zebda pisze:
stanleym126 pisze:
tak trochę o ASB i poziomie oleju przy okazji
Bardzo ważną czynnością podczas kontroli stanu oleju jest zbadanie jego koloru i klarowności. Musi być on czerwony (jak wino) i czysty. Mętny olej ze zmianami koloru o zapachu spalenizny świadczy o przepracowaniu i jego konieczności wymiany.
Auto z automatyczną skrzynią biegów możemy uruchomić i zgasić tylko jeśli skrzynia ustawiona jest w pozycji P lub N. Aby wyłączyć silnik, zaciągamy ręczny, przesuwamy dźwignię w pozycję P, gasimy silnik, po czym zwalniamy ręczny. Jeśli nie zaciągniemy hamulca ręcznego, przed przełączeniem skrzyni w pozycje P niewielki obrót kół napędzanych spowoduje silne naprężenie zapadki w układzie blokującym koła. Może to mieć wpływ na utrudnioną zmianę pozycji skrzyni podczas ponownego odpalenia silnika. Pozycji N możemy używać przy dłuższych postojach na terenie płaskim aby odciążyć skrzynię. Przy ustawionej pozycji N możemy pchać auto
Czy w W124 jest tak samo??? Co sie stanie jak wylacze na D? Czy cos sie dzieje ze skrzynia??? Pare razy wylaczylem na D z zapomnienia, potem tylko na wylaczonym sinliku przesuwalem na P zeby moc wyjac kluczyk...na N nie chce on wyskoczyc ze stacyjki!!!
Jak jest z tym recznym i wrzucaniem z D na P, przeciez zeby zmienic bieg musze wcisnac hamulec, czy na wcisnietym hamulcu kola mogą się poruszyc w jakikolwiek sposob???
No i ten kolor oleju, ja mam texaco dextrona (hmmm...chyba II, nie sadze ze jest to III, nie pamietam opakowania jakie mam w bagazniku), olej jest nalany okolo 2 tysiecy temu i jak wyciagam bagnet to jest on klarowny, raczej jakby bezbarwny!!!???
No a pozatym mam problem z tym sprawdzaniem oleju bo go na bagnecie nie widac (przez te przezroczystosc), a palcem trudno wyczuc kiedy tak naprawde zaczyna byc slisko! I wychodzi mi tak jakbym mial troszke za duzo (a nalewal mechanik przeciez mi ten olej co sie zna ponoc).
Na pozycji P załącza się obejma zaciskowa (taki hamulec) i na tej pozycji auto stoi w miejscu.Wrzucając w czasie jazdy na D poz.P mozna uszkodzić skrzynię,ponieważ obejma zaciska się na bębnie i w skrzyni nastepuje zgyrzt i auto staje dęba.To jest niedopuszczalne.pozycję P mozna włożyć tylko jak auto stoi.
Odnośnie blokady kluczyka to dokładnie nie wiem,ale widziałem u szwagra w W124 automat taką sytuację,że automat elektrycznie jest połączony ze stacyjką (chyba dla bezpieczeństwa może jak dzieci nieraz grzebią)i jak nie przękręci się kluczyka w stacyjce to wybieraka biegów nie mozna wyjąć z poz.P ale tym sie bliżej nie interesowałem.
O ile wiem to Dextron II jest czerwony.Nie wiem jaki kolor ma III, a może masz zalany jakiś syntetyczny.W zasadzie 124 powinien pracować na D II.(a nalewal mechanik przeciez mi ten olej co sie zna ponoc)
Oni ponoć się wszyscy tak znają,widać to później na forum.