzynia (to co wylałem z tych podzespołów nie przypominało oleju, ale przynajmniej w skrzyni (jak sądzę po skrawkach koloru czerwonego) najprawdopodobniej był zalany olej do automatów), jednak najbardziej obawiam się tego co znajdę w moście, bo na razie złamałem klucz chcąc korki poodkręcać... (to na pewno nie świadczy o tym że nie był regularnie olej zmieniany ;), są też niestety minusy prac -szlak trafił migacze (znaczy nie działają)... A i zapomniał bym o najważniejszym -jazda z otwartym szyberdachem :))))))))))))))))

ex 353W'87

Tytuł:
weteran

Janfocus pisze:
No i mały sukces jest -przeżyłem

Do trzech razy sztuka :D ;) (albo do siedmiu, ale to chyba tylko u kotów działa [zlosnik] )

Janfocus pisze:
nowe oleje: silnik skrzynia (to co wylałem z tych podzespołów nie przypominało oleju, ale przynajmniej w skrzyni (jak sądzę po skrawkach koloru czerwonego) najprawdopodobniej był zalany olej do automatów)

I bardzo dobrze, że był ATF - taki ma tam być!! Jak wlałeś jakiś inny, to spuść go natychmiast, bo zarżniesz skrzynię.

Janfocus pisze:
najbardziej obawiam się tego co znajdę w moście, bo na razie złamałem klucz chcąc korki poodkręcać... (to na pewno nie świadczy o tym że nie był regularnie olej zmieniany

Może to i lepiej.... Zdanie są podzielone n.t. wymiany oleju w mercedesowskim moście.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

wojz pisze:
I bardzo dobrze, że był ATF - taki ma tam być!! Jak wlałeś jakiś inny, to spuść go natychmiast, bo zarżniesz skrzynię.

Janfocus napisał:
najbardziej obawiam się tego co znajdę w moście, bo na razie złamałem klucz chcąc korki poodkręcać... (to na pewno nie świadczy o tym że nie był regularnie olej zmieniany

Może to i lepiej.... Zdanie są podzielone n.t. wymiany oleju w mercedesowskim moście.

Wlałem ATF :D
co do mostu, obawiam się bardzo, bo lekko kapie spod przedniego siemeringu (czy jak to się tam pisze ;) ) i nie wiem jak długo tak kapie...
ja jestem z tych co zmieniają płyny...

Dodano po 10 godzinach. 32 minutach.:

migacze naprawione -winny był przerywacz, po wyczyszczeniu styków i wymianie elektrolitów śmiga że hej, jakby Ktoś potrzebował pomocy w rozebraniu takowego to służę -wprawa gwarantowana... :)

ex 353W'87

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00