Witam wszystkich, jako nowy użytkownik forum.
Od niedawna jestem właścicielem pięknego białego Mercedesa W123 230 z 1978 roku. Pod maską w prawdzie siedzi 2.0 od W124 z '89, ale motor 230 jest także w moim posiadaniu i miejmy nadzieję, że któregoś dnia wróci na miejsce. Beczka jest piękna i sprawuje się doskonale (jak to MB), ale systemowi rejestracji pojazdów daleko jeszcze do takiego stanu... Oczywiście wina leży po mojej stronie, bo nie zająłem się sprawą odpowiednio wcześnie, jednak zawsze zastanawiałem się skąd mam wiedzieć rzeczy, które dla pań urzędniczek są tak oczywiste...
Problem mój jest następujący:
Nie przerejestrowałem samochodu w ciągu 30 dni od daty zakupu. Podejmując pewne kroki w stronę zmiany tego stanu dowiedziałem się że oznacza to że muszę przyjąć ubezpieczenie poprzedniego właściciela. Wszystko niby dobrze z tym że wiąże się to z wyrównaniem stawek, a jak mi skrzętnie wyliczyła pani w oddziale PZU musiałbym dopłacić ponad 2,5 tysiąca. Trudno się dziwić - poprzedni właściciel miał zniżki 50%, 60% i 70% i płacił 550zł rocznie... Jestem młodym kierowcą, więc wiem że dla mnie ubezpieczenie nie będzie tanie, do tego OC poprzedniego właściciela jest ważne do grudnia, jednak jak poszedłem do ubezpieczyciela, to znalazł mi najtańszą opcję za 1,5 tyś./rok. Jest to różnica, szczególnie że PZU i tak mnie w końcu dopadnie i każe zapłacić różnicę stawek.
Pytanie: co mam zrobić?
Przychodzą mi na myśl dwa rozwiązania:
1. Każdą umowę i tak można rozwiązać, ale nie wiem w tym przypadku jak i na jakich zasadach....?
2. Może jest jakaś możliwość typu 'darowizna dla babci' która ma zniżki i będzie musiała dopłacić mniej. Nie jest to dla mnie rozwiązanie najlepsze, ze względu na osobistą sytuację w tym temacie, ale nadal możliwe. Mimo to także potrzebuję pomocy 'jak?'.
Jest także drugi problem...
Oprócz terminu 30-dniowego, jest jeszcze drugi - 14-dniowy na zapłacenie podatku w urzędzie skarbowym. Tak, tego też nie uregulowałem. Umowa została podpisana na kwotę poniżej 1000zł. W tym wypadku także nie wiem jak mam postąpić i jakie są procedury.
Są to pierwsze moje przygody z rejestracją itp, więc dopiero uczę się tego jakże wspaniałego systemu. Widząc jednak ile niektórzy na forum mają/mieli samochodów sądzę że znajdzie się ktoś kto da radę moim problemom. Na to liczę
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.