Na zakończenie sezonu wybraliśmy się dziś na rybkę do Kołobrzegu. Warunek postawiłem taki, że jadę swoim autem, a po drodze oglądamy W116 gdzieś na końcu świata, czyli na wsi w której nie ma sklepu, jest za to dyskoteka "Czarcia nora". Przez telefon auto miało być typem
380SE 
, być w kolorze "beige", mieć w 100%ach oryginalną tapicerkę, którą trzeba było tylko doprać, mieć pełne wyposażenie i niewielkim nakładem pracy miało dać się wciągnąć na lawetę.
Na popegeerowskiej wsi, ostatniej z ostatnich na mapie, zastałem takiego oto stwora, przy czym zdjęcia prezentują stan po ok. 60 minutach od dotarcia na miejsce, przez które w białym swetrze na piżdżącym polu udało mi się wypatroszyć tyle ile wlazło do Frytki pod sufit, podczas gdy reszta ekipy delektowała się już halibutem w kołobrzeskim porcie.
Na miejscu wysłuchałem wykładu na temat amerykańskiego rodowodu typoszeregu W116 oraz referatu przedstawiającego historię intratnych ofert składanych właścicielowi przez kolekcjonerów z całego kraju w ciągu ostatnich kilku lat. Argumentem nie pozwalającym mi odjechać stamtąd odrazu były cztery latające szyby, ABS, obrotomierz, klima i drewno z przełącznikami. Jak udało mi się ustalić 116tkę sprawił sobie w połowie lat 90-tych emerytowany górnik ze Śląska, który za emeryturę pomostową kupił sobie dom 30 km od morza i S-Klassę, którą jeździł na plażę. Normalnie historia na film o przesadzonym na starość drzewie, niestety bez happy endu, bo dom Ślązakowi się dziś zawala, a w 116tce strzelił gaz już w trzecim dniu użytkowania LPG i nikt w okolicy nie znał się na takich potworach, a na dodatek zapomoga, na którą jako podatnik także się złożyłem - już się skończyła. Niestety, kto myślał, że Eldorado zaczyna się na wsi w Północnej Polsce, ten się grubo pomylił.
PS: Gdyby ktoś się pytał, to do W124 wchodzą 4 szt. drzwi do 116tki

.
A po dwóch godzinach spędzonych z narzędziami w tym aucie powiem Wam jeszcze jedno: W115 i W123 do 116tki mają się tak jak zwykły banan do Chiquity. Niestety muszę to przyznać. Klasę S widać w najmniejszym szczególe i rozwiązaniu.