MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 31, 2025 3:10 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 2336868
Wydarzenia w naszym kraju często wystawiają na próbę nasz patriotyzm i wiarę w lepsze jutro.

My motomaniacy mamy chyba szczególnie wiele powodów do narzekań
i vendett ;)

Mam propozycję abyśmy wykorzystali tą energię i stworzyli wątek albo dział poświęcony ciekawym i mniej znanym miejscom w Polsce.

Przyznaję się, że jest wiele miejsc "z programu obowiązkowego", które znam tylko z nazwy - tak z głowy to Spisz,
Góry Sowie czy to tajemnicze Borne Sulinowo, o którym słyszałem nawet od obcokrajowców.

"Szczelamy" gigabajty zdjęć przyrody i wypalamy tankowce paliwa jeżdżąc po kraju, więc możnaby utrwalić wrażenia + wskazówki gdzie się zatrzymać, co i za ile zjeść, albo gdzie się w ogóle nie pakować.

Tel. 668 459 362

Ostatnio zmieniony śr lut 15, 2006 10:31 am przez Leszek3.0, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ciekawa inicjatywa :) Popieram z całego serca [ok]. Póki co tułam się z aparatem po stolicy co by "zdjąć" jak najciekawsze miejsca, ale kiedy wyruszę w Polskę i znajdę okoliczności warte rekomendacji lub przestrogi przed nimi, z pewnością je tu umieszczę. Raz jeszcze brawo za pomysł [ok]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wątek przeniosłem z "Sugestie i opinie o forum".
Jeśli ma ożyć, niech to będzie tu [ok]

Pozdrawiam,

misiek

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Świetny pomysł [ok] ,mozna go wykorzystywać jadąc obejrzeć samochód ,którym jesteśmy zainteresowani [zlosnikz]
Jeśli się rozczarujemy(co w moim przypadku jest nagminne [zlosnik] ) to zawsze krajobraz i dobry obiad ,choć trochę zrekompensują nam trudy podróży .
[oczko]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

REEE WEEE LAAA CJAAAA, super pomysł.

często w moim przypadku było tak, że przychodzilo niedzielnie przedpołudnie i chęć krótkiej wycieczki i wtedy problem, bo fajnych miejsc w Polsce nie brakuje, ale często są za daleko jak na jednodniowy wypad a te w okolicy już dawno zwidzone.

fajnie byłoby gdyby udało sie utrzymać porzadek w tym wątku, myślę tu o formie

- propozycja miejsca (krótki opis lokalizacji, odległość od większych miejscowości, kierunek itp. może jakiś link do strony danego miejsca)
+ jakiś komentarz osob które faktycznie znają to miejsce.

Ostatnio zmieniony śr lut 15, 2006 12:55 pm przez SKOWRON, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Odnośnie Bornego Sulinowa - przez kilka lat mieszkał tam mój ojciec i miałem okazję go tam odwiedzić. Borne Sulinowo dopiero od 1993 roku ma statut miasta i to bynajmniej nie dlatego, że nagle się rozrosło - przed 1992 w ogóle nie było go na mapach ;) Jechałem tam w odwiedziny niedługo po tym jak powstała pierwsza nowa dzielnica - jeszcze wtedy nie bardzo dało się znaleźć mapę, na której by to miasto było uwzględnione - na wszystkich był po prostu otaczający miasto las.
Przez długi okres miasto było w posiadaniu Niemców - znajdowała się tu między innymi II Oficerska Szkoła Artylerii Wehrmachru - w 1945 zostało przejęte przez Rosjan, którzy zostali tu przez prawie 50 lat, aż do 1992 roku. W Bornem Sulinowie utworzono najlepiej strzeżoną bazę Północnej Grupy Wojsk - dlatego miasto tak długo pozostało ukryte.

" W ewidencji gruntów gminy Silnowo obszar ten figurował jako tereny leśne i był w rzeczywistości wyjęty z pod polskiej jurysdykcji, wycięty ze struktury terytorialnej kraju.
Rozszerzono i „uszczelniono” cały teren, w skutek czego przestały istnieć wsie znajdujące się na obrzeżach poligonu: Dudylany (Doderlage), Płytnica (Plietnitz), Przełęg (Knacksee), Sztajnford (Steinforth).

W październiku 1992 roku wyjechał ze stacji kolejowej Borne Sulinowo ostatni wagon z żołnierzami około 15-to tysięcznego kontyngentu 6 Gwardyjskiej Witebsko-Nowogrodzkiej Dywizji Zmechanizowanej Armii Federacji Rosyjskiej. Tak zakończył się „okres rosyjski” w burzliwych dziejach Bornego Sulinowa." (http://www.bornesulinowo.pl/Historia/historia.htm)

Jeżeli chodzi o osobiste wspomnienia to najbardziej utkwiła mi w pamięci jeszcze nie zburzona wtedy rosyjska część miasta. Strasznie dziwne uczucie - mnóstwo bloków z rosyjskimi nazwiskami w domofonach, rosyjskich reklam itd. W wielu mieszkaniach znajdowały się jeszcze meble i różne przedmioty pozostawione w pośpiechu - niestety wszystko co wartościowe, jak to w Polsce, szybko znalazło właścicieli. W każdym razie cała dzielnica wyglądała tak jakby przed chwilą została opuszczona.

Dość ciekawa była też wyprawa na grzyby - wystarczyło odrobinę zapuścić się w las aby zobaczyć liczne ślady burzliwej historii miasta - między innymi okopy, łuski, oraz liczne niewypały (w czasie mojego pobytu jeden z "kolekcjonerów" niewypałów wysadził swój dom w powietrze :-? ), ogólnie wrażenie takie, jakby żołnierze dopiero przed chwilą opuścili ten teren.
Znajduje się tam również jezioro Pile o powierzchni 1000 hektarów - można się poczuć jak nad morzem ;). Krótko po moim wyjeździe była akcja oczyszczania jeziora - wyciągnięto niesamowite ilości sprzętu - od karabinów po całe czołgi.

Ogólnie jeżeli ktoś ma możliwość to naprawdę warto to miejsce odwiedzić - nie wiem na ile zostało ucywilizowane, ale z pewnością dalej jest pełno ciekawych miejsc, jak np. rosyjski cmentarz (z pomnikiem grożącej ręki trzymającej karabin). Gorąco polecam odwiedziny, sam chyba też się kiedyś jeszcze skuszę ;)

Tytuł:
wiarus junior

Amatorom mocnych wrażeń polecam kolekcje obrazów w kościele w Sandomierzu.Dzieci raczej niech zostaną na zewnątrz......

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ja polecam zamek CZOCHA (okolo 40km na wschod od Zgorzelca, w okolicach miejscowosci Lesna), pieknie polozony i nawet dobrze utrzymany. Krecili tam polski film "Gdzie jest general?".

Mialem tam swoje wesele, a te przejscia i lochy do dzis pozostaly w pamieci :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

agaj666 pisze:
Amatorom mocnych wrażeń polecam kolekcje obrazów w kościele w Sandomierzu.Dzieci raczej niech zostaną na zewnątrz......

Co jest na tych obrazach? [szok] [szok]

Tytuł:
weteran

Ricco-HoldingPL pisze:
Co jest na tych obrazach?

Skoro to w
agaj666 pisze:
kościele
to pewnie nie to, co myślisz [hehe] [oczko]

Tytuł:
wiarus junior

Pojedż to zobaczysz...........Raczej PRZED śniadaniem.Dość makabryczne widoczki.Więcej nic nie powiem żebyście mi robili nawet to co tym na obrazach;).

Nie podoba ci się mój styl jazdy?Zejdź z chodnika....

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

agaj666 pisze:
Pojedż to zobaczysz...........Raczej PRZED śniadaniem.Dość makabryczne widoczki.Więcej nic nie powiem żebyście mi robili nawet to co tym na obrazach;).

A który to kościół, bo tam jest kilka? [cool]

Tytuł:
wiarus junior

a tego to juz nie pamietam ale miasto niewielkie wiec ............w droge:)
Polecam tez Szczeliniec.Przecudnej urody górka,łatwa do zdobycia i łatwo na niej zabłądzić":)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

agaj666 pisze:
Dość makabryczne widoczki

Cytuj:
Na predelli
przedstawiono sceny męczeństwa św. Szymona Ap. i św. Tekli.

info stad: http://www.sandomierskie.com/Sandomierz ... pawel1.htm

Obrazek

'08/09 Citroen C3 1,4 16V sx pack - z salonu :)

Tytuł:
wiarus junior

Suchy opis nie oddaje tego co można zobaczyć.......i sfotografować ale bez flesza:)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00