MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:13 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam!!
jak wiadomo w ostatnich czasach jest niesamowita moda na przywożenie wszelkich pojazdów do polski zza zachodniej granicy. a ja bym chciał na odwrót chciałbym sprzedac do niemca motocykl, pojazd jest wyrejestrowany w polsce posiada dowód rejestracyjny.
i teraz moje pytanie czy ktoś z was cos takiego uskuteczniał, jakie trzeba miec dokumenty? i czy jest to wogóle możliwe zeby przejechac z motorkiem na lawecie przez granice?
dzięki.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

a co cie to obchodzi? to jest sprawa Niemca czy mu zarejestruja i jakie ewentualnie opłaty bedzie miał.Ty sprzedajesz -piszecie umowe i juz.dostaje motor i dowod rejestracyjny i wszystko.To on sie musi dowiedziec czy go zarejestruja w DE.Przez granice mozesz obecnie wszystko prezewozic i nikt nic nie mowi chyba ze to sa fajki lub wóda ;)

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

a nie czepną sie że w jedną mańkę wioze motor a spowrotem juz nie?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

kurcze a kto to sprawdza notuje? wwozisz co chesz wywozisz co chcesz! dla rownowagi kupu jakies auto i przywiez do nas :lol: bedzie sie zgadzał bilans.Ogolnie traz na granicy nikt nie sprawdza co wwozisz ani co przywozisz-oczywiscie papierochy i wóda to tak ale motoryzacja(legalna)nikogo nie obchodzi.

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Jeżeli to zabytek to musisz mieć kwit od konserwatora zabytków. Myślę, że po sprzedaży trzeba będzie pojazd wyrejestrować (tak jak to robią Niemcy jak sprzedają nam swoje graty).

Cytuj:
a ja bym chciał na odwrót chciałbym sprzedac do niemca motocykl

Wiem, że się czepiam, ale to takie jakieś obraźliwe mi się wydaje.

Cytuj:
a co cie to obchodzi? to jest sprawa Niemca czy mu zarejestruja i jakie ewentualnie opłaty bedzie miał.Ty sprzedajesz -piszecie umowe i juz.dostaje motor i dowod rejestracyjny i wszystko.To on sie musi dowiedziec czy go zarejestruja w DE.

Bardzo wygodne podejście i do tego jakie "handlowe".

Cytuj:
Przez granice mozesz obecnie wszystko prezewozic i nikt nic nie mowi chyba ze to sa fajki lub wóda

Wszystko, za wyjątkiem tego czego nie wolno lub na co trzeba mieć zazwolenie. A to nie tylko fajki i wóda, bo także n.p. zabytki, antyki itp.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A czy ty naprawde myślisz ze oni pamiętają wszytkich którzy przejeżdżają przez granice?? Raz ze nei są ciebei w stanei zapamiętać a dwa że jak juz przyjedziesz z Niemiec to będa cie na granicy odprawiali inni celnicy jeżeli to ma jakiekolwiek znaczenie

-307D 2,4D '87
-Vito 2,2 CDI '03
-210 2,2 CDI '00
-190 200D '88
-190 200D '86
-126 300 SDL '84 USA
-124 E300TD '94
-124 250TD '86
-190 2,0E '86
-123 300D '81

Klubowicz

Wystaw na ebay.de Jak jest to jakis fajny weteran to przyjada sami, a cena bedzie tez dobra. Jak japonczyk, to w de ceny sa nizsze niz u nas (dlatego mysle, ze sprzedajesz weterana).

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol rzeczywiscie ten Niemiec gdzies mi sie z małej napisał ale to literowka nie miałem nic złego na mysli.Moje podejscie handlowe jest takie ze jak sie kupuje w DE auto to oni sie nie pytają czy to sie da zarejestrowac i czy trzeba opłaty jakies zrobic.....Wiadomo ze opłaty i wszelkie formalnosci spadaja na kupujacego.To jego broszka zeby miał z tego pozytek.

MB 308 automatic

Tytuł:
swój chłop

[poklon] bukol może rzeczywiście nieco obrazliwie napisałem ale miało być troszke śmiesznie a jesli chodzi ci o to że z małej literki to poprostu ja nie zwracam na to uwago to przecież nie żadna praca naukowa ani dyktando które nie może zawierać żadnego błędu ortograficznego .
aha a pisząc zabytak miałeś na myśli motor który jest zarejestrowany jako zabytak czy poprostu powyżej jakiegoś wieku ?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

emiloski pisze:
bukol

Wolę Bukol.

Cytuj:
może rzeczywiście nieco obrazliwie napisałem ale miało być troszke śmiesznie a jesli chodzi ci o to że z małej literki to poprostu ja nie zwracam na to uwago to przecież nie żadna praca naukowa ani dyktando które nie może zawierać żadnego błędu ortograficznego .

Wiem, że nie miałeś złych zamiarów i że nie piszesz pracy naukowej, ale co jakiś czas powraca ten temat jak bumerang: wielkie litery i interpunkcję stosujemy z szacunku dla tych co czytają. Jest po prostu wygodniej czytać.

Cytuj:
aha a pisząc zabytak miałeś na myśli motor który jest zarejestrowany jako zabytak czy poprostu powyżej jakiegoś wieku ?

Każdy zabytek, czyli samochód, motocykl też, wymagają (teoretycznie) zgody na opuszczenie kraju. O ile dobrze pamiętam, przedmiotów powojennych wogóle nie wolno sprzedawać za granicę (teoretycznie).

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00