MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn wrz 08, 2025 2:57 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Czy uważasz że użytkownicy forum powinni stosować się do zasad ortografii i interpunkcji?
Czas głosowania minął pt sty 06, 2006 10:54 am
Zdecydowanie tak. 51%  51%  [ 20 ]
Tak, ale nie przeszkadzają mi błędy 28%  28%  [ 11 ]
Nie mam zdania. 3%  3%  [ 1 ]
Nie ma to większego znaczenia dla poruszanych tematów 18%  18%  [ 7 ]
Nie 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów: 39
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Rozpoczynam nowy wątek bo irytują mnie pewne sprawy.

Wookee pisze:
No to się nie czepiaj, bo to...
- to z wątku o pokrowcach. Chodzi o moje zwracanie uwagi na błędy ortograficzne.

Chyba jednak zacznę bo widzę, że jest co raz gorzej a większość zasłania się dysleksją lub tym, że jest to forum techniczne a nie ortograficzne. Jeśli wielu abnegatom nie chce się wstawiać przecinków czy wysilić by sprawdzić pisownię (dla własnego dobra) to nie dziwcie się, że adyslektyk będzie zwracał na to uwagę. Normą także staje się nie używanie polskich znaków diakrytycznych. Nie sztuką jest poprawiać czyjeś błędy, sztuką jest oduczyć ich popełniania. Wydaje mi się, że każdy z nas powinien iść do przodu a nie biernie przyjmować zastane sytuacje. Połączenie przyjemnych tematów, jakimi niewątpliwie są te o Mercedesach, z doskonaleniem swojej pisowni to połączenie idealne.
Czekam na wasze opinie.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

wiarus junior

filippo pisze:
Chyba jednak zacznę bo widzę, że jest co raz gorzej a większość zasłania się dysleksją lub tym, że jest to forum techniczne a nie ortograficzne.

Proszę o przeanalizowanie ostatniej części zdania -nie sposób się z nim nie zgodzić
filippo pisze:
Jeśli wielu abnegatom nie chce się wstawiać przecinków czy wysilić by sprawdzić pisownię (dla własnego dobra) to nie dziwcie się, że adyslektyk będzie zwracał na to uwagę.

Proszę nam zwracać każdy inteligentny człowiek przyjmie to z pokorą -jednak istotny jest sens wątku a nie dążenie do czystej formy.Często za cenę zagmatwania tego watku.

filippo pisze:
. Nie sztuką jest poprawiać czyjeś błędy, sztuką jest oduczyć ich popełniania. Wydaje mi się, że każdy z nas powinien iść do przodu a nie biernie przyjmować zastane sytuacje. Połączenie przyjemnych tematów, jakimi niewątpliwie są te o Mercedesach, z doskonaleniem swojej pisowni to połączenie idealne.
Czekam na wasze opinie.

Moim skromnym zdaniem o formę i styl na forum ,powinni dbac moderatorzy (i robią to ) Ataki na niepoprawnośc stylistyczną ,gramatyczną itp. mogą przynieśc szkodę w postaci zawstydzenia ,ośmieszenia ,upokorzenia innych użytkowników tego forum.
I osobiście uważam ,że to robią .
Zamykanie ust świetnym praktykom ,doświadczonym mechanikom i pasjonatom tylko dlatego ,że popełniają błędy bedzie szkodliwe dla nas samych (czyt. uzytkowników tego forum).
Nie znaczy to że nie mam czasem problemów z przeczytaniem danego postu .W 90% są to jednak posty wypełnione skrótami ,slangiem tudzież pieniactwem .
Dlatego podkreślam od poprawiania gramatyki i dbałości o wizerunek powinni być moderatorzy.
Dodam -głosowałem" tak ale ................" :)

Z wyrazami szacunku.

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Ostatnio zmieniony śr gru 07, 2005 11:52 am przez Irek, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
wiarus junior

Moje zdanie jest takie:

filippo pisze:
Rozpoczynam nowy wątek bo irytują mnie pewne sprawy.

A co Ty drugi prof. Miodek jesteś?
Myśle że wartość tego forum uzależniona jest od trafnych porad technicznych a nie czy ktoś postawił przecinek czy nie.
Nie będe nikogo poprawiać i nie bardzo chciałbym by ktoś mnie porawiał.
Nie dotyczy modelatora.
Irek pisze:
mogą przynieśc szkodę w postaci zawstydzenia ,ośmieszenia ,upokorzenia innych użytkowników tego forum.
I osobiście uważam że to robią .
Zamykanie ust swietnym praktykom ,doświadczonym mechanikom i pasjonatom tylko dlatego ,że popełniają błędy bedzie szkodliwe dla nas samych (czyt. uzytkowników tego forum).
Nie znaczy to że nie mam czasem problemów z przeczytaniem danego postu ..W 90% są to jednak posty wypełnione skrótami ,slangiem tudzież pieniactwem .
Dlatego podkreślam od poprawiania gramatyki i dbałości o wizerunek powinni być moderatorzy

I tu bardzo trafna wypowiedź [dobra_robota]

Alfa 156 1.8 2004r.
Jaguar S-type 3.0 2002r

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Zagłosowałem zdecydowanie TAK, ale wiem, że perfekcyjna forma to utopia i nikt tego nie oczekuje. Jeśli jednak będziemy równać do góry, a nie w dół, to przeglądanie forum w dalszym ciągu będzie przyjemnością. Tłumaczenia, że to forum techniczne, a od ortografii, do mechaniki daleko są fajne, ale i tak ortograficzni abnegaci wyglądają i wyglądać będą marnie. Dziwi mnie trochę ten problem, bo narzędzia są dla nich stworzone dziś przednie, więc może, to nie modna dziś dysleksja, ale po prostu czyste lenistwo?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Z szacunkiem do wszystkich dyslektyków, dysortografików itp itd. ale zgadzam się w 100% z filippo i z (me:how). Po 30 postach na tym forum zaczynam się zastanawiać jaka jest poprawna pisownia danego wyrazu ...

Tak jak stwierdzili moi przedmówcy, uszanujmy siebie nawzajem i kliknijmy przed wysłaniem postu na przycisk, który z potem czoła wstawiał nam Administrator MacKuz ( tu podziekowania ) ---> PISOWNIA

Sprawdźcie co zostało błędnie napisane, poprawcie i wyślijcie post. Nie dość, że będzie ładniej, wygodniej to jeszcze obędzie sie bez ośmieszania jak to zarzucił kolega Irek.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Irek pisze:
Proszę o przeanalizowanie ostatniej części zdania -nie sposób się z nim nie zgodzić

Wybacz ale piszę tylko to co dokładnie rozumiem.

Irek pisze:
Proszę nam zwracać każdy inteligentny człowiek przyjmie to z pokorą -jednak istotny jest sens wątku a nie dążenie do czystej formy.Często za cenę zagmatwania tego watku.

Często wypowiedzi techniczne są dla mniej zorientowanych mało zrozumiałe a gdy dodatkowo napisane są z błędami to stają się bezużytecznym bełkotem.

Irek pisze:
Moim skromnym zdaniem o formę i styl na forum ,powinni dbac moderatorzy (i robią to ) Ataki na niepoprawnośc stylistyczną ,gramatyczną itp. mogą przynieśc szkodę w postaci zawstydzenia ,ośmieszenia ,upokorzenia innych użytkowników tego forum.
I osobiście uważam że to robią .
Zamykanie ust świetnym praktykom ,doświadczonym mechanikom i pasjonatom tylko dlatego ,że popełniają błędy bedzie szkodliwe dla nas samych (czyt. uzytkowników tego forum).
Nie znaczy to że nie mam czasem problemów z przeczytaniem danego postu .W 90% są to jednak posty wypełnione skrótami ,slangiem tudzież pieniactwem .
Dlatego podkreślam od poprawiania gramatyki i dbałości o wizerunek powinni być moderatorzy

Tak się jakoś złożyło, że do założenia tegoż wątku nakłoniła mnie niezadowalająca wypowiedź jednego z nich.

Nie chcę by ktokolwiek komukolwiek zamykał usta tylko dlatego, że robi błędy. Natomiast jeśli ktoś nie zamierza korzystać z przyjętych zasad ortografii i interpunkcji i przez to zamilknie jako świetny fachowiec od spraw technicznych to przykro mi bardzo. Sytuacja taka jest w moim mniemaniu mało prawdopodobna.

Piotr735 pisze:
A co Ty drugi prof. Miodek jesteś?

Nie. filip mi na imię.

Piotr735 pisze:
Nie dotyczy modelatora

Możesz spokojnie żyć w "błędzie" [zlosnikz] . Bez obaw.

Oczekuję tylko waszego zdania na ten temat i jeśli okaże się, że większości to po prostu wisi to trudno. Nie zamierzam nikogo karać, ganić, ignorować, ośmieszać za to, że robi błędy. Jednak twierdzę, że wielu robi to z czystego lenistwa. Poza tym dla własnego spokoju sumienia chciałem ten wątek podjąć bo jak coś mi przeszkadza to staram się zaistniały problem rozwiązać lub mu zaradzić.
Nie jestem inkwizytorem.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Panowie,
Myślę, że każdy ze zrozumieniem przyjmuje potknięcie gramatyczne, czy ortograficzne (sam często zastanawiam się nad pisownią jakiegoś wyrazu, czasami zastępuję go innym [oczko] ), ale myślę, że powinniśmy unikać płodzenia wątków, w których grasuje tyle byków, że nie widać merytoryki... Szczerze mówiąc trochę dziwi mnie wysyp różnych "dys..." (uzupełnić wg uznania). Ostatnio słyszałem w radio reportaż o dyskalkulii... Na zakończenie kamyczek do ogródka osób, które nie używają ortografii - "Stary człowiek i morze / może" - wygląda tak samo, a jaka różnica (zwłaszcza dla człowieka [zlosnik] )

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

filippo pisze:
Irek pisze:

Wybacz ale piszę tylko to co dokładnie rozumiem.

filippo pisze:
że jest co raz gorzej

O to chodzi Irkowi [oczko] [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior

(me: how) pisze:
Dziwi mnie trochę ten problem, bo narzędzia są dla nich stworzone dziś przednie, więc może, to nie modna dziś dysleksja, ale po prostu czyste lenistwo?

Mnie nie dziwi Michale -po prostu nie każdy chce lub ma te narzędzia .Nie bedę też ukrywał nie każdy potrafi je obsługiwać.Po 20-tu prawie latach od ostatniej styczności z gramatyką(na maturze -zresztą w większości z przedmiotów ścisłych) sam czasem nie wiem czego ten program chce i robię wielkie oczy kiedy każe mi zmianiać słowo proszę na prosię itp :)
Postaw się w roli mechanika pasjonata który z wypiekami na twarzy dorwał się do kompa swojego syna żeby poradzić potrzebującemu .
Konia z rzędem temu co w takiej sytuacji sprawdzi pisownię :)
a Chwała temu co poradzi jak rozwiązać problem .
Te forum jest jednym z większych w kraju i czyta je ogromna ilość niezarejestrowanych uczestników .To nie mały folwarczek .To spore narzędzie ogólnodostępne....ale to przecież wiesz :)

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Ostatnio zmieniony śr gru 07, 2005 12:17 pm przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Irek pisze:
nie każdy ... ma te narzędzia

Irek, każdy kto pisze na tym forum ma narzędzie do sprawdzania pisowni. Zamontował je specjalnie MacKuz, żeby właśnie nie było takich tłumaczeń. [szalone]

To się tysiące razy pisze, a i tak każdy czyta wybiórczo.

Tytuł:
wiarus junior

Czasami błędy w wyrazach rozmaitych powoduja niemożłiwość ich zrozumienia.Nieraz się zastanawiam " co poeta miał na myśli":).Niektóre posty są po prostu z tego powodu nieczytelne, a jak widzę,że nie potrafię tego przeczytać to nie czytam i trud piszącego idzie na marne.Jeżeli czegoś nie potrafię to tego nie robię a jak koniecznie chcę to zrobić to korzytam z pomocy rozmatych.W tym wypadku słowników.Tłumaczenie się rozmaitymi dys.....uważam za conajmniej dziwne

Tocopowiecienatakisposobpisaniapost
owwygodniesieczytaczyjestjakiesdys...naokreslenietegocojatuwypraiwmczytelnetojestc
zyniebardzobowydajemisi
ezejednakniealemamywolnoscslowaiwszelaiegodys..
wiecpiszetakboinaczejnieptrafietuzalaczampotrzebnezna
kiinterpunkcyjneidi
akrytycznedowstawienieprzeztychcotochaczytac????,,,,......
ostatnie zdanie zmienieone przez Admina :)

Tytuł:
wiarus junior

WeebShut pisze:
Irek pisze:
nie każdy ... ma te narzędzia

Irek, każdy kto pisze na tym forum ma narzędzie do sprawdzania pisowni. Zamontował je specjalnie MacKuz, żeby właśnie nie było takich tłumaczeń. [szalone]
.

Sorry miałem na myśli to że nie każdy potrafi je obsługiwać ( ja jak pisałem mam z nim problemy ) dodam że miałem na myśli inne zaawansowane (to wstawił mi program sprawdzający -"narzędziać" ) narzędzia które jak zrozumiałem (może błednie) są teraz na rynku.

W123 200D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Irek pisze:
Te forum jest jednym z większych w kraju i czyta je ogromna ilość niezarejestrowanych uczestników .To nie mały folwarczek .To spore narzędzie ogólnodostępne....ale to przecież wiesz

No właśnie o to chodzi. Pokażmy, że jesteśmy dobrzy nie tylko w sprawach technicznych!!!

WeebShut pisze:
filippo napisał:
że jest co raz gorzej

O to chodzi Irkowi

Sugerujesz łącznie. Nie bardzo chyba.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

filippo pisze:
Sugerujesz łącznie. Nie bardzo chyba.

Jak to mawiała reklama Grppexa

' A jednak ... ' [zlosnik] [oczko]

Agaj wywal proszę trochę tego nierozdzielnego pisma, bo cały wątek się rozjechał [szalone]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Piotr735 pisze:
Myśle że wartość tego forum uzależniona jest od trafnych porad technicznych a nie czy ktoś postawił przecinek czy nie.
[dobra_robota]
[ok]

I ja tak uważam - tak jak tunning na forum tunning - tak polonistyczno - purystyczne - (często niewybredne) - uwagi - na forum polonistycznym lub gazety wybiórczej. [zlosnik]

Sukces bywa również karany : trzeba spotykać się z ludźmi, których przedtem można było ignorować. (John Updike)

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00